www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Identifikacija in (morda) popravilo avtoradia na elektronke

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mitchW
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2014 20:58
Aktiv.: 4.28
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 22, 2014 9:34 pm    Naslov sporočila:  Identifikacija in (morda) popravilo avtoradia na elektronke Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Že dobrih 10 let prelagam en zelo star avto radio na elektronke. Nisem ga nikoli imel časa, niti prej znanja odpirati in pregledovati, zdaj pa mi je spet prišel pod roke in sem se ga odločil malo pregledati, morda celo usposobiti. Je v takšnem stanju, kot je na slikah, torej manjkata oba pokrova.

Prva stvar, radio nima nobenih oznak modela, vse je bilo odtrgano/je odpadlo. Po slikah sodeč je najverjetneje Blaupunkt.

Drugič, radio ne dela. Ko sem ga počasi zaganjal preko variabilnega DC adapterja (nisem vedel ali je za 6 ali za 12 V), se je prižgala kurjava na vseh elektronkah. Notri so ECH81, ECF82, EBF89 in še četrta, s katere je oznaka izbrisana. Na tej je vidna le številka 2 tam, kjer je oznaka. Razen kurjave, ni ničesar. Glavni problem je v visoki anodni napetosti, saj je ne dobim. Problem je tudi v glavnem stikalu, a sem ga obšel pri vezavi +12V (direktno na varovalko).

Naj več povedo slike:

2014-11-22 20.18.21.jpg
 Opis:
Od zgoraj
 Velikost datoteke:  2.41 MB
 Pogledana:  33 krat

2014-11-22 20.18.21.jpg

2014-11-22 20.18.35.jpg
 Opis:
Od spodaj
 Velikost datoteke:  2.14 MB
 Pogledana:  28 krat

2014-11-22 20.18.35.jpg

2014-11-22 20.18.46.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.83 MB
 Pogledana:  0 krat

2014-11-22 20.18.46.jpg

2014-11-22 20.18.57.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.62 MB
 Pogledana:  19 krat

2014-11-22 20.18.57.jpg

2014-11-22 20.19.07.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.73 MB
 Pogledana:  1 krat

2014-11-22 20.19.07.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mitchW
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 22, 2014 11:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsebuje tudi tranzistorje:

2x TF 80/30
1x TF 78/30

Ugotovil sem tudi, da je lahko vezan tako, da je masa pozitivna ali negativna...
Nazaj na vrh
jmivsek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Avg 2013 12:41
Aktiv.: 3.24
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 22, 2014 11:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na http://www.radiomuseum.org/act_main.cfm sem kot iskalne pogoje navedel Car radio, proizvajalca Blaupunkt ter spodaj odkljukal na elektronke. Rezultatov je veliko, modeli Export Super, pa vsaj po notranjosti izgledajo zelo blizu tvojemu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mitchW
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2014 2:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem prej še malo raziskoval. In radio pripravil, da je začel delati. Sicer je ojačanje zelo slabo (komaj slišno preko generičnih 3.5 mm slušalk), ampak osnova dela.

Stekel je kondenzator v VN pretvorniku (po specifikaciji je bil še vedno OK??), ki sem ga zamenjal, a še vedno ni delal. Nato sem malo premeril ostale kondenzatorje in 5000 pF v tem pretvorniku je bil mrtev. Po zamenjavi z drugim (6800 pF), sem dobil 55V iz pretvornika. Menjal sem tudi še 5 voščenih kondenzatorjev, ki so bili skoraj vsi okvarjeni. Po tem je radio začel igrati.

Zelo podobno (a ne identično) shemo sem našel tule: shema
Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26
Aktiv.: 7.90
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2014 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno je končna nf ojačevalna stopnja iz tranzistorja TF. Od Siemensa.
Nazaj na vrh
mitchW
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 24, 2014 11:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem kaj točno je, bom pa ob priliki premeril še vse upore. Sem pa s signal generatorjem (ni sicer pravi, ampak uporabljam kar merilnik kapacitance) vstavil signal na nožice teh dveh uporov, ki so na zgornji levi strani in ta signal je radio normalno ojačal za faktor najmanj 2.
Nazaj na vrh
mitchW
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 01, 2016 5:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Radio sem spet vzel iz omare po cca. 1 letu. Identificiral sem ga kot Blaupunkt Stuttgart TR: http://www.radiomuseum.org/r/blaupunkt_stuttgart_tr_serie_d.html

Vzrok za večino nedelovanja je bil manjkajoč vezni kondenzator 10nF, ki gre dalje na mrežico ECF83 s potenciometra. Brez njega se je celo še nekaj slišalo preko zvočnikov, vendar izjemno tiho. Očitno se je nekje induciral signal dalje, da je nekaj igralo...

Zdaj pa iz zvočnika bobni, vendar je zvok popačen, basi "prdijo" oz. jih popači kot, da pride do clippinga. Visoki toni so dokaj OK. Če pa priklopim zvočnik na sekundar trafota oz. na baze tranzistorjev, pa igra sicer z nižjo jakosto, vendar brez popačenja.
Torej nekaj na končni stopnji...
Na tranzistorjih dobim identične napetosti, 12V, 12V, 0V. Shemo lahko pripnem, če koga kaj več zanima, je pa sneta iz Radiomuseum-a...
Nazaj na vrh
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.22
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 01, 2016 10:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se ne motim, so točno ta radio montirali v wv hrošča...
mitchW
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 13, 2016 11:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ima kdo kakšno idejo kaj bi lahko bilo, da tako popači zvok?

Pripenjam še del sheme. Kot sem napisal, če priključim zvočnik na sekundar vmesnega trafota, ki gre potem na baze tranzistorjev, je zvok OK (T401), vendar na končnem trafotu (T402) pa je zvok čisto popačen.

izhodna stopnja.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  119.47 KB
 Pogledana:  37 krat

izhodna stopnja.PNG

Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 13, 2016 11:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zna bit tranzistorja fuč..Germanijevi so bile občutljive zadevice. Sheme mi ne odpre ampak..iz prakse
Nazaj na vrh
jozede
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jul 2014 18:32
Aktiv.: 2.92
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 14, 2016 1:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mitchW je napisal/a:
Ima kdo kakšno idejo kaj bi lahko bilo, da tako popači zvok?

Pripenjam še del sheme. Kot sem napisal, če priključim zvočnik na sekundar vmesnega trafota, ki gre potem na baze tranzistorjev, je zvok OK (T401), vendar na končnem trafotu (T402) pa je zvok čisto popačen.

1. Preveri tranzistora, če je v kratkem stiku eden od obeh bi morala pregoret varovalka, če pa je eden prekinjen je ton sigurno zelo popačen.
2. Ali so tranzistorji že menjani, mogoče je kdo dal not silicijeve PNP. V tem primeru je zvok tudi popačen, če niso spremenjeni upori ki določajo mirovni tok.
3. Na uporih r 445 in 446 pomeri napetost, da vidiš kakšen mirovni tok teče, Lahko da je trimer za mirovni tok prekinjen. In je mirovni tok 0. Sicer nimam podatka kakšen naj bo mirovni tok, vendar predvidevam, da bi bil lahko nekje med 50 in 100mA.
Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 14, 2016 2:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je mirovni tok prekinjen..izmenični signal ne plava ampak ga reže..Tudi ko je tranzistor cel v tem primiru niso kompaktibilni pogoji. Tranzistor bo zaprt rezal signal. Če so še dobri seveda.
Nazaj na vrh
mitchW
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 14, 2016 5:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem rešil zadevo. Ste imeli prav!
Zraven je en reostat, ki je bil nastavljen na 0, torej mirovni tok je bil 0. Sem ga malenkostno dvignil in radio je oživel. Zdaj sem nastavil nekje 0,3V merjeno od mase proti bazam, ko je potenciometer za glasnost na 0.

Skratka, zdaj si moram le še poiskati enega starega VW Hrošča letnik 1961, da bom zmontiral tale radio Laughing
Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 14, 2016 5:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

čestitam ..dobro ga podesi in s hroščem pa rolling stonsom pomladi naproti Very Happy
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni