|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Dec 26, 2006 2:07 am Naslov sporočila: ATMega128 in lock biti |
|
|
ATMega 128 poskušam programirati a ne gre. Javi mi, da ima zaklenjena oba lock bita.
Tudi brisanje teh dveh bitov ne gre.
Funkcija erase prav tako ne deluje.
Program sicer javi, da je bil vpis uspešen, a ponovno čitanje pokaže, da sta bita še vedno 0 !
Poskušal z CodeVision in z PonyProg. Povsod enaka težava.
Je že kdo imel podoben problem ? _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Dec 26, 2006 11:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja seveda, to posebnost pri ATMega128 sem upošteval. Ker uporabljam tudi serijski port sem predvidel celo mostiček, ki ob programiranju seveda ni sklenjen.
Sicer pa fuse in lock bite lahko prečitam, le zapisati jih ne morem.
Ker le vrednost obeh lock bitov 0, posledično čip ni uporaben. Erase celega čipa ni mogoč, kar me čudi. Še bolj pa me čudi, da ne morem prečitati signature čipa.
Ta naj bi bila čitljiva ne glede na lock bite. Ali se mogoče varam? _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Tor Dec 26, 2006 1:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj uporabljaš PEN, ali RST?
Imaš problem že od začetka, ali se je pojavil po prvem vpisu FUSE in LOCK bitov? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Tor Dec 26, 2006 1:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
PEN sem pustil nepriključen. Uporabljam RST.
Programiral sem s kopijo STK200 in programom, ki je sestavni del CodeVisionAvr.
Ne vem točno definirati kdaj se je pojavil problem, ker sem najprej prečital FUSE in LOCK bite, zato, da bi jih pustil nespremenjene, potem pa poskušal sprogramirati vse skupaj.
Žal ni šlo. Javi: "Can't read Chip Signature becouse LB1=0 & LB2=0."
Posumil sem na vse mogoče, čisto preventivno sem kristal 16 MHz zamenjal z kristalnim oscilatorjem.
Še en zanimiv pojav: Če grem in prečitam samo Chip signature, potem mi javi isto, če pa izključim napajanje in ga ponovno vključim in nato poizkušam prečitati signaturo čipa, ugotovi da je to "ATMega128 ali ATMega128L", a žal samo prvič.
Na tak način zaklenjenega čipa še nisem videl.
Iskal sem tudi na netu, a razen na AVR freaks, kjer je nekaj podobnega, nisem našel ničesar. Žal je tisto tam samo podobno. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Tor Dec 26, 2006 1:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napajanje je vredu? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Tor Dec 26, 2006 3:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Podoben primer sem imel z PonyProg in AT90S2313.
Če sem FUSE bite, ki sem jih prebral iz uC sprogramiral nazaj v isti uC, se tega ni dalo več programirati v vezju.
Pomagal je le "High voltage" način programiranja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Tor Dec 26, 2006 3:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poskusil bom prejo jtag, si grem sposodit. Poročam zvečer. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Tor Dec 26, 2006 6:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem naredil programator iz app. note 910, ki ga uporabljam skupaj z AvrProg (del AVR studia) in AvrOsp (app. note 911).
AvrProg deluje B.P. Na žalost ne podpira vseh AVR uC.
AvrOsp je malce problematičen. Ni mi ga uspelo usposobiti na prenosniku (ne deluje ne preko PCMCIA COM porta, ne preko USB->RS232). Na nekaterih PC-jih je potrebno predhodno zagnati AvrProg, šele nato AvrOsp deluje normalno.
Drugače je pa v paketu WINAVR (C, kompatibilen z AVRStudio) http://winavr.sourceforge.net/ zraven tudi en SW, ki podpira precej programatorjev.
L.P. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Tor Dec 26, 2006 8:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zelo zanimovo obnašanje.. Z Jtag se da vse lepo nastavljati. Karkoli vpišeš vse dela.
Ampak takoj, ko poskusiš karkoli narediti preko STK200 se stvar ponovno zaklene.
Sum je padel na defekten čip.
Ker imam nekje še enega sem seveda stvar precinil in poskusil z novim.
Groooza, že eno samo čitanje LOCKin FUSE bitov je dovolj, da se stvar zaklene !!
Čip očitno ni!
Po pregledu vseh pinov, ki so vezani kamorkoli sem odkril da je /PEN pomotoma vezan na maso !
Operacija s skalpelom je bila uspešna !
Stvar sedaj dela
Vsem, ki ste pomagali HVALA. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lbozo Član

Pridružen-a: Pet 18 Jan 2008 23:51 Prispevkov: 71 Aktiv.: 0.33 Kraj: Vodice
|
Objavljeno: Sob Feb 02, 2008 1:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Še predno začnem programirati mego128, bi rad vedel kam mora biti priključen "Pen"?
Ali so še kakšne druge posebnosti?
Do sedaj sem programiral mego8 in mego32.
Nebi rad kaj zamutil, ker ga ne bom mogel odlotati. _________________ Lep pozdrav, Božo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni