|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
damjango Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56 Prispevkov: 756 Aktiv.: 4.84 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Sre Dec 24, 2014 1:38 pm Naslov sporočila: Cevne novoletne lučke |
|
|
Doma imam cevne novoletne lučke, kjer prva polovica sveti, druga polovica cevi pa ne sveti. Zanima me, ker vem, da se to prodaja po metrih in kako potem prilagodijo dolžino cevi in lučk v cevi, da ima potem vsaka lučka ustrezen padec napetosti. Imam idejo, da bi tisti nedelujoči del odrezal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 5.98 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Sre Dec 24, 2014 1:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
1.) Odklopi napajanje
2.) Poglej, kje na cevi je simbol (slikica) škarij.
3.) Tam odreži (z malo previdnosti gre z olfa nožem - na primerni podlagi).
4.) Čep, ki je bil na koncu nedelujočega dela cevi (po možnosti: to se bere kot "Edino pametno" ) prestavi na novo narejen konec cevi.
Načeloma je tako: "lučke" so vezane zaporedno, veriga je dolga cca meter; LEDice so prav tako vezane zaporedno, veriga je dolga cca 2 m. Če LEDice ne delajo, jaz najprej pogledam, da ni polariteta napajanja napačna. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damjango Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56 Prispevkov: 756 Aktiv.: 4.84 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Sre Dec 24, 2014 3:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bo vredu, če na koncu prvega dela naredim briko in čez dam skrčko? Problem, je, ker čepka na koncu ceni ne moren dobiti dol in ga tudi nočem poškodovati, ker poškodovani čepek mi ne bo nič več pomagal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Dec 24, 2014 7:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
NE!!!!
Na tistih dveh žicah je faza in nula! Tisti čep je gor za izolacijo! Lahko daš skrčko in samo to, nobene brike. Pa glej, da bo zatesnjeno, da ne pride voda (ali prsti) zraven.
Sicer prereži na sredini med zadnjo delujočo žarnico in prvo nedelujočo - tam je zagotovo mogoče krajšati. Te lučke je ponavadi res na 1 m mogoče krajšati.
6dan8--> cevne lučke so priključene na 230V in zalite. Tam nimaš kaj gledati, če je polariteta prava ali ne... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damjango Član

|
Objavljeno: Sre Dec 24, 2014 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem že opazil, da na koncu pustiš žici v zraku. Mi je pa uspelo dobiti čep dol, sicer sem ga malo poškodoval, ampak s sekundnim lepilom sem ga zalepil nazaj. Izolacija je vredu, da ne pridejo prsti zraven. Namestil sem pa rajši znotraj v hiši, ker nevem kako bi reagiralo, če bi voda prišla na sekundno lepilo. Drugače pa sedaj lepo sveti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 5.98 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Sre Dec 24, 2014 9:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če voda pride na sekundno lepilo, to drži še bolj , ne vem pa kako je z vpojnostjo, prevajanjem elektrike  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.55 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Sre Dec 24, 2014 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Lahko daš skrčko in samo to, nobene brike. Pa glej, da bo zatesnjeno, da ne pride voda (ali prsti) zraven.
6dan8--> cevne lučke so priključene na 230V in zalite. Tam nimaš kaj gledati, če je polariteta prava ali ne... |
1. - skrcka je dobra varjanta. Jaz v taksni situaciji naredim tako, da skrcka gleda kaksen centimeter cez rob, v to "posodico" (tam, kjer gleda preko roba) pa se preden skrcko pogrejem "nalijem" vroce lepilo. Ko se lepilo strdi, pogrejem se preostanek skrcke, da se nastali cep po celotni dolzini fiksira na cev.
2. - nekatere LED kace (ce ne kar vse) imajo zunanji driver/napajalnik. Kako deluje (glede na razlicne mozne dolzine verjetno ne s konstantnim tokom, prej s konstantno napetostjo?) nisem siguren, ima pa zagotovo na priklopu za kaco DC napetost. Bi moral pogledat na pomozni razsvetljavi v dnevni (tocno to imam v knauf skatli da sveti v strop)...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Dec 24, 2014 10:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čišto možno. Sicer Damjan sploh ni omenil, da ima led lučke... In z obzirom da mu je en del crknil, sklepam da ima navadne. V tem primeru drži, kar sem rekel: polarizacija ni pomembna. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.55 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Sre Dec 24, 2014 11:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno gre res za navadne zarnice. LED navadno ne odpove kar tako.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
osmica Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16 Prispevkov: 377 Aktiv.: 1.59 Kraj: savinjska
|
Objavljeno: Čet Dec 25, 2014 11:44 am Naslov sporočila: |
|
|
zok je napisal/a: |
1. - skrcka je dobra varjanta. Jaz v taksni situaciji naredim tako, da skrcka gleda kaksen centimeter cez rob, v to "posodico" (tam, kjer gleda preko roba) pa se preden skrcko pogrejem "nalijem" vroce lepilo. Ko se lepilo strdi, pogrejem se preostanek skrcke, da se nastali cep po celotni dolzini fiksira na cev.
 |
Lahko pa cev pustiš nekaj čez rob, jo segreješ in del kateri gleda čez rob stisneš s kleščami. Cev se zlepi pod silo in nastane kapica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 5.98 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Pet Dec 26, 2014 11:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Ups. Da ne bo hude krvi, se vsem v tej temi sodelujočim globoko in iskreno opravičujem zaradi naslednjega navedka:
Citiram: |
Če LEDice ne delajo, jaz najprej pogledam, da ni polariteta napajanja napačna. |
Mišljeno je bilo kot komentar prejšnjega stavka. Pravzaprav bi bilo najbolje, če bi napisal takole:
'Načeloma je tako: "lučke" so vezane zaporedno, veriga je dolga cca meter; LEDice so prav tako vezane zaporedno, veriga je dolga cca 2 m. (OFFTOPIC ON) Če LEDice ne delajo, jaz najprej pogledam, da ni polariteta napajanja napačna. (OFFTOPIC OFF).'
Saj je že v prvem postu damjango lepo napisal, da prva polovica cevi sveti, druga pa ne - torej, če bi šlo za LEDice, je lahko problem v verigi, ne pa polariteti.
@protoncek: strinjam se, da pri konfekcioniranih (vzameš iz vrečke/škatle, priklopiš in dela) svetlobnih ceveh polariteta ni pomembna. Ne glede na to, ali gre za "lučke" (tj. žarnice) ali LEDice; ali svetlobne cevi z žarnicami, kupljenimi "na meter". Pri svetlobnih ceveh z LEDicami "na meter" - vsaj tistih, s katerimi sem jaz delal - pa je pesem malo drugačna. Kot piše zok, DC napetostni vir. O stabilizaciji vira pa raje ne bi. Saj veste, čajna export.
Da ne bom čisto OFFTOPIC, pa tole: čep s konca svetleče cevi se lahko sname tudi s kombinirkami ali podobnim orodjem. Zmerno stiskaš čep po celem obsegu, da lepilo popusti (z gretjem je tako: včasih pomaga, včasih ne - verjetno odvisno od lepila). Nato čep snameš. Na konec cevi (ne tiste nedelujoče ) naneseš obroček nevtralnega (ne kislinskega) silikona in čep natakneš na cev. Višek silikona obrišeš - pa ne vsega - toliko, da silikon ostane kot dodatno "tesnilo" na robu čepa. Preverjeno. Preizkušeno. Deluje. Tudi zunaj, v dežju. (Če je bila cev že v startu namenjena za zunanjo uporabo. )
Druga varianta je bolj "profi": greš v trgovino, kjer prodajajo svetleče cevi "na meter". In enostavno kupiš nekaj čepov. Tudi lepilo za čepe imajo (ponavadi). Le malo postrani te znajo gledati, če zraven ne kupiš še kakega metra cevi... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni