www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ura, pri kateri se vsaki dve uri kazalec premakne za 30°

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
energetik1994
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2015 17:51
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 29, 2015 6:17 pm    Naslov sporočila:  Ura, pri kateri se vsaki dve uri kazalec premakne za 30° Odgovori s citatom

Lep pozdrav,

Tukaj sem nov in imam eno vprašanje. Veliko sem bral vaše komentarje ter sporočila in ugotovil, da je tu pravi prostor, kjer lahko rešim moj problem.
Želim narediti neke vrste uro, ki nebo prikazovala časa. Ampak pri tej uri se bi naj kazalec na določen čas( recimo vsaki dve uri) premaknil za recimo 30 stopinj v levo. Zanima me kako se naj lotim tega problema. Vem oz. mislim da rabim neki mali motorček, ki bo poganjal moj kazalec. Ampak problem je v tem, da nevem kako nastaviti motorček, da se bo njegov rotor vski dve urci premaknil za 30 stopin. Vem da je rešitev skrita nekje v elektroniki, ampak žal sam isem v tem tako podkrepljen in vas prosim, če bi mi lahko pomagali pri rešitvi tega problema?

Hvala za odgovor,
Mitja
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 29, 2015 6:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podvprašanje;
Se mora tisti 2h kazalec zvezno premikat da doseže 30° ali kazalec 2h miruje po dveh urah pa se premakne za 30° ?

V obeh primerih bi bilo najlažje uporabit koračni motor. Mogoče opišeš namen rabe, ti bomo lažje svetovali.

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 29, 2015 10:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še eno vprašanje kjer je treba informacije vleči ven korak po korak ali pa obrisat prah iz steklene krogle ... Very Happy

Verjamem, da tisti, ki sprašuje, točno ve kaj hoče. Tisti ki bi želeli pomagat pa ne vemo a se gre za kakšno uro s kazalci, avtomatski dozirnik v kakšnem stroju, dozator zdravil bolniku ali napravo za krmljenje kakšnih zahtevnih živali. V vsakem primeru so odgovori in uporabljeni elementi drugačni.

Zato bi bilo lepo, če bi se spraševalec potrudil in svoje želje opisal konkretneje. Če ne drugega bo prej dobil uporaben odgovor ... Smile
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
energetik1994
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2015 17:51
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2015 12:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se opravičujem, ker nisem takoj odgovoril. Kazalec bi naj 2 h miroval in potem bi se premaknil za 2h oz 30°. Šlo bi se naj za neko vrsto ure, tako da bi se premikal le kazalec.Wink

Hvala za vaše odgovore.Wink
Nazaj na vrh
bosko91
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 14:39
Aktiv.: 2.54
Kraj: Brezovica pri Lj.

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2015 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da je to kar ti iščeš. So Nemci (kitajci) že pogruntali Razz
kastor
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Apr 2005 20:10
Aktiv.: 0.64
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2015 1:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabi koračni motor s 7.5°/korak (4 koraki za 30° pomika) ali 15°/korak (2 koraka za 30° pomika).

Lp Marko
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni