|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Ivor Član

Pridružen-a: Pet 15 Feb 2008 19:49 Prispevkov: 213 Aktiv.: 1.01
|
Objavljeno: Čet Nov 06, 2014 1:18 pm Naslov sporočila: Mobilno poslušanje radia malo drugače |
|
|
Doma sem že dolgo navajen poslušati radio (pravzaprav stream) preko računalnika. Imam FTTH in hitrost mi ni noben problem. Tako mojega tunerja nisem vklopil vsaj že 2 leti. Uporabljam ga samo kot digitalno uro, saj je lepo vidna tudi v temi. "Sprejem" na računalniku je neprimerno boljši, brez šumov ali motenj drugih postaj na isti in celo na sosednji frekvenci. O številu različnih programov, ki jih lahko tako poslušam, da niti ne izgubljam besed. Najraje poslušam tiste programe ki jih sploh ne oddajajo po radiu, pa še predaleč se nahajajo (Grčija, ZDA).
Kaj pa avtoradio? Na AM skoraj da ni več česa sprejemati, na FM pa tudi RDS ne pomaga kaj dosti. Za vsakim ovinkom je treba spet iskati novi program. Satelitskega radia pri nas itak še vedno nimamo.
V času letošnjih "krompirjevih" počitnic nam je moj mobilni operater privoščil neomejeni prenos podatkov preko svojega omrežja. Kaj če bi izkoristil prikožnost in za poskus uporabil domačo prakso poslušanja radia tudi v avtu? Moj "pametni" telefon naj bi mi to omogočal.
Po kratkem preizkusu povezav v domačem okolju, sem zadevo prenesel v avto in se zapeljal okoli. Uporabil sem povezavo na strani RTVSLO, ki mi je najprej začela delovati. Drugih povezav mi ni uspelo zagnati. Za test sem tako poslušal Radio Maribor, ker ga pri nas ni na FM-u, da ne bi slučajno na avtoradiu kaj zamešal. Doma sem povezal izhod telefona na domači ojačevalnik, v avtu sem pa uporabil bluetooth povezavo na avtoradio.
Tukaj, na našem koncu, takega mobilnega poslušanja radia nikakor ni mogoče primerjati z FM-om. Sprejem je bil čist in brez motenj ne samo v senci ali v predoru Dekani (za silo pokrit z FM), tudi v pokritem vkopu Škofije ni bilo izpada. Edino sem opazil da se je pojavil dropout pri preklopu med različnimi operaterji. Ko sem izbral fiksno brezplačno gostovanje pri drugem operaterju, je bil rezultat še boljši. Sprejemal sem Maribor tudi čez mejo na Hrvaškem, skoraj do Buj (toliko nese naša mobilna mreža). Škoda da je bil že naslednji teden konec veselja!
Mobilna aplikacija ne omogoča da bi med poslušanjem radia preverjal na katero mobilno omrežje je povezan telefon. Tako nisem 100% prepričan da je bil dropout točno ob spremembi operaterja. Edino zagotovo vem: ko sem stalno imel izbranega gostujočega operaterja, med najdaljšo vožnjo proti Hrvaški, nikjer ni bilo nobenih izpadov vse do skrajnega dometa naše zadnje bazne postaje.
Hrvaškega omrežja nisem testiral (preveč stane! ).
Med testiranjem poslušanja radia po mobitelu sem zastonj prenesel skupno 877790kB. _________________ Mirno spim na lovorikah že 17 let.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5529 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Čet Nov 06, 2014 1:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poskusi s TuneIn programom - tu imaš tudi buffer za audio.
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ivor Član

Pridružen-a: Pet 15 Feb 2008 19:49 Prispevkov: 213 Aktiv.: 1.01
|
Objavljeno: Čet Nov 06, 2014 2:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Od začetka sem nameraval prenesti play listo kar iz domačega VLC, pa ni šlo. Do naslednje akcije brezplačnega prenosa podatkov bom moral še malo vaditi na WI-FI-ju.
Bilo bi zanimivo v vožnji preizkusiti kakšen stream s klasično glasbo (320kb/s).
P.S.: V Makedoniji še vedno vztrajajo pri AM (srednji valovi). En večer sem celo pot poslušal lepo makedonsko narodno glasbo na Radiu Skopje (810kHz). Kot da bi bil oddajnik za prvim vogalom. Odličen sprejem brez fadinga!  _________________ Mirno spim na lovorikah že 17 let.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Batman Član

Pridružen-a: Sre 10 Sep 2008 21:43 Prispevkov: 230 Aktiv.: 1.13 Kraj: Notranjska
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2014 11:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolega je že ene 3 leta nazaj poslušal radio Capris od Zadra do meje, da je pokuril BonBon bonus Se mi zdi da je imel kar Winamp naložen na telefonu.
Lemon-radio se tudi dobro obnese  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70820.14
|
Objavljeno: Pon Dec 15, 2014 11:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazadnje urejal/a . Pet Feb 27, 2015 9:55 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.01 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2014 1:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bi, a ne bi bilo v skladu z namenom NBP-ja... _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 788 Aktiv.: 3.33 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2014 3:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
s55m je napisal/a: |
Bi, a ne bi bilo v skladu z namenom NBP-ja... |
Res je Adi, a vseeno priznam , da kadar sem doma @ JN66SI, dejansko kdaj pa kdaj zlorabim NBP za takšno "zastonj" poslušanje svoje najljubše radijske postaje. Deluje B.P. ! S tem sicer pokurim del pasovne širine v omrežju na 10 Mbps povezavi med S55YKN in S50AOP via S55YNG, ki pa je, resnici na ljubo, večina časa komaj kaj zasedena. V opravičilo, lokacije JN66SI v dolini žal ne pokriva nobeden od oddajnikov FM omrežja Radia Trst A, sprejem na SV @ 981 kHz je pa večino časa precej na meji. Kar je na nek način zanimivo, saj relativno "bližnji" oddajnik z Belega križa @ 549 kHz na tej isti lokaciji in z enako opremo sprejemam super čez cel dan. Razlika v moči ali samo "mikrolokacija" obeh oddajnikov? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.01 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2014 3:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sandi, radio TRST A ima precej bolj neugodno pozicijo oddajnika za Posočje, kot pa Beli Križ.
Mislim, da tisti 3je dB razlike v oddajni moči niso pomembni, je pa antena BK v veliko boljšem geografskem položaju, kot pa tista v TS.
Monte Radio Trieste
Beli Križ _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 788 Aktiv.: 3.33 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2014 4:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Adi, hvala za pojasnilo. "Skrit" je pod Opčinami oz. pod Kraškim robom, to bo to... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Dec 16, 2014 9:18 pm Naslov sporočila: Re: Mobilno poslušanje radia malo drugače |
|
|
Ivor je napisal/a: |
Med testiranjem poslušanja radia po mobitelu sem zastonj prenesel skupno 877790kB. |
860 MB je tole. V enem tednu? Če imaš paket 1 GB ali 2 GB, to ne bo pokrilo celega meseca uporabe. Če imaš paket Neomejeni podatki, ti po neki količini podatkov zaprejo pipco na 64kb/s (pravična uporaba in to).
Samo v razmislek. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni