www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Xenon 2
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
XporteR
Član
Član

Pridružen-a: Pon 25 Nov 2013 22:26
Aktiv.: 0.09

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 28, 2014 10:01 am    Naslov sporočila:  Xenon 2 Odgovori s citatom

Lep pozdrav odlocam se da bi v svoj avtomobil vgradil xenon kit vse je prav ampak se prebral da potrebujes za homoligacijo le teh zarometov pranje ter avtomacko nastavljiv snop zarometa sedaj me pa zanima kako bi lahko vgradil, kupil ali si doma izdelal senzor za visino snopa zarometa ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 28, 2014 10:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na kratko: se mi zdi da do sedaj še nikomur ni uspelo homologirati tega kita. Zato ker parabole niso narejene za xenonke in preveč špricajo v vse smeri. Tako da jaz bi na tvojem mestu žal opustil idejo. Če boš karkoli delal sam pa sploh pozabi na homologacijo ker rabiš certifikat, račune o strokovni vgradnji....
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
XporteR
Član
Član

Pridružen-a: Pon 25 Nov 2013 22:26
Aktiv.: 0.09

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 28, 2014 10:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To sploh ni problem dobit papirje Wink problem je samo ugraditi ta senzor ki ga je tudi po mojem tesko najdit
Nazaj na vrh
kose19
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Aktiv.: 5.18
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 28, 2014 10:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš model avta, ki ima opcijsko tudi xenon luči, potem najdi origimalne kose in boš imel najmanj problemov. Pa še vgradi naj ti jih kdo, ki to naredi uradno.
Šele potem skozi homologacijo.

Aja, teh senzorjev je pa polne avtoodpade. Samo avto z xsenonkami moraš dobit.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.57
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 28, 2014 6:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kose19 je napisal/a:
Šele potem skozi homologacijo.
Nisem se zasledil primera v Sloveniji, da bi kdo homologiral ksenon - sploh. Tudi z original deli.

Nas Slovenistan je pac ena republika banana, kar se homologacij tice. In zaradi tega marsikdo raje obupa, kot pa da bi "majstorki" za saltrom dokaz(ov)al, da kljub temu da nima TÜV certifikata (itak), z vozilom vse stima. Pa za vsako homologacijo razen menjavo platisc, je potrebno imeti potrdilo o strokovni vgradnji. Kot da moras imeti SP, da znas kaj kvalitetno narediti. d'oh!
Nazaj na vrh
kose19
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 28, 2014 6:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zok je napisal/a:
Nisem se zasledil primera v Sloveniji, da bi kdo homologiral ksenon - sploh.

Hm, potem jih je pa veliko takih, ki 'špricajo' s svojimi lučmi okrog. Čeprav so kvalitetne.

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 28, 2014 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda jih je kar nekaj. Sreči vedno manj, ampak leto, dve nazaj jih je bilo pa veliko. Potem je bil problem ponoči ob dežju, ko so ti vozili nasproti in ti nisi nič videl Brick wall
Papirje ni problem dobit, praviš. Seveda. Potem se pa dotična oseba pojavi na TV zaradi korupcije...papirje dobiš samo tako-tako. Pa še to samo do morebitnega izrednega tehničnega...
Jaz sem se svoje čase pozanima pri resnem avtoelektričarju, pa je tudi on rekel da ni variante da dobiš papirje s temi kiti...kvalitetnega kita za tak denar pa ti ne boš dobil, brez skrbi.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 30, 2014 2:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kose19 je napisal/a:
zok je napisal/a:
Nisem se zasledil primera v Sloveniji, da bi kdo homologiral ksenon - sploh.

Hm, potem jih je pa veliko takih, ki 'špricajo' s svojimi lučmi okrog. Čeprav so kvalitetne.
V mislih sem imel seveda vsa HID svetila razen tista, ki so na avtomobilih ze pri prvi vgradnji. Vkljucno s predelavami z uporabo originalnih delov. Smile
Nazaj na vrh
kose19
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 31, 2014 12:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj to me mene moti. Jaz bi lahko dal v moje luči xsenon, ker so popolnoma enake z modelom, ki jih ima vgrajene in so samo boljša oprema avta. Plus pranje in avtomatika za višino snopa seveda. In jih nebi mogel homologirat samo zaradi neumnih predpisov ali kakorkoli že temu lahko rečemo.

Ali bi tudi meni potem špricale vsepovsod?

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 31, 2014 1:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dostikrat so žarometi enaki samo na pogled. Recimo, ti bi dal notri h7 ali h4 xenonko. Originalne so drugačne, in ni samo okov spremenjen. Proizvajalci šparajo povsod, zato je navaden žaromet narejen slabše kot xenon. Ne rečem da je tako ravno pri tvojem, ampak...
Nazaj na vrh
zok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 03, 2014 11:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kose19 je napisal/a:
...bi lahko dal v moje luči xsenon, ker so popolnoma enake z modelom...
To ne drzi.

Lahko pa bi luci menjal s tistimi, ki so predvidene za delovanje s ksenon zarnicami.

Ampak tudi tega ne bi mogel homologirati - vsaj ne brez hudih birokratskih (in ne tehnicnih!) tezav.

Sploh ni nujno, da je halogen zaromet narejen slabse. Enostavno ima HID zaromet zaradi fizicne razporeditve izvora svetlobe (nitka - sredina vs. oblok - skrajni tocki obloka, ob elektrodah) in bistveno visjega svetlobnega toka drugacno parabolo, v primeru projektorjev pa je drugacna tudi zaslonka, ki na desni strani svetlobnega toka ne "spusti" tako visoko, kot pri halogenu.

Je pa res, da je halogen zaromet veliko manj obcutljiv na "kikse" v konstruiranju in izdelavi, tako da bi bilo mozno tudi to, da je kvaliteta izdelave nizja kot pri HID zarometih. Ceprav dvomim. Smile

Pa se motorje za uravnavanje visine svetlobnega snopa imajo HID zarometi hitrejse, mocnejse, marsikdaj celo nekompatibilne s tistimi v halogen zarometih (primer: mondeo mk3).
Nazaj na vrh
zoranrataj2000
-1

Pridružen-a: Pet 28 Nov 2014 16:46
Aktiv.: 0.05

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 04, 2014 4:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

//*********************************//

Avto, ki nima avtomatske nastavitve višine žarometov lahko brez težav predelaš v Xenon.Pazi samo na to, da bodo luči dovolj spuščene, pa ne bo nikogar motilo.In potem se ti tudi nihče ne bo vpletal, ali imaš ali pa nimaš homologacije...
Sam sem imel pred leti predelane luči, so bile nastavljene dovolj nisko pa nisem imel nikoli težav.Pa če ogromno sem se vozil po tujini.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 04, 2014 4:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer si pol leta zamudil...
Pa vseeno, si žal daleč od resnice. Žarometi so lahko še tako dobro nastavljeni, pa MOTIJO, in to nasproti vozeče. Seveda ti nisi imel težav, težave so imeli s tabo vsi tisti, katerim si peljal nasproti. Ni namreč finta v višini, ampak v tem, da xenon ne sveti samo tja, kamor treba ampak šprica vse naokoli...

Žarometi za halogen ali xenon so popolnoma drugačni.
Nazaj na vrh
zoranrataj2000
-1

Pridružen-a: Pet 28 Nov 2014 16:46
Aktiv.: 0.05

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 04, 2014 9:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem kaj nisi razumel.Mene vsekakor ne bi motil niti 1000waten reflektor, če je obrnjen od mene.
Drugih moj xenon ni motil in to so mi govorili vsi poznani, pravzaprav so bili prepričani, da imam halogenske žarnice z bolj belo svetlobo.Ja tudi takšne prodajajo pri nas in to že dolgo.

Imam pa drugo vprašanje.Ali lahko na 55 waten balast obesim 35 watne xenon žarnice?
Hvala.

P.s. Pa prosim brez neumnih komentarjev.Zato obstaja 24 ur forum.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 04, 2014 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem že razumel, ne skrbi, mislim pa da ti nisi čisto...

Nisi povedal, kakšne luči imaš - če imaš tiste z lečo še nekako gre, sicer je hudo. Če imaš pa navadne luči, so tisti, proti katerim si vozil ponoči hudo kleli, verjemi. Zadeva te popolnoma zaslepi. no, razen če je v butalah kako drugače

Drugače mene ne bi motil niti 30 MW reflektor, dokler je obrnjen stran od mene, bi me pa motil, če bi bil obrnjen proti meni...samo take izjave niso ravno izraz solidarnosti. Treba je mislit tudi na druge, ne samo nase... na cesti nisi sam.

pa naj bo dovolj "neumnih" komentarjev...

Raje še malo s pravnega stališča: Zadeva je PREPOVEDANA, kar pomeni da te tehnični brez poznanstva ne bo spustil skozi (še tako težko), če te pa na cesti ustavijo modri in naletiš na pravega, boš pa jokal, tako kot je moj kolega: kazen, izredni tehnični, začasni zaseg vozila, plačilo predelave vozila nazaj na tovarniške specifikacije na pooblaščenem servisu - ni poceni...

Ampak - sam se odloči, saj je tvoj denar.

Glede balasta - dvomim. Po moje bodo šle žarnice adijo. To je podobno kot če bi 20W fluo cev dal na 40W dušilko - ne bi dolgo svetila. Balast določa tok skozi žarnico in ta mora biti pravi, sicer se pregreje in ....hja, po moje jo v skrajnem primeru lahko celo raznese.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni