www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Sledljiva kalibracija meril

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
b0f00nmanjaro
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 27 Jan 2015 20:17
Aktiv.: 0.05

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 28, 2015 11:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na conradu prodajajo ISO-kalibrirane multimetre pri katerih ne piše, da so iso kalibrirani. Iso - kalibrirani so dražji za cirka 40€-60€ .
Moje vprašanje je kako se kalibrira oz. umeri multimeter ? V čem je fora te iso kalibracije ? To je čudno da, niso že vsi multimetri kalibrirani že na začetku.
Dva primera:

Brez iso kalibracije:
http://www.conrad.si/VOLTCRAFT-VC880-TRMS-DigitalniMultimeter,-VC800-Serije,-CATIV-600-V,-CAT-III-1000-V.htm?websale8=conrad-slowenien&pi=124609&ci=SHOP_AREA_260570_1101010

Z iso kalibracijo:
http://www.conrad.si/Digitalni-multimeter-VoltcraftVC880-%28K%29,-ISO-kalibracija,-40.000-digitov,-CAT-IV-600-V.htm?websale8=conrad-slowenien&pi=124610&ci=SHOP_AREA_260570_1101010

Kaj ste kupili vi, ko se nakupovali multimeter, z iso ali brez iso kalibracije ?

Lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kastor
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Apr 2005 20:10
Aktiv.: 0.64
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 28, 2015 12:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsi inštrumenti so umerjeni, za domačo rabo ne rabiš certifikata kalibracije. Kalibracijski certifikat je le dokument, ki dokazuje, da je inštrument znotraj mej odstopanj (pogreška) deklariranih v specifikacijah. Certifikat pomeni sledljivost; na njih piše s katerimi standardi je bil primerjan (isto velja tudi za te standarde itd.)
Umerjanje je nastavitev inštrumenta glede na deklarirana odstopanja v specifikacijah.

Lp Marko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.95
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2015 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

b0f00nmanjaro je napisal/a:
Na conradu prodajajo ISO-kalibrirane multimetre pri katerih ne piše, da so iso kalibrirani. Iso - kalibrirani so dražji za cirka 40€-60€ .
Moje vprašanje je kako se kalibrira oz. umeri multimeter ? V čem je fora te iso kalibracije ? To je čudno da, niso že vsi multimetri kalibrirani že na začetku.

Vse merilne instrumente proizvajalci kalibrirajo že na koncu proizvodne linije, da ne odstopajo več kot je navedeno v njihovem opisu "Measurement tolerances". Zato so praktično vsi takoj primerni za uporabo doma ali v industriji. Tebi je za začetek takšen brez certifikata čisto dovolj.

V nekaterih proizvodnih postopkih pa zahtevajo še dodatne certifikate - preverjanje točnosti od akreditiranih ustanov oziroma laboratorijev. Marsikateri proizvajalec ima zato kar svojega ...

To so bolj administrativne zahteve od kakšnih (pod)proizvajalcev oziroma kooperantov, ki morajo na koncu dokazat, da so njihovi izdelki kontrolirani z merilnimi instrumenti, ki imajo ISO ali DAkkS certifikat.
To ne velja le za multimetre ampak za vsa merila. Tudi za kakšne navadne kovinske "šublerje" - kljunasta merila in podobno.
ISO je eden cenejših certifikatov, kakšen DAkkS certifikat pa je še 1x dražji od prvega.
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.24
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2015 3:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsaka spodobna firma ima končno kontrolo, kjer se preverja, če so specifikacije v mejah. Lahko se naredi tudi justiranje.

Akreditirani laboratoriji so vsi laboratoriji, ki imajo akreditacijo. Lahko jo podeli Slovenska akreditacija ali pa katerakoli druga. Zato imamo standarde.

Iztok, DAkkS ni nič boljša od kake slovenske firme ali pa od češke, ki izvaja akreditirane kalibracije. Nemške cene pa je zlatarska ja, že pri nas imajo cene kalibracije za isti inštrument od 150 pa do 600€, pa je oboje enakovreden certifikat. Samo druge firme izvajajo storitve. Da ne omenjam preprodaje certifikatov, ko najameš "all in one" firmo, pa namesto tebe odnesejo inštrument na kalibracijo in je cena x2...

Tako, da ne nekaj zavajat, da je ISO 17025 kar nekaj, organizacija DAkkS, ki dela po ravno tem standardu pa je "nekaj več". Samo cena je tu nekaj več.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2015 4:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S čim pa zavajam, če napišem, da je DAkkS dražji od ISO ali pa kje trdim, da je eden boljši od drugega Question

DAkkS je novejša različica DKD in = ISO 17025 = Deutsche Akkreditierungsstelle.

Tudi, če bi napisal, da je med njima nekaj razlike ne bi zavajal. Preberi si tole:
Citiram:
Wo ist der Unterschied zwischen DAkkS akkreditierter DKD- und rückführbarer ISO-Kalibrierung ?

Grundsätzlich unterscheidet die PMK bei den Kalibrier- und Prüfverfahren nicht zwischen DAkkS akkreditierter DKD- oder der standardmäßig durchgeführten ISO-Kalibrierung. Die DAkkS-DKD-Kalibrierung wird nur dann nötig, wenn Auflagen von Seiten der Kunden Unternehmen dies fordern. Einen Einfluss auf die Rückführbarkeit der Messgrößen hat dieses Verfahren nicht. Sowohl Messgrößen der Standard-ISO-Kalibrierung als auch der DAkkS-DKD-Kalibrierung sind gleichermaßen darstellbar. Auch in Umfang, Art oder Sorgfalt unterscheiden sich die Vorgehensweisen meist nicht.

Wesentlicher Unterschied liegt in der Bewertung der Messergebnisse:

Eine ISO-Kalibrierung enthält die Auswertung der Ergebnisse ohne Berücksichtigung der Messunsicherheit auf Grundlage der in Normen, Richtlinien oder vom Hersteller veröffentlichen Spezifikationen.

Der DAkkS / DKD sieht eine Ergebnisbewertung ausschließlich auf Grundlage der ermittelten Istwerte und den zugehörigen Messunsicherheiten vor, d.h. aller bei der Kalibrierung anfallenden Einflussgrößen wie Genauigkeit von Messeinrichtungen, Temperatur, Anschlussart, gerätespezifischer Parameter, Auflösung,Toleranzgrenzen, usw. werden berücksichtigt. Die Ergebnisse werden durch den Kunden bewertet und die Einsatzfähigkeit für den benötigten Messprozess festgelegt.

Zur Ermittlung der Messunsicherheit dient meist nicht nur eine vollständige Messunsicherheitsbilanz mit entsprechender theoretisch mathematischer Betrachtung des Kalibrierprozess als Modellgleichung (nach GUM, VDA, etc.), sondern in der Regel auch eine erhöhte Stichprobenlänge mit Mittelung der Werte. Dieser erhöhte Aufwand zusammen mit allen behördlich-formalen Aufwendungen führt in der Regel zu erhöhten Kalibrierkosten, allerdings auch zu einem international gültigem Kalibrierschein, der Genauigkeitsangaben von Messgeräten aufgrund der Einzelergebnisse hochpräzise nachvollziehbar macht.

Natürlich erfüllen die ISO-Kalibrierscheine und die DAkkS-DKD-Kalibrierscheine in Form, Aufbau und Verfahrensweise immer die vom deutschen Kalibrierdienst geforderten Normen und Auflagen (DIN EN ISO/ IEC 17025). Die Verpflichtung des Labors zur guten fachlichen Praxis zur Durchführung der Kalibrierungen ist in beiden Umfängen garantiert.

Pa tudi naši izdajatelji ISO potrdil niso nič manj zlatarski od Nemcev. Ne bom našteval koliko ljudi vsako leto pride raje po nov nemški "šubler" in podobna merilna orodja kot pa, da bi plačevali podaljšanje certifikata domačim zlatarjem.
Nazaj na vrh
qwertz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2015 4:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda, nemci so nekaj več od mednarodno priznanih standardov. Yeah, right.

Sicer pa, zelo slabo gre tem firmam, ki poznajo samo zlatarje, namesto, da bi našli cenejšo možnost kalibracije Brick wall

Nič čudnega, da ne moremo biti konkurenčni, če taki ljudje delajo samo stroške, brez dodane vrednosti.

Pa še to, inštrumenti brez akreditirane kalibracije NI NUJNO, da so primerni za uporabo v industriji. Končna kontrola na delovnih etalonih ni enaka akreditirani kalibraciji na sekundarnih etalonih, ki so sledljivi do primarnih nacionalnih etalonov.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2015 5:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

qwertz je napisal/a:
Seveda, nemci so nekaj več od mednarodno priznanih standardov. Yeah, right.
...

To in ostalo trdiš ti! Jaz tega nisem nikjer napisal.

Jaz bi kvečjemu napisal, da se imajo naši standardizerji za nekaj več kot nemški, ko dostikrat ne priznavajo nemških certifikatov o čemer sem že večkrat pisal.

Vidim, da je na tem forumu postalo moderno in že kar bolezensko se spotikat ob moje poste ... le v čem je razlog? A delaš v SIQ ... Laughing
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.37
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2015 5:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po vseh prepirih v zadnjem času mi res ni do tega, da bi še v zanimivih temah prebiral takšne vložke.

Iztoka poznam že vrsto let in glede na njegove izkušnje in delo sem prepričan, da ve o čem govori. Qwertz verjetno tudi ti dobro poznaš obravnavano področje.

Poglejta, ne zanima me debata o nemcih, angležih ali pakistancih, napišita prosim kaj več o obravnavani tematiki. Tema je zanimiva, prepričan pa sem, da jo večina med nami poznamo preveč površno.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
qwertz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2015 8:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz se opravičujem, če sem koga užalil ali napačno razumel.

Ne, ne delam pri omenjenem zlatarju. Poznam pa zlatarje in vem, da se jih je za dobro denarnice potrebno izogibati.

Izstopam iz teme.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 01, 2015 2:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sem že nekajkrat napisal nisem hitro užaljen. Želim pa tako kot v življenju tudi na forumu čiste račune in zato direkt vprašam, če me nekdo obtoži zavajanja ali pisanja neresnic.
Mislim, da smo na tem forumu dovolj razgledani, izobraženi in z dovolj dolgo kilometrino v stroki, da lahko s konstruktivno debato na nivoju vse razčistimo.
Če se zmotim pa mi tudi ni problem priznat napake.

Da se vrnem k certifikatom. Že v časih, ko sem bil še redno zaposlen kot vzdrževalec in tehnolog v veliki nemško/angleški korporaciji sem poleg tega honorarno veliko sodeloval z različnimi proizvodnimi firmami, ki so izdelovale polizdelke za tuje zahtevne naročnike (in nemci to vedno niso - ameri so še hujši).
Pri vseh takih firmah sem videl, da so vzdrževalci lahko delali z instrumenti brez certifikatov. Druga zgodba so bili instrumenti za končno kontrolo, ki pa so morali imeti certifikate. In tukaj je tista razlika o kateri se izgleda nismo razumeli.

Najbolj so mi ostali v spominu francozi in ameri. Prvi so za neko plastično avtomobilsko cev zračnika s toleranco ± 1mm zahtevali certificirana kljunasta merila - šublerje.
Še večji komplikatorji pa so bili ameri za katere se je izdelovalo majhne plastične stekleničke polnjene z nedolžno kemikalijo na osnovi soli. Pa so kljub temu ne samo pregledali proizvodnjo proizvajalca ampak tudi plastičarja, ki je kot kooperant izdeloval embalažo (zahtevali so celo certifikat talnega premaza delavnice ne samo strojev in merilnega orodja). Pa se tukaj še niso ustavili ampak so šli tudi do orodjarja, ki je izdelal formo - orodje za vbrizgavanje, če imajo njihovi stroji in rezkarji vse možne certifikate ...
Za tako malenkosten artikel so končnemu proizvajalcu dostavili na dveh paletah kar dva kubika papirjev s svojimi normativi in zahtevami. Certifikati za orodje vzdrževalcev pa jih sploh niso zanimali.

Ko sem moral zamenjat delovno mesto pa imam sedaj stike z najuspešnejšimi izvozniki in priznanimi proizvajalci po celi SLO in vidim podobne zgodbe.

Ena od bolj izstopajočih je ta, da imajo za nemško tržišče npr. dnevne LED luči seveda vse EU certifikate akreditiranih laboratorijev. Na naših homologacijskih centrih pa tri/četrtine teh EU certifikatov sploh ne priznavajo ...
Po drugi strani pa vidimo, da je na cesti cel kup novih vozil z dnevnimi LED lučmi, ki ponoči gorijo skupaj z zasenčenimi oziroma pozicijskimi lučmi čeprav naši zakoni to prepovedujejo.
Od kje so potem taka vozila sploh dobila nacionalno oziroma ES-homologacijo za prodajo in uporabo v SLO, če kršijo 6. točko 71. člena zakona ZPrCP-UPB2?

Toliko o naših certifikatih in homologacijah v realnosti ...
Nazaj na vrh
kastor
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Apr 2005 20:10
Aktiv.: 0.64
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 02, 2015 2:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Pri vseh takih firmah sem videl, da so vzdrževalci lahko delali z instrumenti brez certifikatov. Druga zgodba so bili instrumenti za končno kontrolo, ki pa so morali imeti certifikate.

Pri meni ista zgodba. Konec devetdesetih se je moj takratni šef odločil, da bi bilo dobro imeti ISO9001, pa ne zaradi potrebe, ampak zaradi reklame. Kolega mehanik je dobil nove mikrometre, šublere itd. s certifikatom, jaz sem pa pregovoril tega možakarja, ki je uvajal ISO, da zaradi mojega multimetra kakovost ne bo ne slabša, ne boljša. To bi lahko storil tudi kolega mehanik, ki pa ni vedel za kaj se gre, kot očitno tudi ne ISO možakar. Tako je podjetje plačevalo kar nekaj nepotrebnik certifikatov. Najlepše pri vsem pa je, da kolega teh meril ni uporabljal, ampak jih je pridno čuval v predalu, naprej pa delal s starimi necertificiranimi.
Dve leti smo se pri vhodu v pisarne šopirili s tem našim uokvirjenim ISO certifikatom, potem pa je šef ugotovil, da od njega ni koristi, ampak samo stroški in ogromno papirologije.

Drugega nesmisla ali zanimivosti, ki se je spomnim, pa je bilo takrat, ko se je ena švedska potencialna stranka zanimala za sodelovanje z našo firmo. Še preden smo podpisali pogodbo, so v našo firmo prišli trije Švedi, pa ne zato, da bi preverili našo kakovost, ampak ali smo dovolj ekološki. Zanimalo jih je koliko CO2 spustijo v zrak tovornjaki do Švedske, ali je naša cisterna za kurilno olje dvostenska ipd. Ne spomnim pa se, ali je bil posredi kak standard.

Iztok je napisal/a:
Najbolj so mi ostali v spominu francozi in ameri. Prvi so za neko plastično avtomobilsko cev zračnika s toleranco ± 1mm zahtevali certificirana kljunasta merila - šublerje.
Še večji komplikatorji pa so bili ameri za katere se je izdelovalo majhne plastične stekleničke polnjene z nedolžno kemikalijo na osnovi soli. Pa so kljub temu ne samo pregledali proizvodnjo proizvajalca ampak tudi plastičarja, ki je kot kooperant izdeloval embalažo (zahtevali so celo certifikat talnega premaza delavnice ne samo strojev in merilnega orodja). Pa se tukaj še niso ustavili ampak so šli tudi do orodjarja, ki je izdelal formo - orodje za vbrizgavanje, če imajo njihovi stroji in rezkarji vse možne certifikate ...
Za tako malenkosten artikel so končnemu proizvajalcu dostavili na dveh paletah kar dva kubika papirjev s svojimi normativi in zahtevami. Certifikati za orodje vzdrževalcev pa jih sploh niso zanimali.

Se je kdo vprašal, zakaj je temu tako?
Po mojem igra pri tem veliko vlogo neznanje oz. pomankanje praktičnih izkušenj. Včasih se je znanje prenašalo iz roda v rod, od starih sivobradih mojstrov na mlajše. Danes mislim, da je tega vedno manj. Tak občutek sem dobil sam, ko sem lahko primerjal rešitve na starejših strojih z novejšimi od istega proizvajalca.
Obenem pa se je razvojni čas zelo skrajšal. Kolega strojni inženir je delal v podjetju, ki je sodelovalo z Deutz-em. Rekel je, da so včasih motorje testirali celo leto, se peljali okoli sveta, da so videli, kako se nek motor obnese. Danes pa motor za en mesec priključijo na testerje in to je to. Rekel je tudi, da so nekdaj delali tako, da se je poskušalo narediti čim manjše odstopanje, čim bliže idealu. Danes pa je samo važno, da je obdelovanec znotraj tolerance.

Lp Marko
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 dni