www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zaščita elektronike - poliester smola neprimerna?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.66
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 24, 2014 11:54 am    Naslov sporočila: icon_question Zaščita elektronike - poliester smola neprimerna? Odgovori s citatom

Zanima me kaj naj uporabim za zaščito vezja pred zunanjimi vplivi.

Lani sem izdelal 4-barvno novoletno LED razsvetljavo s preprostim vezjem in jo namestil na grm pred hišo. Čez čas sem opazil, da ledice nekam čudno utripajo, zato sem preveril in ugotovil, da mi je v "vodotesno" ohišje pritekla voda (namesto, da bi snežilo, je to zimo deževalo). Zato sem ohišje razstavil, vezje posušil, sestavil in vse skupaj nato še zalil v poliestersko smolo. Vezje je bilo v celoti potopljeno v maso razen vhodnih in izhodnih izoliranih žic, ki so na vrhu tu in tam gledale ven. Zadeva je delovala, vendar pa mi je ena barva čez nekaj dni ugasnila in ni več delovala. Ker je bilo vezje v smoli, ga ni bilo mogoče več popravljati, zato se lansko leto pač nisem več ubadal s tem.

Letos pa se je stvar ponovila. Izdelam novo identično vezje ter ga preizkusim, deluje super. Zadevo namestim v ohišje in ga takoj zalijem s poliestrom. Ko se strdi, stvar stestiram in deluje super, zato sem ledice shranil v škatlo. Dva dni kasneje pa zadevo zopet vklopim in glejga no! Zelena barva mi čudežno ne deluje več, tako da lahko celo stvar spet vržem preč! Kakšna zguba časa!

Zanima me zakaj se to dogaja? Kaj bi lahko bilo narobe, da mi takole zadeva čudežno preneha delovati? Opazil sem, da je poliester na določenih delih razpokal. Morda raztezanje pri sušenju povzroči slab stik? Kaj naj uporabim namesto poliestra, da zavarujem vezje pred vlago?

lp

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.04
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 24, 2014 12:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno so temperaturni raztezki poliestra drugačni od teh na PCBju in ti "odtrga" kak pad. Predlagam, da uporabiš "mehak" gel za zalivanje.

LP, g

Nace
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12
Aktiv.: 3.49
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 24, 2014 12:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S silikonskim kitom ali pa probaj s termo lepilom.
Domenius
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15
Aktiv.: 5.00
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 24, 2014 12:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi plastic sprej bi lahko probal. Če pride do okvar vezje namočiš v aceton, da se plastika odstrani, po popravilu pa ponovno našpricaš.
Sigi
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2014 11:42
Aktiv.: 1.56
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 24, 2014 12:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot je mucek napisal, se poliester pri utrjevanju krči in trga vezi ter ni primeren.
Pri profi zalivanju se uporabljajo namenske zalivke iz poliuretana, silikona in epoxija.
Silikonski kit iz kartuše: morda nevtral-brezkislinski. Nisem preizkusil.
Dvokomponentni prozorni mehak silikon za zalivanje je imel včasih Samson iz Kamnika, sem ga uporabljal in se odlično obnese. Je povsem prozoren.
Če res ne boš "namakal" vezja je tudi že omenjeni spraj Plastik dobra in varna opcija. Nanesi v več plasteh, pa bo.

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
transalp
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 7:08
Aktiv.: 2.13
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 24, 2014 1:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tule smo debatirali o nečem podobnem:

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=33889&postdays=0&postorder=asc&start=0

Na 2. strani zgoraj citirane teme sem pisal tudi o svojih izkušnjah z nevtralnim silikonskim kitom.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 24, 2014 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vredu, bom poskusil z nekislinskim/nevtralnim silikonom.
Mimo grede, kje pa se dobijo tiste namenske epoxy zalivke po kaki ne preveč zasoljeni ceni?

SolarPlazma
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2012 10:47
Aktiv.: 1.08
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 24, 2014 3:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz za zalivanje VN tuljav in elektronike uporabljam epoksi smolo Dolphon CB-1078 s katalizatorjem RE-2000, kupim jo v Mipexu in ni draga.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Saran
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 24, 2014 7:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za informacije. Ne boste verjeli kaj se je ravnokar zgodilo.

Odločil sem se, da zadevo še enkrat stestiram preden zaradi razočaranja vse skupaj vržem proč. Sprva je bila zgodba enaka, zelene barve nikjer. Potem pa sem slučajno opazil, da zelene ledice le malo malo svetijo. Vzroka ne poznam, sem pa zato stvar pustil priklopljeno nekaj časa in sedaj zelene ledice spet gorijo čisto normalno... sem prav presenečen.

Upam, da bo tako tudi ostalo vsaj do konca leta, ker bom potem vezje zamenjal in malo spremenil.

lp

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 4 dni