|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
schperplata Neznanec

Pridružen-a: Čet 07 Dec 2006 20:09 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02 Kraj: komenda
|
Objavljeno: Čet Dec 07, 2006 8:15 pm Naslov sporočila: pc napajalnik |
|
|
Prav en lep pozdrav!
Te teme še ni sem zasledil....
Torej, rad bi izdelal preprosto vezje za Pc napajlnik, da bi lahko reguliral izhodno napetost(12Vdc) - potrebijem vezje za regulacijo napetosti.
Če pa ta tema kje že obstaja(prvič na tem forumu), pa prosim za link.
Hvala že vnaprej, pa lp... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fricky Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37 Prispevkov: 260 Aktiv.: 1.10 Kraj: Ribniško Pohorje
|
Objavljeno: Čet Dec 07, 2006 8:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
PC napajalnik že ima vgrajen kontroler izhodne napetosti le da je narejeno na fiksno izhodno vrednost.Če se spoznaš na stvar ti ne bo težko poiskat elemente, ki so v krogu stabilizacije.Predvsem pa če si začetnik ti ne priporočam preveč posegat v napajalnik ker je življensko nevarno.Nekaj o delovanju in predelavi PC napajalnika imaš tukaj |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.28 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Dec 08, 2006 12:20 am Naslov sporočila: Re: pc napajalnik |
|
|
schperplata je napisal/a: |
Prav en lep pozdrav!
Te teme še ni sem zasledil....
Torej, rad bi izdelal preprosto vezje za Pc napajlnik, da bi lahko reguliral izhodno napetost(12Vdc) - potrebijem vezje za regulacijo napetosti.
Če pa ta tema kje že obstaja(prvič na tem forumu), pa prosim za link.
Hvala že vnaprej, pa lp... |
Nekje od 10V pa do 14V bi se dalo regulirat 12V linijo, kaj več pa ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
schperplata Neznanec

|
Objavljeno: Pet Dec 08, 2006 10:50 am Naslov sporočila: |
|
|
aha...
No tako je tole...
Res sem v električnih vodah bolj kot ne začetnik, in ker pogosto potrebujem nek vir napajanja sem se peč odločil narediti nek preprost regulator.
Moj profesor prakse pravi, da bi se 12Vdc napetost dalo regulirati tja od 1.2V do 12 oziroma ta nekje.... Ker je res profi kar se tega tiče mu verjamem.
Drugače pa ne bi jaz nič posegal v vezje napajalnika, jaz bi naredil posebno vezje na izhodu 12 Voltov iz napajalnika...
To bi se pa dalo kajne?
no, hvala pa lp... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.58
|
Objavljeno: Pet Dec 08, 2006 11:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Ti bo torej rad skatlico, v kateri je par kondenzatorjev, en LM317 in en potenciometer ? Izhodna napetost bo pri vhodni 12V sicer precej nizja, ker tako regulator deluje, bo pa nastavljiv v obmocju od manj kot 2V navzgor. Ce zelis 2-12V, potem mora biti vhodna napetost dovolj visoka (kar ti je ocitno majstor prakse pozabil omeniti). _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lojz Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31 Prispevkov: 668 Aktiv.: 2.82 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Sob Dec 09, 2006 8:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko pa uporabiš -5V za maso in 12V za izhod. Vendar je potrebno preveriti koliko toka lahko potegneš iz -5V veje. Nekateri napajalniki imajo -5V 1A. _________________ LP
Lojz |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
schperplata Neznanec

|
Objavljeno: Sob Dec 09, 2006 12:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
jap, rad bi nekaj takega kot je opisal Sokrat.
No, če ima kdo kakšno shemo ali karkoli takega (kakršno koli verzijos12V, -5V....) da bi reguliral .......................................
Se priporočam!
Pa lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
schperplata Neznanec

|
Objavljeno: Sre Dec 13, 2006 4:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
nobene shemice?
no, saj je...samo link ma dajte, če le mate.
pa hvala lepa |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.58
|
Objavljeno: Sre Dec 13, 2006 4:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Shema je narisana v datasheetu ravno za zgoraj opisani primer. Ce se ti niti tega ne ljubi poiskati, bos pac ostal brez.
Dober vir z mnogo datasheeti je http://www.datasheetcatalog.com , sicer pa  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misko Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15 Prispevkov: 549 Aktiv.: 2.35 Kraj: MS
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni