www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izbira smeri študija!

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Grega90
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 12 Mar 2015 16:32
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2015 5:33 pm    Naslov sporočila:  Izbira smeri študija! Odgovori s citatom

Vpisan sem v študijski program, aplikativna elektrotehnika.

V drugem semestru, prvega letnika, se bom moral odločiti, katero smer študija bom izbral.

Izmed ponujenih smeri, me najbolj zanimajo slednje :

Telekomunikacije
Elektronika
Avtomatika
Pogojno mi je všeč tudi energetska tehnika.

Moja trenutna izobrazba je Tehnik Elektronskih Komunikacij. V srednješolskem programu, smo se veliko ukvarjali z telekomunikacijami, izdelovali ploščice tiskanega vezja, poznam določena programska okolja, za načrtovanje tiskanih vezij. Programirali smo mikrokrmilnik.

Najbolj me zanima smer elektronika.

Pa me zanima glede same zaposlitve po koncu študija. Mislite, da bi z kakšno drugo usmeritvijo, imel večje možnosti zaposlitve? Katero smer, bi bilo po vašem najbolje izbrati? Poznam veliko ljudi, ki hodijo na avtomatiko. Pravijo, da je zelo obsežna, obsega od energetske tehnike, mehatronike, elektronike. Dobre možnosti zaposlitve. Mnogi hvalijo energetsko tehniko.

Lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jure94
Član
Član

Pridružen-a: Sre 05 Maj 2010 17:11
Aktiv.: 2.34
Kraj: Jesenice / Lj

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2015 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trenutno sem v 2. letniku, smer avtomatika. Lahko povem, da so vsi programi obsežni.
Naprimer pri avtomatiki je tudi predmet elektronika ampak se to ne more primerjati s smerjo elektronika. Vsi programi so obširni se pa nekje pokrivajo stvari.
Je pa tako, da je na avtomatiki največ programiranja, torej če te to zanima bo to sigurno najbolj ustrezna smer. Na elektroniki je tudi nekaj ampak ne toliko.
Predlagam, da si pogledaš predmetnike za vse smeri in prebereš opise vseh predmetov. Tako ti bo še najbolj jasno, kaj se boste kje učili in ali tebe to sploh zanima.
Lp
Nazaj na vrh
jerjur
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09
Aktiv.: 2.48
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2015 6:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

možnost zaposlitve ni toliko odvisna od smeri študija ampak od tebe samega.
Grega90
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2015 9:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vama za pomoč.

Jerjur, se strinjam. Morda sem se malo narobe izrazil. Mislil sem napisati, katera je najbolj perspektivna smer, v smislu kje se najbolj rabi kader, katero področje se najbolj razvija, vlaga vanj, kaj bo v prihodnosti najbolj pomembna panoga, v temu smislu.

Jure, na avtomatiki največ programiranja? Sem mislil, da je ravno obratno, da ga je največ na elektroniki. Razni mikrokrmilniki, FPGA vezja. Razmišljal sem, da bi šel na avtomatiko, vzel za izbirni predmet v drugem letniku, četrti semester OME. Ter v tretjem letniku peti semester, modul B. Dejansko, mislim, da bi s tem pokril kar široko področje, pridobil kar nekaj znanja s področja avtomatike, elektronike, načrtovanjem vezij, programskim okoljem, programiranjem.... Se mi zdi, da je avtomatika vseeno bolj široka, kot samo usmeritev v elektroniko, ki me še najbolj zanima.

Si že naredil OME, če si si izbral ta modul, kot izbirni. Zadovoljen z predmetom? Kolega pravi, dobro, naj bi veliko odnesel. Poznaš koga, ki je izbral za izbirni Senzorji in zajemanje podatkov?

Glede programiranja, po pregledu predmetov ste programirali v Javascript, C, assembler?

Morda še kdo, ki dela elektroniko, TK, energetsko smer?

Lp
Nazaj na vrh
mujo
Član
Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24
Aktiv.: 3.14
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 12, 2015 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsak (večina) ti bo povedala, da je njihova smer najboljša in najbolj zahtevna.
Kaj izbrati je pa odvisno od tega kaj tebe zanima. Preglej kaj določene smeri ponujajo (preberi predmetnike), malo povprašaj starejše študente (kaj konkretnega) - tudi na forumu. Na splošno je lahko ogromno debat.

Se pa pridružujem mnenju jerjur-ja. Le dodal bi še, da je tudi največ odvisno od tebe kaj odneseš iz faksa. Če ni interesa, želje po znanju, potem je vsaka smer napačna.
Nazaj na vrh
jure94
Član
Član

Pridružen-a: Sre 05 Maj 2010 17:11
Aktiv.: 2.34
Kraj: Jesenice / Lj

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 13, 2015 12:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam ravno predmet OME Smile . Je skoraj identičen predmetu vgrajeni sistemi v avtomatiki, ki je v 1. semestru 2. letnika. Pri vgrajenih sistemih sicer programiramo nek starejši ARM7 od NXP, pri OME je pa uporabljena Mego od atmela. Je pa tako, da se pri obeh predmetih spozna strukturo mikrokrmilnika in periferijo. Se mi pa zdi, da je vseeno pri OME večji poudarek na samostojnem delu pri vajah predvsem ker je datasheet mikrokrmilnika krajši.

Primer: Pri vgrajenih sistemih (laboratorjiske vaje) smo imeli posamezne dele datasheeta in tam označeno kaj bomo potrebovali (še koda je bila po večini skoraj dokončana), pri OME je pa datasheet mikrokrmilnika krajši in so vaje po principu: tukaj je datasheet, notri piše kar rabiš, če ne gre je na voljo še asistent.
Na splošno mi je OME veliko bolj všeč kot vgrajeni sistemi (pripomorejo tako vaje kot profesor)
Se pa na srečo ne dela z arduinom.

Programirali smo v:
1. semester - html, css, javascript
2. semester - C in nekaj malega z arduinom
3. semester - C in nekaj malega spoznavanja assemblerja
4. semester - isto kot 3.
Torej poudarek je na C-ju, assembler pa samo malo spoznamo, tako, da je tistim, ki jih to zanima in prej niso vedeli vsaj malo jasno kaj naj bi kaj bilo.

Glede težavnosti je pa tako, tisti katerega to ne zanima se mu bo zdelo zelo težko, naprimer meni je pa polovica predmetov prelahka in tako je na vseh smereh.

Bom pa tudi sam vzel moduil B, ker s tem pokrijem široko področje (kot si že sam napisal).

Je pa tako, da je pač učni program prirejen tako, da lahko sledijo tudi tisti ki nimajo predznanja in, če si prej vsaj malo programiral se praktično ne boš naučil nič novega (mišljeno glede laboratorijskih vaj za vgrajene sisteme in OME).

Je pa tako, kot so že napisali. Od tebe je odvisno, koliko boš nadgradil znanje (namerno nisem napisal koliko boš odnesel iz faksa). Si pa upam reči, da, če te stvari zanimajo, se zna narediti, da ti bo na faksu dolgčas. Nekako tako se je pri parih predmetih naredilo meni, ker sem se vsaj 2/3 naučil sam v srednji šoli (gimnazija) in mi je bilo pač dolgčas na predavanjih/vajah. Mogoče ironično ampak, če te nekaj zanima vrjetno ne boš čakal, da ti to nekdo razloži, ampak se boš sam naučil Very Happy .
Lp
Nazaj na vrh
dumr666
Član
Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 23:30
Aktiv.: 2.50
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 13, 2015 12:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pejt na tisto smer ki te zanima, sam sem bil avtomatik pa sem izbiral predmete potem od elektronikov, OME ter integrirana vezja ki je pa meni osebno bog in batina predmet Very Happy . Pač obožujem FPGA-je pa robote Mr. Green

Vglavnem ne glej katero smer boš šel, odsvetoval bi ti edino tehniško kakovost ki je po mojem mnenju tako tako.

Edina in najbolj pomembna stvar na elekro faksu ter tudi na drugih faksih je da študiraj tisto kar te zanima in ne tisto v kar te silijo starši ali družba. Če boš dober inženir boš dobil službo ne glede na to katero izmed smeri si boš izbiral. Če boš dober FDVjevec boš tudi dobil službo. V naši mali deželici bi vsi študirali nekaj noben pa nebi študiral študiral in študiral z razlogom da bi postal dober.

Za samo avtomatiko, zelo zanimiva smer (sicer škoda ker na robotiki ni več Bajda) ampak precej široka smer ki zahteva kar nekaj znanja za uspešno dokončanje, za ostale smeri razen izbirnih predmetov pa na žalost ne znam povedati kaj več. Je pa res da na avtomatiki fašeš Majo o kateri pa nebi izgubljal besed, na žalost... Glede elektronike in servomotorjev, težka predmeta ampak z razlogom, Jarm preprosto obvlada in ve kaj hoče ter njegova predavanja so res odlična ponudi zares ogromno znanja, tudi Kramar je stručko in se da marsikaj narediti poleg rednih študijskih obveznosti. Ostali predmeti so pa tudi zelo v redu, Mušič je zelo v redu, človek je povezan z industrijo in se marsikaj navadiš in na vajah in na predavanjih. Karer stresa trike iz rokava, Blažič je po svoje trčen ampak tudi če hočeš in se potrudiš ti v 15 minutah razloži point celega predmeta in nakoncu samo debelo pogledaš, se navadiš par zadev in opraviš izpit ima pa svoje fore tako da je treba biti pedanten. Belič, tudi zelo v redu profesor, ogromno znanja in izkušenj. Razen Maje in mogoče Miheliča so vsi profesorji zelo v redu in polagam na srce, delaj sproti in ne zabušavaj. S sprotnim delom ti iz prve roke lahko povem da brez problema prežuraš izpitno obdobje ker se preprosto ni potrebno učiti razen mogoče elektronike in servomotorjev ki pa relativno obsežna, prav tako ostane veliko časa še med faksom, ki ga lahko posvečaš svojim projektom.

Mihec
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Mar 2006 20:10
Aktiv.: 1.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 13, 2015 10:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi Maja ni nek Bau-Bau če se z razumevanjem naučiš njeno snov. Ceni če stvar obvladaš, ravno tako v negativno smer ceni če nekaj v tri dni bluziš.

Avtomatika je dobra izbira Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dumr666
Član
Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 23:30
Aktiv.: 2.50
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 13, 2015 11:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

no ja ko ti Maja na ustnem vrže da pa to 100% ne dela na laboratorijskih vajah, medtem ko so bile Blažiču rešitve všeč in so dejansko delovale, potem začneš malo razmišlat. Pa še cvetka iz ekskurzije ko je težila zakaj za simulacije litja ne uporabljajo Matlaba. No ja vsakemu svoje
Grega90
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 13, 2015 5:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem, za vaša mnenja, pomoč.

Bom še malo premislil, kaj me najbolj zanima in se odločil. Na srečo imam še dosti časa.

Lp
Nazaj na vrh
jerjur
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09
Aktiv.: 2.48
Kraj: Žiri

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 13, 2015 6:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najdi si neko delo v smeri študija, da boš vedel kaj v praksi to pomeni. Veliko je firm ki se z elektroniko ukvarja. Če ne bo prvo tvoje vprašanje koliko te bodo plačali, boš zagotovo dobil delo.
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.36
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 14, 2015 3:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jerjur je napisal/a:
Najdi si neko delo v smeri študija, da boš vedel kaj v praksi to pomeni. Veliko je firm ki se z elektroniko ukvarja. Če ne bo prvo tvoje vprašanje koliko te bodo plačali, boš zagotovo dobil delo.

In to je tudi tista stvar, ki je pomembnejša od izbrane smeri kar se tiče zaposlitve. Ko lahko poleg tega kaj so te učili našteješ tudi to kaj znaš. Če pa imaš za povrh pokazati še kake svoje projekte je to to.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni