|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Vinkel Član

Pridružen-a: Čet 15 Maj 2008 16:55 Prispevkov: 237 Aktiv.: 1.14 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Dec 01, 2014 11:55 pm Naslov sporočila: Bipolarni izvor za piezo aktuator |
|
|
Pozdravljeni,
potrebujem +-48V bipolarni izvor karseda miniaturne izvedbe za pogon piezo aktuatorjev. Potrebna tokovna zmogljivost kakih 100mA. Verjetno pride v upoštev nekaj podobnega kot je tale Pdu100 samo da se mi tale zdi neverjetno drag.
Ker z gradnjo switcherjev nimam nikakršnih izkušenj, me zanima če me zna kdo napotiti na primeren boost konverter ali kakšno osnovno shemo takega bipolarnega izvora? _________________ Zbiram staro optiko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dejko1 Član

Pridružen-a: Ned 16 Mar 2008 0:21 Prispevkov: 271 Aktiv.: 1.29 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Dec 02, 2014 12:52 am Naslov sporočila: |
|
|
100mA je za piezo driver že kar velik tok, ampak če rabiš samo napajalnik (brez driverja) vzameš dva boost modulčka...
Ti driver moduli imajo povečini unipolarne ojačevalnike in napetostne izvore notri. "Bipolarnega" dobiš tako da breme priklopiš med dva unipolarna ojačevalnika (pa še izhodni Vpp je potem dvakrat večji kot tvoj napetostni izvor).
TI ima nekaj piezo krmilnikov za haptične naprave. (Jaz sem nekaj delal z DRV2667). Razen ko gre za zabavno industrijo (haptične naprave) znajo bit cene teh visokonapetostnih zadevic kar visoke. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vinkel Član

Pridružen-a: Čet 15 Maj 2008 16:55 Prispevkov: 237 Aktiv.: 1.14 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Dec 02, 2014 2:35 am Naslov sporočila: |
|
|
A bi šlo v splošnem tudi samo samo z enim boost modulom ?
Če prav razumem je tu na shemi dodana samo še ena antisimetrična veja z Schottky diodo in kondenzatorjem da napolni še negativno vejo. Je to princip ki se rabi splošno in ga lahko generaliziram tudi na kakšen drug boost konverter?
Tele haptične driverje od TI sem že tudi malo gledal, vendar potrebujem 4 kanalni driver. Če prav razumem bi za bipolarno delovanje štiirh kanalov potem potreboval 8 DRV2667, kar je nekoliko nerodna rešitev. Driver sem mislil delati z kakšnim quad DACom in operacijskim ojačevalnikom, vendar miselno še nisem čisto tam. Zaenkrat bi se rad omejil samo na izvor.
Seveda pa sem odprt tudi za kakšne alternativne rešitve kot npr. 14 bitni HV DAC, če kdo ve za kakšnega  _________________ Zbiram staro optiko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dejko1 Član

Pridružen-a: Ned 16 Mar 2008 0:21 Prispevkov: 271 Aktiv.: 1.29 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Dec 02, 2014 11:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Shema je iz podatkovnega lista čipa, tako da verjetno res deluje. Je malce nenavadna kombinacija boost switcherja in charge pump-a. Izhodni tranzistor switcherja je zaradi te vezave bolj obremenjen, tako da verjetno si je treba nekaj rezerve pri specifikacijah vzet, pa čisto lahko se zgodi da kakšen switcher ne bo zadovoljen s tako vezavo.
Za bipolarni izhod lahko tudi čisto preprosto pri navadnem switcherju tuljavo zamenjaš za dve sklopljeni tuljavi ("transformator") ter eno uporabiš v navadni vezavi, drugo pa povežeš tako da dobiš negativno napetost. Te dvojne tuljave se dobijo tudi majhne in poceni zaradi sepic pretvornikov.
DRV2667 ima dvojni ojačevalnik vgrajen, tako da bi za 4 bipolarne kanale rabil samo 4. Če jih želiš sinhronizirat več je pa še težava da ne moreš uporabit notranjega DAC. Problem haptičnih driverjev zna bit tudi da večinoma niso specificirani za neprekinjeno delovanje. Tule čisto na kratko kaj sem jaz delal http://www.rei-labs.net/portable-piezoelectric-micropump-driver/ če bi želel cel članek pogledat (sicer ne vem če boš imel od njega kaj več) se pa na ZS oglasi. Trenutno iz tega tudi pišem diplomo, samo je še v delu
En kolega v laboratoriju je pa zadevo pred mano naredil z diskretnimi elementi. Za napajanje je uporabil predelan PC napajalnik (previt izhodni trafo). Se mi zdi da je imel nekje +-200V... Je pa šel ojačevalnik z napajalnikom v rack-mount tako da ni bil ravno miniaturen. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni