www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Polnilec NEVADA 12- pokvarjen kazalec?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bonaparte
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jan 2009 9:45
Aktiv.: 0.47
Kraj: Nova gorica

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 27, 2014 1:00 pm    Naslov sporočila:  Polnilec NEVADA 12- pokvarjen kazalec? Odgovori s citatom

Dober dan!

Že nekaj let imam in rabim polnilec akumulatorjev NEVADA 12.

Že nekaj časa pa imam naslednji problem: Izpraznjen akumulator-od električnega pastirja na primer-dam polnit in kazalec na začetku polnjenja kaže recimo 3 ampere.
Po 24 urah polnjenja kazalec še vedno kaže 3 ampere. Če pa polnilec primem in malo stresem,oz. nagnem, pa začne kazalec kazati, da je akumulator napolnjen- recimo 1 amper.
Hočem to povedati: Kazalec sam od sebe ne bo pokazal, da je akumulator napolnjen, pokaže le, če polnilec nagnem oziroma rahlo stresem.

Vprašanje: Kaj je tu narobe? Je kazalec pokvarjen?Je to težko popraviti?

Hvala za vaša mnenja in lepo pozdravljeni!

DSCI0027.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.62 MB
 Pogledana:  11 krat

DSCI0027.JPG

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 27, 2014 1:02 pm    Naslov sporočila:  Re: Polnilec NEVADA 12- pokvarjen kazalec? Odgovori s citatom

bonaparte je napisal/a:
Vprašanje: Kaj je tu narobe? Je kazalec pokvarjen?Je to težko popraviti?

- ampermeter ne dela
- ja, zatika se
- ne, kupiš novega enake velikosti in zamenjaš.

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 27, 2014 2:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Očitno je bil polnilec deležen udarca ali padca. Posledica pa je ukrivljena os ali sam kazalec. Poizkusi razdret ampermeter in preveri zakaj se zatika ter poravnaj. Včasih tak poseg celo uspe ... Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 27, 2014 7:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SLučajno sem enak polnilec že imel v rokah - in da vam prihranim malo dela:

Ta Ampermeter je praktično kar del ohišja. Še posebej tisti rdeči del okoli osi kazalca, kjer je ohlapno nečvrsto navita debelejša žica ki pride iz usmerniškega mostiča. Kazalec ima spodaj na sebi magnet in praktično nobene finomehanike.

Zadeva je torej precej "ena proti približno" že zaradi same cenene zasnove. Pač toliko da je nekaj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bosko91
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 14:39
Aktiv.: 2.55
Kraj: Brezovica pri Lj.

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2014 5:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam še jaz vprašanje glede takšnega polnilca. Doma imam enega s "prekurjenim" transformatorjem. Kakšen bi bil nadomestek? Oz. kakšno napetost moram imeti na izhodu, da lahko preračunam kakšen transformator rabim? (vsaj 1.4V večji ker je notri greatz)
Sigi
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2014 11:42
Aktiv.: 1.56
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2014 3:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bosko91 je napisal/a:
Imam še jaz vprašanje glede takšnega polnilca. Doma imam enega s "prekurjenim" transformatorjem. Kakšen bi bil nadomestek? Oz. kakšno napetost moram imeti na izhodu, da lahko preračunam kakšen transformator rabim? (vsaj 1.4V večji ker je notri greatz)

Če je to tak preprost polnilec kot sem ga imel sam (prastar Iskra), je notri le trafo, usmerniški mostič (4diode na koščku pločevine), bimetalna varovalka, stikalo in A-meter. Trafo je konstruiran tako, da se pod obrementivijo napetost "sesede", in tako ne rabiš nič drugega za omejitev toka (kot npr. upor, vezje za konst.tok...). Če boš dal namesto takega trafota drugega, ni problem le izhodna napetost ampak izhodna karakteristika. Običajni trafoti "iz trgovine" imajo "trdo" izhodno karakteristiko in se z obremenitvijo napetost malo posede (in to je večinoma zaželeno). Za opisani polnilec niso primerni, razen če boš tok omejeval na kak drug način.

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bosko91
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 14:39
Aktiv.: 2.55
Kraj: Brezovica pri Lj.

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2014 12:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se mi je zdelo čudno, s čim omejuje tok. Smile Dobro, potem mu ni pomoči Razz (za normalen denar)
bonaparte
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jan 2009 9:45
Aktiv.: 0.47
Kraj: Nova gorica

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2014 8:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Očitno je bil polnilec deležen udarca ali padca. Posledica pa je ukrivljena os ali sam kazalec. Poizkusi razdret ampermeter in preveri zakaj se zatika ter poravnaj. Včasih tak poseg celo uspe ... Smile

Ne spomnim se, da bi mi polnilec kdaj padel ali bil deležen udarca...
Bom ga zaenkrat rabil takšnega kot je. Nisem preveč vešč v tovrtstnem šraufanju...Mogoče pa me bo kdaj prijelo, da ga razdrem...

HVALA vsem za odgovore in lepo pozdravljeni!

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2014 12:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bonaparte je napisal/a:
...
Ne spomnim se, da bi mi polnilec kdaj padel ali bil deležen udarca...

Pri takih cenenih zadevah je dovolj že malo trše postavljanje na mizo pa se lahko premakne vrtljivi magnet mehanizma kazalca.

Na splošno so ceneni polnilci res narejeni iz najslabših materialov. Sem že imel primer kjer je že ob šibkem udarcu odtrgalo plastični nosilec trafota, ki je potem skakal po ohišju. Zadevo sem ocenil za nevarno in uvozniku takoj podal predlog za umik iz prodaje še preden se je zgodila kakšna nesreča ali pa je to našla kakšna inšpekcija.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni