|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14677 Aktiv.: 61.80
|
Objavljeno: Pon Dec 25, 2006 1:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še na nekaj zelo pomembnega sem pozabil. Nikoli nisem uporabljal IE. V času, ko še ni bil v sklopu OS (plačljiv posebej - mislim da pri W95) sem uporabljal Netscape. Tega sem zamenjal z Firefox-om, ko se je le ta pojavil na trgu. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elektronik Član

Pridružen-a: Ned 03 Dec 2006 2:17 Prispevkov: 290 Aktiv.: 1.28 Kraj: postojna
|
Objavljeno: Pon Dec 25, 2006 10:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja ampak veš v čem je tudi finta, prideš na faks kjer delaš v autocadu in potem ti ostane veliko dela za doma. Potem so neki zastonj programi ki ti jih dajo pri nekaterih predmetih na faksu, vendar le ti delujejo izključno v win xp, tako da s kakim linuxom nimaš kaj iskat.
Pod študentskimi deli (pa tudi za redno službo) sem velikokrat zasledil pod zahtevano znanje obvladovanje protel dxp, autocada...
in kako se lahko naučiš le tega če nimaš nekaj miljonov že na računu?
Saj ne da bi moralo biti vse zastonj, samo lahko bi pa bilo ločeno na profitno in neprofitno dejavnost.
Mislim da marsikdo ne bi razmišljal med licenčno in piratsko kopijo, če bi mu bila cena dostopna.
To je pač moje mnenje, bojim pa se da je to debata brez konca. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14677 Aktiv.: 61.80
|
Objavljeno: Tor Dec 26, 2006 12:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Ravno to paše zraven.
Slovenska BSA je s Komunalnim podjetjem Ptuj sklenila izvensodno poravnavo
Domače novice
12/22/2006
LJUBLJANA, 21.12. Business Software Alliance (BSA) sporoča, da je s Komunalnim podjetjem Ptuj sklenila poravnavo zaradi uporabe nelegalne programske opreme Adobe Photoshop na službenih računalnikih ptujskega podjetja.
Komunalno podjetje Ptuj, ki se ukvarja s proizvodnjo in distribucijo vode, pare in tople vode, z odvajanjem ter s čiščenjem odpadnih voda in s komunalnimi storitvami, so obiskali tržni inšpektorji in ugotovili uporabo piratske programske opreme. Organizacija BSA je podjetju v nadaljevanju postopka predlagalo izvensodno poravnavo, ki je v začetku decembra dobila svoj epilog – ponudnik komunalnih storitev bo moral podjetju Adobe Systems kot imetniku materialnih pravic plačati odškodnino v višini skoraj četrt milijona tolarjev. Ob tem je podjetje zagotovilo, da bo okrepilo svoje postopke upravljanja s programsko opremo. (aNET) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Tor Dec 26, 2006 8:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče malo blesavo vprašanje elektroniku: ali mora po tvoje strugar, CNC rezkar, mizar, livar, avtomehanik, voznik avtobusa, ..... tudi imeti doma ista delovna sredstva da bo "natreniral" svoje delo? Nekoč še do poštene literature nismo mogli in to na vseh nivojih izobrazbe.
Silvotov prispevek dokazuje tisto staro: Nobena juha se ne poje tako vroča kot se skuha. _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.34 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Dec 26, 2006 12:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez je napisal/a: |
Nekoč še do poštene literature nismo mogli in to na vseh nivojih izobrazbe. |
Jaz si sploh ne znam predstavljati, da bi ne imel interneta. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elektronik Član

|
Objavljeno: Tor Dec 26, 2006 4:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odgovor branezu. V bistvu vprašanje ni blesavo, glede literature imaš prav, ampak mislim da veš kako je teorija brez prakse in obratno.
Sem samo povedal moj primer. Za operaterje cnc pa so ravno tako tečaji kakor za računalničarje, sam cena teh ni ravno ugodna. Mislim pa da se iz lnjige ne da naučiti dovolj da lahko na cnc narediš konkreten in kakovosten izdelek.
Tudi za vožnjo avtomobila so knjige, samo brez prakse...
Ne mislim se kregat kdo ima prav in kdo ne.
Povedal sem samo mišljenje, da bi lahko bile licence za neprofitno dejavnost cenejše.
Sej tud fotoshop stane le 220000sit. Toliko denarja za program s katerim ne bom prinesel nič nazaj in ga uporabljam parkrat na leto ne mislim dat. Pa tudi obstaja brezplačen gimp, ki ponuja dovolj za moje potrebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gavran Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.75 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: Tor Dec 26, 2006 7:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez je napisal/a: |
Mogoče malo blesavo vprašanje elektroniku: ali mora po tvoje strugar, CNC rezkar, mizar, livar, avtomehanik, voznik avtobusa, ..... tudi imeti doma ista delovna sredstva da bo "natreniral" svoje delo? |
Se mi zdi da primerjaš neprimerljivo. Kompleksnost programskih orodij je namreč neprimerljivo večja od orodij zgoraj omenjenih rokodelskih orodij in samo obvladovanje orodja (softvera) za pravo poznavanje terja ogromno časa. Razen tega je dejanski materialni strošek softvera (CD s škatlo in knjigo) zanemarljiv v primerjavi s CNC strojem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Tor Dec 26, 2006 7:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gavran je napisal/a: |
Razen tega je dejanski materialni strošek softvera (CD s škatlo in knjigo) zanemarljiv v primerjavi s CNC strojem. |
Torej je zate vrednost SW nekaj sto tolarjev oz. par €? _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gavran Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.75 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: Tor Dec 26, 2006 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nikakor. Eno je vrednost SW, drugo pa so materialni stroški kopiranja. Govorim o tem, da bi imele SW firme od variant za domačo oziroma študijsko rabo več zaslužka kot ga imajo sedaj ko se drag SW piratizira. Študent ki med študijem uporablja nek SW, ga v nekaj letih študija obvlada in bo ob zaposlitvi težil za tem, da bi uporabljal že pridobljeno znanje. Takrat je čas za SW firmo da za komercialno rabo proda SW, ki ga študent že obvlada. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Sre Dec 27, 2006 1:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Po eni strani zvenijo argumenti glede študentov smiselni.
Ko pa pogledam, kako je v resnici, pa podvomim v to. Trenutno se ne spomnim, katerega programa so nas resnično naučili na faksu. Kar se tiče elektronike smo še največ uporabljali Spice Opus. Vendar verjetno je zelo malo podjetij, ki uporablja to varianto. Kar se tiče matematičnih orodij pa smo okusili vsega po malem: Mathematica, Mathcad, Matlab.
Ko prideš pa v službo pa je večinoma tako, da ti rečejo, da oni uporabljo to in to, ti pa se moreš tistemu privaditi. Verjetno je malo takih srečnežev, ki bi jih vprašali, katero orodje pa hočejo uporabljati in mu potem tega kupijo zato, ker je on navajen nanj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elektronik Član

|
Objavljeno: Sre Dec 27, 2006 2:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Imate kar prav, vendar protel se uporablja na faksu in kar nekaj firmah.
Na faksu dobiš neko osnovno znanje, ki ga potem lahko nadgrajuješ, odvisno je le koliko te stvar zanima.
Sej protel in podobni programi so res preveč za imet doma, samo tudi kakšni drugi so še vedno predragi za slovensko kupno moč.
Če bi bil nek program za neprofitno dejavnost recimo 100 eurov in če bi si ga kupilo recimo 75% tistih ki sedaj uporabljajo piratsko kopijo, se mi zdi da bi imeli avtorji precej več zaslužka kot sedaj.
Pa tudi razlogov za tveganje s piratsko kopijo nekako ne bi bilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Dec 27, 2006 9:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Gavran je napisal/a: |
... Razen tega je dejanski materialni strošek softvera (CD s škatlo in knjigo) zanemarljiv v primerjavi s CNC strojem... |
Pri meni je CNC software (CD, škatla in knjiga) znesel več kot petino cene stroja. Daleč od tega, da bi bilo zanemarljivo.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni