|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Okt 05, 2014 5:45 pm Naslov sporočila: Črpalka pomivalnega stroja |
|
|
Ali kdo ve, kako razstaviti glavno črpalko pomivalnega stroja Candy P4.40 / P4.10 (letnik 82)?
Polomila se je hladilna vetrnica na strani črpalke.
4 vijake, ki držijo plastično ohišje na motorju in 4 vijake, ki držijo oba pokrova motorja skupaj ni problem odviti. Zadevo potem drži skupaj os. Kako to spraviti narazen? Očitno sta ležaja tako dobro nasajena v ohišje motorja, da ne gre kar tako narazen. Na drugi strani (ki je zame bolj aktualna) je še problem, kako samo črpalko ločiti od motorja.
Imam še eno črpalko v precej slabšem stanju, s katere bi vzel vetrnico (če jo bom dobil z osi).
Ali ima kdo servisna navodila? Prišla bi prav tudi za druge probleme.
Opis: |
Glavna črpalka pomivalnega stroja Candy P4.40 |
|
Velikost datoteke: |
124.59 KB |
Pogledana: |
43 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Ned Okt 05, 2014 7:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na sliki vidi na levi se vidi os ki zarezo.Notri daš izvijač in na desni odviješ plastično propeler(ne vem kako se reče)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Tor Okt 07, 2014 6:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Si uspel odviti?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Tor Okt 07, 2014 7:12 am Naslov sporočila: |
|
|
vetrnice so ponavadi samo privite vendar v nasprotno smer od smeri delovanja elektromotorja ( samozategovanje )
načelno moraš samo blokirati rotor in jo nekako odviti
če pa je nasajena jo boš težko dobil dol (natisnejo se s presežkom lahko je celo zalepljena )- prost moraš imeti dostop do osi in uporabiti prilagojen ekstruder
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Okt 07, 2014 8:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Nisem uspel odviti.
Problem je blokirati rotor v motorju. Dostop je samo do plastičnih ventilarjev, ki so vidni skozi reže. Os med motorjem in črpalko lahko držim, klešče ravno pridejo vmes.
Os v motorju mi izgleda debelejša, kot med motorjem in črpalko, kar pomeni, da bi bila os črpalke privita v motor? Je to res? Propeler črpalke ima dve luknjici. Ali sta mišljeni za blokiranje z orodjem? Ali je propeler odvije iz osi med motorjem in črpalko?
Če bi uspel levo ohišje motorja dobiti dol (sneti ležaj iz ležišča ali pa os iz ležaja), bi lažje prijel rotor motorja.
andrejj: Ali je dejstvo, da je privito ali zgolj domneva?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Tor Okt 07, 2014 8:32 am Naslov sporočila: |
|
|
verjetno sta tisti dve luknjici namenjeni vijačenju propelerja
to lahko naredi zelo hitro tako da prehiti vztrajnostni moment rotorja ( ko je stvar še nova )
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02 Prispevkov: 758 Aktiv.: 4.58 Kraj: Haloze
|
Objavljeno: Tor Okt 07, 2014 9:04 am Naslov sporočila: |
|
|
bostjang je napisal/a: |
Ali je dejstvo, da je privito ali zgolj domneva? |
Če je na drugem koncu osi zareza za izvijač potem je privito.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

|
Objavljeno: Tor Okt 07, 2014 9:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam podobno črpalko od pomilnega stroja(kakšen tip ne spomnim ,je bil sosedu).To sem odmontiral ker je šlo na kosovni odpad.Ta črpalko sem odvil brez problema v levo(kot vijak ki se privije v desno .Odvije pa levo. samo močne prste.
Bom poslikal.
|
3.77 MB |
6 krat |

|
|
2.99 MB |
4 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

|
Objavljeno: Tor Okt 07, 2014 9:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, na (levem) koncu osi ni reže za izvijač.
andrejj: Kaže, da je tvoja črpalka od novejšega stroja, vseeno pa se lepo vidi, da je vijak, ki gre v črpalko.
WD40 je preko noči naredil svoje in lahko sem snel levi pokrov. Kovinski obroček med motorjem in črpalko ni pritrjen na os. Desno od obročka se začne vzmet, ki tišči ob črpalko. Vetrnice kljub precejšnjemu navoru ne uspem odviti, prej jo polomim. Upam, da bo dodaten WD40 še kaj pomagal.
Vetrnico za hlajenje motorja na levi se da sneti, gre pa težko. Če mi ne bo uspelo, razmišljam, da bi ostanke vetrnice dobil ven in uredil hlajenje z zunanjim ventilatorjem.
Glavna črpalka pomivalnega stroja Candy P4.40 brez statorja |
|
76.55 KB |
7 krat |

|
Nazadnje urejal/a bostjang Ned Nov 16, 2014 10:11 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

|
Objavljeno: Ned Nov 16, 2014 10:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Uspelo mi je odviti. Na osi motorja je desni navoj.
Ker je stvar zarjavela sem moral uporabiti kar precejšen navor. WD40, kot kaže, ni prišel do konca navoja.
Hvala vsem za pomoč.
Rotor in sama črpalka pomivalnega stroja Candy P4.40 |
|
102.58 KB |
5 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbrane Član

Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02 Prispevkov: 590 Aktiv.: 2.69 Kraj: Cerkno
|
Objavljeno: Ned Nov 16, 2014 11:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Boštjang, imam kompletno mislim da prav enako ( vsaj po tvoji sliki sodeč) črpalko od Candy-ja. Če se ti da priti do mene ( na pol poti med Idrijo in Cerknem) jo dobiš
zastonj seveda . Poleg tega je še nekaj delov od tega stroja ( programator, grelec,presostat...)
sicer bo ob naslednjem čiščenju šlo na odpad.
Lp
_________________ En poizkus je vreden več kot tisoč strokovnih mnenj |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni