|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
damjango Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56 Prispevkov: 756 Aktiv.: 4.84 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Sre Feb 04, 2015 7:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Končno so mi posodobili telefonsko linijo, da imam sedaj možnost priklopa telekomovega trojčka.
Zanima me, nekaj stvari, ker mi pridejo naslednji teden priklopit in bom vedel, če bo trebalo potegnit kake nove kable od priklučne omarice. Do PC-ja pa imam že speljan telefonski kabel, kateri ima 4 žile. Zanima me, koliko paric, oziroma parov žic pa potem mora biti v telefonskem kablu od pričključne omarice in do routerja. Priklop stacionarnega telefona ostane, tako, kot je, ali se tam tudi potem kaj spremeni.
Zanima me, kako je povezan setupbox, če se nanj priklopi kar telefonski kabel, ali pa se gor priklopi mrežni kabel iz routerja, na katerega se povežejo PC, oziroma internet. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.68 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Feb 04, 2015 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Do routerja rabiš dve žili od TK omarice, za vse ostalo pa UTP. Vse startaš od routerja: UTP za PC, UTP za TV....
EDIT:Stacionarni telefon boš imel po moje IP, kar pomeni dve žili od routerja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.70 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sre Feb 04, 2015 9:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
No saj od UTPja so uporabne samo štiri žile, torej če ti uspe najti ustrezne konektorje iz 8 žilnega na 4 žilni jr-45, potem lahko odščipneš zdajšnji konektor in uporabiš ta jr-45.
En meter takega kabla sem pred časom dobil zraven telekomovega modema. 4 žilni kabel s posebnimi jr-45 konektorji(tovarniško ulit konektor samo za 4 žile in krimpan na kabel). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sre Feb 04, 2015 9:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
internetna povezava po telefonskem kablu? Ne bo šlo. Vsaj ne daleč. Kak meter, dva že, potem pa bo konec. Za internet in TV rabiš kar UTP. Poanta je v dejstvu, da morata biti žili RX1 in RX2 prepleteni me seboj, enako TX1 in TX2.
Edino, kar je je to da po enem UTP-ju lahko načeloma pelješ dve povezavi. Seveda s tem izgubiš gigabit priključitev (če imaš tak router).
Sicer se tudi klasični RJ45 ne bi preveč pritoževal, če bi vanj vtaknil samo 4 žice. Ostali štirje pini bodo pač prazni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damjango Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56 Prispevkov: 756 Aktiv.: 4.84 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Sre Feb 04, 2015 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tisto z 4 žilnim kablom je bilo sicer pred leti uporabljeno za internet 56KB za modem preko telefona, ki je speljan od TK omarice in do mesta, ki ji PC, na katerem je bil tisti modem. Namesto tistega modema pride sedaj Router. Edino bom moral speljati UTP kabel približno 15 metra v drugo sobo, kjer TV, od tega routerja.
Zanima me pa, ali bom naprej še lahko uporabljal navadni stacionarni telefon, ali pride kakšen poseben telefon za IP telefonijo?
Zanima me, kako je pa v primeru, da lahko hkrati telefoniraš in si na internetu, ali je to možno hkrati, Pri internetu 56KB to ni šlo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sre Feb 04, 2015 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če si vzel trojčka, potem boš imel IP telefonijo, ampak uporabljal boš lahko klasičen analogni telefon, ker ga priključiš na telekomov modem/router. Brez skrbi, vse boš lahko delal hkrati. Tisti časi so mimo... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2755 Aktiv.: 13.24 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sre Feb 04, 2015 11:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moj predlog je sledeč:
nabavi kabel UTP, recimo CAT 6, ki ni dosti dražji pd CAT 5e, z njim napelji mrežo po hiši.
UTP kabel uporabi tudi za povezavo od omarice (doze na podstrešju) do modema. Vse naj bo v enem kosu, brez spojev (štukanja), vtičnic... Direktno naj bo stisnjen konektor na kabel, uporabi modro in modrobelo parico.
Tretja zadeva, namesto PSTN telefona vzemi VOIP (IP telefonijo), številko obdržiš in je ceneje.
Stare telefonske kable lahko uporabiš za vleko novih. Ne delaj odcepov na sredi kabla, ker ta kabel ne bo več uporabljen za telefon. Telefon bo iz modema ali pa iz splitterja, če boš pustil PSTN, tako, da v vsakem primeru je potrebna preureditev stare inštalacije.
In sedaj imaš mir, naslednjih XX let. Optike ne boš doživel, ker ste dobili skrajšanje bakrene zanke.
Sem ti hotel ti prikazat slikovno, pa očitno ne bo šlo, ker so se slike izbrisale. To je pa dobra stran elektronik foruma, ker omogoča nalaganje slik na forum in se ne izbrišejo.
https://t-2.rula.net/viewtopic.php?f=7&t=5860 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni