|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
m.matic Član

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2004 22:43 Prispevkov: 189 Aktiv.: 0.80
|
Objavljeno: Pet Dec 08, 2006 5:35 pm Naslov sporočila: Pozna kdo DISPLEJ? |
|
|
Dobil sem okoli 100komadov takih displejev pa me zanima, če jh kdo slučajno pozna?
Mogoče celo datasheet?
LP
Nazadnje urejal/a m.matic Pet Dec 08, 2006 6:51 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
m.matic Član

|
Objavljeno: Pet Dec 08, 2006 6:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Displej sem pogledal pod svetlobo in sem ugotovil, da je numerični. Približno se vidi, kam je prikljucen posamezen segment.
Na enem forumu sem zasledil:
"With an LCD like this, an AC drive is essential. It's usually done by driving each segment with an exclusive-OR gate, and feeding a clock to that gate, and also driving the clock to the common backplane connection of the LCD."
Se pravi, da rabim AC drive - Je to kak čip ali gor pripeljem kar izmenično napetost? Kako je mišljeno, da vsak segment "drajvaš" z EXOR?
Kako ugotoviti, če tak displej sploh deluje? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Pet Dec 08, 2006 7:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preberi tole - vse je lepo razlozeno. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Dec 08, 2006 7:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker se prav sedaj ukvarjam s temi stvarmi (pišem članke na to temo), si dovolim, da te pobaram za vzorce. V zameno dobiš primer aplikacije. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
m.matic Član

|
Objavljeno: Pet Dec 08, 2006 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z veseljem ti podarim par vzorcev! Bi bilo pa lepo, če bi mi potem povedal kako naj jih priklopim...
Lahko mi pa svetuješ že vnaprej...
LP
še url
http://www.du.edu/~etuttle/electron/elect46.htm |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Pet Dec 08, 2006 7:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi v linku, ki si ga pripel, vse pise, samo narediti moras; ce napisanega ne razumes, elektronika res ni zate  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Dec 08, 2006 10:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hja.. Saj še ne vem...
Ampak vsekakor boš dobil načrt in C program s primerom kako se to naredi. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
m.matic Član

|
Objavljeno: Sob Dec 09, 2006 12:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem si danes mal prebral in ugotovil kako deluje:
Krmiliš z EXOR vrati. Backplane je skupen vsem segmentom in ga krmiliš z clockom 30 - 200 Hz. Ta clock voziš tudi na vhod EXOR. Z enico na Exorju dobiš potem na en segment invertiran clock z ničlo pa isti clock kot na vhodu. S tem alternirajoče spreminjaš polje.
Dekoderja CD4543BC pa nisem našel - datasheet, [slovenščina je zame švedska vas] da ne vem ali so tam notri že vrata ...
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Sob Dec 09, 2006 12:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Displaya sicer ne "krmilis z XOR vrati", ampak XOR vrata skrbijo za preprost obrat faze, da ne unicis displaya, ce nimas na voljo druge logike, ki bi za to skrbela (diskretna izvedba naprimer). To bi lahko pocel tudi mikrokontroler sam, sploh ker je razpon frekvence precej velik ... Krmilis ga z mikrokontrolerjem (ali v primeru iz tiste sheme z ustreznim dekoderjem z vgrajenim latchem).
Tisti cip je navaden BCD v 7-segment dekoder, ki ga imajo v ceniku v obeh najvecjih trgovinah z elektroniko pri nas. Zakaj bi sploh rabil ravno tak dekoder ? Tudi to funkcijo tako ali tako lahko opravlja mikrokontroler, v tisti shemi je samo zato, da je vhod lahko BCD ... dodatna komplikacija. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni