www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Otroci, lasten PC, Internet - Pri katerih letih?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
matejcek81
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32
Aktiv.: 7.69
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2014 10:33 pm    Naslov sporočila:  Otroci, lasten PC, Internet - Pri katerih letih? Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Ker nas je kar nekaj staršev na forumu me zanima:

- Kdaj ste otroku namestili njegov lastni "PC"?
- Kako ste uredili glede interneta (parental control maybe)?

LP

PS: Jaz sem moj prvi PC dobil davnega leta 1991. Imenoval se je Schneider Euro PC. Nato je sledil 286 (8/12 MHz), 486 (v bistvu je bil natweekan 386 z matematičnim co-procesorjem), P1, P2...Ostalo je mlada zgodovina...

skalpel
Član
Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 19:46
Aktiv.: 2.64
Kraj: Šenčur

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2014 10:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj bratec ima free dostop do računalinka od približno 3. ali 4. leta, tudi do vseh igric, ki sem jih igral takrat (beri: GTA, mafia,...). Kaj smo s tem dosegli? Nima pretirane želje po PCju kot njegovi vrstniki.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2014 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matejcek81
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32
Aktiv.: 7.69

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2014 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zala, hčerka, 8 let, ima tudi dostop do računalnika. Ima tudi svojo tablico (poceni).
Bolj me zanima, kdaj ji v sobo na pisalno mizo postavit računalnik.

LP

krofko
Član
Član

Pridružen-a: Ned 10 Avg 2008 21:13
Aktiv.: 0.23
Kraj: Trojane

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2014 11:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam tri otroke (5, 8 in 11 let). Imajo en prenosnik, ki si ga delijo. Mlajša dva imata omejene igre glede na leta, pa tudi časovno omejeno uporabo računalnika. Zraven pa imajo še tablico in TV. Pogoj za skoraj neomejeno uporabo je pa seveda pogojen z uspehom v šoli. V kolikor tega ni, se pač omeji dostopnost elektronike. Za lansko šolsko leto je bilo potrebno uvesti "redukcije", letošnje leto pa še ne.
Nazaj na vrh
skalpel
Član
Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 19:46
Aktiv.: 2.64
Kraj: Šenčur

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2014 11:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matejcek81 je napisal/a:
Zala, hčerka, 8 let, ima tudi dostop do računalnika. Ima tudi svojo tablico (poceni).
Bolj me zanima, kdaj ji v sobo na pisalno mizo postavit računalnik.

LP

Moje mnenje je, da ko bo potreba po tem... Pri nas ima računalnik v dnevni sobi in nima potrebe po zasebnosti. Verjetno čez nekaj let, ko bo skype in podobno začel uporabljat.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
miharix
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2012 9:59
Aktiv.: 2.69
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2014 11:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer nimam otrok a jaz bi najprej dal otroku PC brez interneta
a z čim več nameščenimi uporabnimi programi(Scratch,Gimp,Inkscape,LibreOffice,....)
in le peščico preprostimi igricami, če le možno takimi, ki jih lahko "skeha" (naredi svoje mape,skine...)

Kasneje pa dnevno omejen čas za net na drugem PC-ju + manjši USB ključek,
da si prenese to kar želi in rabi na svoj PC ter se s tem uči iskanja informacij, pozornega branja vsebine ter kako novo znanje prenese in uporabi na svojem PC-ju.
(če hoče novo igrico si naj namesti sam, če se suje PC pa ata daj samo OS CD in se naj znajde sam oz le z par namigi)

Otroku pa daj vedno znova po en manjši rač. izziv, za katere bo videl, da so mu cilji dosegljivi.
Stopno izziva stopnjuj njegovim znanjem primerno ter povezuj z njegovimi ostalimi interesi.
(ne to zadnje ne bluzim to počnem med tednom )
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.03
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2014 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam tri:
2,5 let-nima še dostopa
12 let - omejimo po potrebi
18 let - dela kar hoče

Glede omejevanja interneta pa pri večih opažam dva WiFi routerja.
Prvi je za starše in otroci ne vedo gesla
Drugi je za otroke in napajalnik ponavadi roma s starši v službo Wink

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.93
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2014 11:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja zanimivo vprašanje. Sin Jan je že prestar, da bi bilo to v njegovih letih lahko problem, preprosto zato, ker interneta takrat še ni bilo.

Skrivanje in zaklepanje ima po moje ravno nasproten efekt, kot bi želeli. Je pa vprašanje podobno vprašanju, kam naj skrijem vžigalice pred otrokom ?

Pravilen odgovor je NIKAMOR! Poskrbeti je treba, da otrok ve, da se z vžigalicami lahko zaneti požar in da si tega ne želi. Ne vem koliko je resnična zgodba, ki sem jo slišal. Oče je namreč na kup sredi dnevne dal nekaj papirja in se z otrokom igral z vžigalicami. Ko je kup papirja zagorel, je bila seveda panika... Smile Jasno da so to brez problema pogasili, a otrok je vedel, da so vžigalkice nevarna zadeva,....

Pustimo zgodbe, vzemimo raje nauk in ga aplicirajmo pri sebi.
Otrok naj spozna računalnik vključno z internetom in vsemi njegovimi pastmi v trenutku, ko ima interes do tega. Ne prej, ne pozneje. Pri tem moramo biti seveda dober mentor. Je pa to težko, ker zahteva mnogo časa.
Moje mnenje je, da naj bo računalnik v dnevni sobi. Ko otrok rabi zasebnost že tudi na računalniku, mora biti na internet že dobro pripravljen. In ker starši nima(mo/jo) časa ravno za preč metat, je dnevna soba kar pravo mesto. Tu je mogoča ne le neopazna kontrola (s tem preprečimo, da bi otrok začel stvari skrivati pred nami), temveč tudi nežno usmerjanje na teme, ki so otroku prijazne in ga spodbujajo v pozitivnem udejstvovanju.
Tako je moje mnenje.

Cloudy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Jul 2014 20:33
Aktiv.: 1.18
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2014 11:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nimam otrok, ampak vidim pri sestri, ki kar nekaj časa preživi pred tablico.
Se pa strinjam z @miharix internet na začetku prepovedat, če ne drugega vsaj risanke
Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.71
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2014 8:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bi se podpisal pod skalpel-ja. Če se prav spomnim sem pa res pri enih 12-ih v dar dobil 286 ampak je res bila tako omejena da vanj nisem mogel vtakniti ne male diskete ne CDja. Nekaj časa sem ga celo uporabljal, ker pa nisem znal preko diskete vsaj kakšne igre inštalirat v DOS sem še danes budala okoli DOSa. Računalnik sem potem še nekaj časa gladal, potem se ja pa znašel v smeteh. Drugega sem si pri PCplus kupil nekega AMDja s takratnimi certifikati- slaba naložba. OS mi je moral priti naložit nek računalničar, potem mi je pri tem in sesutjih pomagal sosed. Kar nekaj let se jezil nad njim, ga brcal učasih zamenjal kakšno komponento. Šele zadji, ki sem si ga sam sestavil je bil toliko spodoben, da sem šele zadovoljen. Moram pa reči, da tudi če sem zadovoljen z njim ga trenutno uporabljam skoraj le za ebančništo, ali pa youtube, pa se da komot novotarijo igrat na njem. Je pa res, da se raje ukvarjam s strojno opremo kot pa s programjem, torej v čreva. Ravno pred dnevi sem hotel znoret pri inštalaciji Mageie na neko starino tako, da se tako ali tako bolj en revež okoli tega.

Gledam pa sestri, ena bolj od druge na ksihtknjigi. Sicer pa opažam, da sta se sami že malenkost naveličal tega in nista več toliko aktivni tam. Ena ga drugače uporablja tudi za programje za izdelavo in urejanje slik ter animacije nekako po „službeni” dolžnosti(je taka smer šolanja).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GUMY
trgovec

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2010 11:03
Aktiv.: 2.71
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2014 9:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hčerka je stara 7 let. Prenosnik je v dnevni sobi, občasno (mogoče 1x na teden) igra kakšno igrico, pogleda risanko ali posluša glasbo. Sicer se raje druži s prijateljicami, ko je vreme je pa tako ves čas zunaj. Vsekakor bo prej telefon, za katerega že teži, kot pa računalnik.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bpavsic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 20:45
Aktiv.: 1.79

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2014 9:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hčerka je svojo tablico dobila pri 2. letih (Samsung Galaxy Tab 10.1). Gor je imela programe za risanje, igrice za učenje matematike, pisanja, spoznavanja črk, živali itd... (osnovna verzija free, "full" verzija okrog 2-3€, tako da sem porabil mogoče 20€ za vse appse). Prav tako je imela na njej risanke (več delov MickeyMouse Clubhouse v angleščini, Krtek, sedaj pa ima LeRanch / Secret Ranch).
Notebooka je dobila pri 4-5 (mojega starega ibm T42), kjer sicer ima internet, ampak zato, da je lahko igrala Lego Friends igre (seveda pri teh letih nikoli ni bila sama) in na youtube gledala in poslušala otroške pesmice.
Nikoli pa ni imela "dovoljenja" uporabljat te zadeve več kot 30-60min v celem dnevu.

Sedaj je stara 6 in vzame v roke tablico/računalnik le redko. Velikokrat tudi cel teden ne. Tablico večinoma uporablja, ko se vozimo na relaciji MS-MB (sam sem v MB, žena v MS...). Tako da moje izkušnje so zelo podobne kot večini prej.

Ima tudi xbox, kjer mogoče 2x na mesec igra Kinectimals ter tu in tam vsi igramo kinect sports in kinect adventures, dance central pa ji ni zanimiv. Za xbox nimamo nobene igre, ki se igra preko joypada, samo za kinect, kjer se je treba gibat.

Letos je tudi dobila Nintendo 3DS XL, za katerega pa nisem opazil nekega velikega zanimanja. Še najbolj so jih všeč Lego Friends, Disney Princess, Mario Kart ter nazadnje Fantasy Life (ki je v bistvu okleščena konzolna verzija WoW-a). Ampak to "zanimanje" traja mogoče 15 minut na teden, predvsem takrat ko "ata vzame v roke".

Na PCju ji je ta trenutek najbolj zanimiv World of Warcraft (ta seveda ne dela na njenem notebooku, kjer se že tak samo nabira prah), predvsem čisto "cute" zadeve, npr. nabiranje rožic, lovljenje rib, kopanje rude v rudniku, odkrivanje novega sveta itd... Bojuje se ne, ker ji je to "preveč grozno" Very Happy

V bistvu če potegnem črto pod njen prosti čas, je recimo 60% med Lego kockami, 35% se ukvarja s športom (plezanje, gimnastika itd...), 5% pa računalnik in TV, tako da s tem nimamo niti najmanjšega problema...
Nazaj na vrh
carli
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02
Aktiv.: 4.57
Kraj: Haloze

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2014 9:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko so starši računalniško nepismeni potem 10 letniki ali manj zaklenejo računalnik z geslom. Vidim ko se jim kaj manjšega zatakne pa ne znajo naprej.
Pa ko zaposleni starši pustijo 3 letnika samega, mu vklopijo PC in risanke na yutubu ponavadi od 6:00-20:-(podatki o prometu točk so javni na spletu), so pa stari starši seveda v bližini.
Ko pa eden od staršev obvlada računalnik pa tudi 15 letnik ne sme spremenit gesla za facebuk, če ga hoče obdržat.
Sem pa nekaterim na praktičnem primeru pokazal, da na spletu nikoli ne veš kdo je drugi strani in Shocked (komunikacija iz njihove dnevne v otroško na družbenem omrežju) Whistle
Nazaj na vrh
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 03, 2014 10:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 4 dni