www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

IR Paneli
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ThePohorc
Član
Član

Pridružen-a: Sre 01 Nov 2006 13:40
Aktiv.: 0.18
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2014 12:58 am    Naslov sporočila:  IR Paneli Odgovori s citatom

Gospodje (in z izjemo kaka gospodična Very Happy) pozdravljeni!

Razmišljam o tem, da bi prostor (koli 15m2) dogreval s IR panelom. Zanima me ali ima kdo od vas izkušnje kakšen panel izbrati (mogoče katere znamke in podobno)?
Na spletu sem med raziskavo opazil, da obstaja vsaj 100 različnih znamk panelov od par 10€ za 400W pa tja do 400€ za isto moč..

Med ožjimi kandidati sem izbral Sundirect in IrPower... Kakšno mnenje?

Lp,
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.30
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2014 10:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadnjič sem bil pri kolegih, ki so v gostih ravno imeli Energetskega svetovalca. Najbolj me je presenetilo, da je povedal (po pravici), da so praktično vsi IR paneli kitajske proizvodnje. Nekateri proizvajalci na kitajski IR panel dodajo svoje okvirje in prekrivne materiale in jih tako naredijo lepše.

Načeloma je važno samo to, da izbereš pravo moč za pravo kvadraturo. Po tistem kar sem jaz gledal panele so cene večine prodajalcev tam-tam, tako da ne vem kako si našel "enak" panel tako za 400€ kot 10€. V vsakem primeru 10€ preveč izstopa iz mediane cen na trgu, zato bi se mu jaz izognil. 400W se mi zdi, da se gibljejo nekje okrog 180€/komad.

TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2014 11:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakor sem jaz razumel te IR panele ( kolega se je hvalil pa sem si že pred časom malo prebral na to temo) je ključna beseda ''deep IR '' ali ''Far IR'' in naj bi simuliral ; beri ''grel'' živo tkivo , ostalih stvari pa naj ne bi segreval. Tale globok IR pa ima zelo ozek spekter.

http://www.ekosen.si/#deluje

http://en.wikipedia.org/wiki/Far_infrared

Citiram:
Far infrared (FIR) is a region in the infrared spectrum of electromagnetic radiation. Far infrared is often defined as any radiation with a wavelength of 15 micrometers (µm) to 1 mm (corresponding to a range of about 20 THz to 300 GHz), which places far infrared radiation within the CIE IR-B and IR-C bands.[1] Different sources use different boundaries for the far infrared spectrum; for example, astronomers sometimes define far infrared as wavelengths between 25 µm and 350 µm.[2]

Visible light includes radiation with wavelengths between 400 nm and 700 nm, meaning that far infrared photons have less energy than visible light photons.

Zdaj pa se postavi vprašanje ''deep IR'' je samo del IR območja in koliko ga panel lahko proizvede ''čistega '' in tudi odda kar direktno pomeni njegov izkoristek.

oobuco
Član
Član

Pridružen-a: Pon 25 Avg 2014 11:00
Aktiv.: 1.56
Kraj: Šentvid pri Stični

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2014 2:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar se tiče bolj kratkovalovnega IR sevanja ali pa bolj dolgovalovnega IR sevanja.

Če vzameš čisto navadno IR peč (včasih je bila zelo popularna v kopalnicah) in jo obrneš proti sebi, boš obsevan z bolj krakovalovnim sevanjem, če pa jo obrneš recimo v steno, boš od stene obsevan z bolj dolgovalovnim sevanjem.

In še recimo večja kot je površina ogrevala, bolj je lahko IR sevanje dolgovalovno za isti efekt.

Oziroma po domače, majhen radiator mora biti močno vroč, velik pa je lahko hladnejši.

Kakšne druge posebne znanosti kot kamen ogrevan z elektriko pravzaprav ni, ne glede na to, kaj se oglašuje.

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2014 4:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

[teorija]
Vsako nad 0 K segreto telo seva elektromagnetno valovanje. Spektralno krivuljo opisuje znana enačba. Frekvenca, pri kateri ima krivulja maksimum, je neposredno odvisna od temperature. Pri višji temperaturi se maksimum pomika proti višjim frekvencam, frekvenčni pas, ki zajema večino ploščine pod krivuljo pa se oža.

Konkretno segreto telo, ki žari belo, seva precejšen delež UV svetlobe, maksimum ima v vidnem delu spektra, nato pa se krivulja v IR delu hitro spusti in zelo kmalu upade na zanemarljivo vrednost.

Pri 80"C pa je celotna krivulja v IR delu, precej razpotegnjena, a je njen maksimum še vedno na sorazmerno visoki frekvenci.

Pri 37" se krivulja močno razpotegne, njen maksimum pa je že zelo globoko v IR področju.
Od tod izraz "deep IR".

Če ima telo nižjo temperaturo, mora biti za enako sevalno moč mnogo večje, saj moč sevanja dane površine upada s četrto potenco T. [/teorija]
[praksa] Doma imamo nizkotemperaturne IR panele od Therma-Ray. Zavzemajo skoraj polovico površine stropa sobe, a je njihova specifična moč okrog 350W na 2,5m*0,5m ploščo. Na dotik imajo enako temperaturo, kot bi se dotaknil sebe, okrog 37"C. Zaradi velike sevalne površine ne prihaja do efekta "IR sence" (da bi me na eni strani peklo, na drugi pa hladilo), ampak je po vsem telesu enak prijeten občutek.
Slik nimam, niti jih ne morem narediti.
Plošče so pritrjene na osnovno nosilno ogrodje spuščenih stropov. Po ogrodju so razporejeni še U profili, nanje pa pritrjene mavčne plošče.

Sevalne plošče so narejene iz sendviča
papir, 1cm debela mavčna plošča s cekas žico, papir. Na zgornjo stran je položena alu folija, da odbija IR dol. Iz centralne omarice se napajajo preko FS20 relejev, ki jih krmilijo brezžični FS20 termostati.

Ob vklopu iz nule rabijo 10-15 minut, da se začuti topel strop pod ploščami. Stropnih mavčnih plošč se namreč ne dotikajo, saj so tanke, U profil pa ima cca 3cm. Da se ves strop enakomerno ogreje, traja dobro uro. Po parih urah je to to. Potem termostat vzdržuje nastavljeno temperaturo.

Udobje je v redu. Ne zabija v glavo, ampak je povsod enak občutek.
Dva problem(čk)a:
1. Čeprav je ob uporabi teh plošč (zaradi temperaturnih raztezkov) priporočeno, da se naredi konstrukcija spuščenih stropov na neometane stene in strop (brez teh plošč je priporočljivo obratno), obvezno !! predhodno omečite stene in strop s t.i. "špric ometom" (toliko, da se ne vidi več barva opek. Da zatesnite prostor nad ploščami.
2. Nisem ravno gluh. Ta vrag brenči. Kanadčani (plošče niso kitajske), marš v 3pm. Malo sem ga utišal z graetzi za releji (releji preklapljajo AC, plošče dobijo DC), a se še sliši.

V glavnem ... če boste za par eur sami vlivali mavec na cekas ožičenje, naj žice ne bodo samo vzporedne po dolžini plošč, ampak naj tvorijo X-Y mrežno # strukturo. Nastanejo dosti manjše magnetne sile, ki rahljajo mavec ob žicah. [/praksa]

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
oobuco
Član
Član

Pridružen-a: Pon 25 Avg 2014 11:00
Aktiv.: 1.56
Kraj: Šentvid pri Stični

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2014 4:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@igo, hvala za bolj teoretični opis tistega kar sem jaz povedal.
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2014 7:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preden kdo opazi tole:
igo je napisal/a:
Nastanejo dosti manjše magnetne sile, ki rahljajo mavec ob žicah.
... Prav je:
igo je napisal/a:
Nastanejo dosti manjše magnetne sile, ki povzročajo vibriranje žic, zaradi česar se rahlja mavec ob žicah, da lahko še bolj vibrirajo.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Spajky
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Aktiv.: 6.00
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2014 9:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz pravim, da to IR gretje ne valja! Zakaj? Greje samo tebe (si vroč), zrak pa ostaja hladen (enako kot da imaš vročino in ne čepiš na toplem). Recept za zbolet dolgoročno! Za kopalnico pa tiste četrt ure ni problem ... just my2c ... Rolling Eyes
Nazaj na vrh
BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.30
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 16, 2014 7:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

IR paneli segrevajo nekoliko tudi druge materijale (pohištvo, parket ipd). Če so dolgo vključeni toliko segrejejo te ostale stvari, da začnejo še same oddajati toploto kar je baje zelo fanj in prijetno.

Sej cilj radiatorjev je tudi segrevanje tebe, le da radiatorji segrejejo naprej zrak, ki potem "ogreva" tebe. IR paneli pa to delajo neposredno. Še najboljše je verjetno kombinacija obojega, klasično gretje za vzdrževanje neke temperature zraka (recimo na 19 stopinj) IR pa potem za dodatek.

Mene je pri energetskem svetolvalcu najbolj presenetilo to, da najprej govori, kako je bistvo IR panelov, da ne segrevajo zraka ampak ljudi in nekoliko pohištvo (vse lepo in prav), na koncu pa pove, da jih oni ponavadi vgrajujejo z brezžičnimi termostati. Ok ... moje vprašanje je bilo: "Ali ni glede na to, da IR paneli niso namenjeni segrevanju zraka, nekoliko nelogično, da potem uporabljamo termostat, ki meri temperaturo - zraka?" Sledilo je deloma zabavno, nenaučeno zagovarjanje zakaj to ni problem. Baje da imajo termostati za IR panele vgrajeno "kompenzacijo" 1 stopinje. Ni čisto povedal kako to misli (sklepam, da kaže malo več kot pa meri), je pa povedal, da termostata, ki ga kolega že ima ne more uporabit za IR panele in jaz sem si mislil .... tipično ...

TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
siki12
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 27 Dec 2013 16:06
Aktiv.: 0.06
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 12, 2015 11:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zbrisano...

Nazadnje urejal/a siki12 Pon Jan 12, 2015 10:16 pm; skupaj popravljeno 5 krat
Nazaj na vrh
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.27
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 12, 2015 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Siki12, ne zavaja, da porabijo zelo malo energije. Energije porabijo toliko kot vsi drugi paneli in električni grelci.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 12, 2015 11:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

siki12 je napisal/a:
...porabi v povprečju okoli 2kW električne energije.
Lepo prosim ... Na tehničnem forumu smo. Bučke se prodajajo na tržnici!
siki12
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 12, 2015 2:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zbrisano...

Nazadnje urejal/a siki12 Pon Jan 12, 2015 3:34 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 12, 2015 2:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

siki12 je napisal/a:
Oprosti, ker "prodajam bučke", ampak to so dejstva.

Že mogoče, ampak energije se ne meri v kW. Za to dejstvo se sedaj popraskaj po glavi in se opraviči vsem, ki morajo brati tvoje neumnosti.

siki12
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 12, 2015 2:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zbrisano zaradi prepametnih buč...

Nazadnje urejal/a siki12 Pon Jan 12, 2015 3:35 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni