|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
RaInfFiMa Član

Pridružen-a: Sob 10 Jan 2009 20:13 Prispevkov: 58 Aktiv.: 0.29 Kraj: Šmarje blizu Kopra
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2014 1:54 pm Naslov sporočila: Otrok in elektronika |
|
|
Pozdravljeni!
Ker imam doma enega 11-letnika, ki kaže neke znake zanimanja za elektroniko, me zanimajo vaše izkušnje, če jih imate, kako "smiselno" pripeljati zadevo skozi tako, da se mu ne upre, ker bi bilo preveč zahtevno in hkrati, da se kaj uporabnega nauči.
Hvala za morebitne odgovore. _________________ Še veliko dela me čaka! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japina Član

Pridružen-a: Čet 02 Jun 2011 15:30 Prispevkov: 90 Aktiv.: 0.52 Kraj: Šentrupert na Dolenjskem
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2014 2:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem ravnokar objavil http://blog.japina.eu/?p=110
Vsaj za začetek. Potem razmišljam nekaj v smislu radia na diodo.
Glede na to, da je tvoje dete staro 11 let bi šel na mikrokontrolerje in periferijo okoli njih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.18 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2014 2:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kupi KIT komplet, nekaj enostavnega...razloži mu (ne zakomplicirano) kaj bi naj ta KIT kompletek počel, nato pa naj ga s tvojo pomočjo sestavi. Ko bo zadeva delovala, boš videl odziv... če bo, bo...če pa ne, ga pa ne sili.... _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.36 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2014 2:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
dobro je če se pri končanem izdelku nekaj premika ali pa vsaj utripa. _________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.90 Kraj: 8232 Šentrupert
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.76 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2014 3:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsekakor bi za začetek predlagal kak kit komplet(Velleman ipd.), da malo spozna komponente in dobi zagon, ker kit komplet ponavadi dela/utripa/piska.. In je tako na koncu zadovoljstvo in ne frustracija.
Ko bo sestavil par kitov in če bo še imel zagon, bi pa predlagal, da bi kako stvar na protoboardu sestavil, da si bolje predstavlja sheme in polaritete, ker to v samih kitih je bolj obstransko, tam moraš dat samo pravo komponento v pravo luknjo.
Potem če je spreten z računalnikom lahko na protoboard natakneta kak Arduino in ustrezne modulčke za Arduino in zaženeta kak example program, da bo ledica utripala, merilec temperature ali kaj podobnega, potem bo lahko sam začel malo popravljati kodo in se bo kmalu naučil programirat.
Odvisno v kako smer ga bo vleklo. Lahko naredita kak audio ojačevalec ipd..
To kar sem napisal je precej za naenkrat. Uvajat bi moral počasi, lahko tudi čez daljše časovno obdobje. _________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.89 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2014 6:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pošlji ga poleti na poletni tabor mladih elektronikov. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japina Član

Pridružen-a: Čet 02 Jun 2011 15:30 Prispevkov: 90 Aktiv.: 0.52 Kraj: Šentrupert na Dolenjskem
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2014 6:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najboljši predlog. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.45 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2014 7:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa "Elektro pionir" od Mehanotehnike oz. zdaj se trži pod nekim drugim imenom. Sem bil zelo prijetno presenečen, ko sem ga pred 10 leti našel (in kupil za darilo) v neki otroški trgovini na Nizozemskem.
Zame je to bila poleg Mehanotehnike al kak se je reklo, najboljša igrača. Je pa res, da sem bil mlajši od 11 let, ko sem začel "štromat", ampak tudi pri 11ih ni nič prepozno _________________ Dobrga štromarja samo slab šnops strese! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RaInfFiMa Član

Pridružen-a: Sob 10 Jan 2009 20:13 Prispevkov: 58 Aktiv.: 0.29 Kraj: Šmarje blizu Kopra
|
Objavljeno: Sre Dec 31, 2014 8:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je vsekakor odlična zadeva, ki ste jo izpeljali, ampak v splošnem sem prepričanja, da mora biti delo kontinuirano, da misli zorijo skozi daljši čas.
Če bo tudi letos, mu bom zadevo vsekakor predlagal.
Hvala tudi vsem ostalim za predloge.
Če se še kdo česa spomne, kar napišite. _________________ Še veliko dela me čaka! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
AleksL Član

Pridružen-a: Ned 07 Dec 2014 22:01 Prispevkov: 19 Aktiv.: 0.15 Kraj: Grosuplje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jospeti Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 12:14 Prispevkov: 170 Aktiv.: 0.72 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Jan 02, 2015 11:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Moj predlog, ki ga je omenil že Damo, Mehano Genius z 270 poizkusi in Mehano Smart s 153 poizkusi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TheChemist Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2014 19:10 Prispevkov: 56 Aktiv.: 0.41 Kraj: Šmarje-Sap
|
Objavljeno: Pet Jan 02, 2015 12:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naš je star 10 let in kakšno leto nazaj sem kupil nekaj breadboard-ov, mu razložil, kako delujejo esnovne komponente (upor, kondenzator, LED, tranzistor). Moram rečt, da ga je kar potegnilo. Potem smo kupili nekaj kitov, ki jih ima Conrad in jih z veseljem sestavlja. Zadeva je prišla spontano tako daleč, da sestavlja vezja s tranzistorji (darlington), NE555 in tudi na mikro kontrolerje sva že prišla (sicer picAXE, ker je moje znanje še vedno omejeno).
Na kratko, danes uči še svoja mlajša brata. Včasih odnese kaj v šolo in se čudi zakaj učiteljica nima pojma o elektroniki in kako je grozno, da se pri pouku konča pri eni bateriji, dveh vodnikih in eni žarnici. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni