www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

CRT monitor

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
damjango
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Aktiv.: 4.84
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 01, 2014 3:20 pm    Naslov sporočila:  CRT monitor Odgovori s citatom

Imam vprašanje za tiste, ki ste pred leti servisirali stare CRT monitorje. Imam stari CRT monitor, iz katerega se sliši crvčanje visoke napetosti in iz njega grdo smrdi in se noče prižgati.

Sicer sem ga odprl in pomeril horizontalni tranzistor in je vredu, po mojem je lahko kriv VN trafo.

Drugače pa ga ne nameravam popravljati, iz razloga, da so ti monitorji zelo nevarni za oči.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S57KSL
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2012 14:52
Aktiv.: 1.43
Kraj: Slov. Konjice

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 01, 2014 3:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za oči so nevarni samo, če si ne nastaviš osveževalne frekvence na najmanj 85Hz.
Nazaj na vrh
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.77
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 01, 2014 4:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj pa potem sprašuješ če ga ne misliš popravljati?
damjango
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 01, 2014 4:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S prašujem iz zanimanja, kaj je lahko narobe, kar se pa tiče popravljanja pa mi je bolj vseeno, če bo delal ali ne, ker ga itak nebom več uporabljal. Sprašujem samo bolj iz radovednosti. Ednino bom dobil s tem bom dobil nekaj izkušenj, če ga bom popravil.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.80

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 01, 2014 5:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

laura je napisal/a:
Zakaj pa potem sprašuješ če ga ne misliš popravljati?

Zakaj ti STEGUJEŠ JEZIK, če ne znaš pomagat!

Na forumu bi našel kup tvojih offtopicov. Ob naslednjem sledijo sankcije.

:adminedit:

laura
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 01, 2014 5:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z vprašanjem nisem mislil nič slabega- mi je pojasnil zakaj sprašuje!

damjango- očisti notranjost monitorja in boš najverjetneje našel izvor cvrčanja in posledično smradu. Lahko da je VN trafo, trafo napajanja, hladen lot predvsem na VN delu, umazanija na ekranu okrog VN priklopa... Glede na opis napake mislim da boš vzrok našel že z vizualnim pregledom.

Silvo, pa ni potrebno takoj nastopiti s pozicije moči administratorja- sem bil očitno narobe razumljen.

Vran
Član
Član

Pridružen-a: Pon 02 Maj 2011 11:32
Aktiv.: 0.53
Kraj: slovenija

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 02, 2014 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

laura, zakaj imaš že nekaj časa tisti -1 tam pri imenu ?
Nazaj na vrh
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.85
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 02, 2014 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če cvrči in smrdi potem lahko prebija VN trafo, ali pa nekje nek slab spoj kjer je visoka napetost. Pred ohoho desetletji sem imel primer slabega spoja, ko je spodaj pod plato na nogici kondenzatorja v VN delu plate prebijalo med nogico in cinom okoli, kar je povzročalo cvrčanje. Smile
damjango
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 04, 2014 11:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem polotal vse spoje okoli VN trafota in tudi na plati, ki je nataknjena na katodno cev in še vedno, ko ga hočem prižgati, se led dioda prižge za sekundo in se ugasne.

Sedaj ni cvrčanja in nič ne smrdi.

Probleme je delal, že pred 8 leti, da se je včasih kar sam ugasnil in se ni hotel prižgati. Ko si ga ponovno prižgal, kar si mogel to kar nekaj krat ponoviti in potem je spet delal normalno.
Nazaj na vrh
laura
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 04, 2014 12:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preglej diode in elektrolite na primarju in sekundarju napajalnika. Ne samo napihnjenost, tudi izsušenost.
Kateri je pa čip v napajalnem delu?

damjango
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 04, 2014 12:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trenutno nimam časa se s tem ukvarjati, bom pa pogledal, kaj je za čipa v napajalnem delu in še vse skupaj malo bolj podrobneje preveril.
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 04, 2014 1:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damjango je napisal/a:
Probleme je delal, že pred 8 leti, da se je včasih kar sam ugasnil in se ni hotel prižgati.
Kakšen hladen spoj?
damjango je napisal/a:
Ko si ga ponovno prižgal, kar si mogel to kar nekaj krat ponoviti in potem je spet delal normalno.
To je pa klasičen znak slabih elektrolitov. Poiskusiš lahko pogreti s fenom. Topli elektroliti so namreč precej boljši (imajo manjši ESR).
Nazaj na vrh
Lude
Član
Član

Pridružen-a: Sob 23 Nov 2013 23:27
Aktiv.: 0.44
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 09, 2015 12:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz imam en Samsung CRT monitor, s katerim sem se malo ukvarjal, in mu pripeljal signal iz lm386 ojačevalca, ki sem ga sestavil par dni nazaj, da sem lahko gledal signal.

Zadeva je funkiconirala, ampak, ker je bila slika signala malo meglena, sem na flybacku vrtel trimmer in se z izvijačem po nerodnosti dotaknil nogice enega upora in hladilnika, ki je okoli flybacka, in so na njem pripeti trije tranzistorji. V tem trenutku je malo zacvrčalo, slika je izginila. Sedaj ko ga nažgem, zelena power LED zasveti v intervalu 5 sekund gori pol sekunde, in v trenutku ko se ugasne, se iz flybacka potiho zasliši nežen prsk.

Potem sem pregledal vse tranzistorje, in na enem NPN, ki je pripet na ta isti hladilnik okoli flybacka, odkril da sta baza in emmiter v stiku. Nato sem ga zamenjal z drugim z zelo podobnimi specifikacijami, Vendar se zadeva ni spremenila.

Če ima kdo kakšno idejo bom zelo vesel.

Ps:
Zavedam se nevarnosti visoke napetosti, ki je prisotna pri CRT-jih, katodo sem razelektril z eno roko in izvijačem, ki sem ga ozemljil na zemljo monitorja. 400v kondenzator pa praznim z 22k 5w uporom. Če delam kaj narobe oz bi moral paziti še na kakšno drugo ˝vročo˝ zadevo tam notri me prosim opozorite. Hvala

LP Smile
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni