|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dipsi111 Član

Pridružen-a: Sre 12 Nov 2003 21:17 Prispevkov: 349 Aktiv.: 1.47 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Pet Mar 27, 2015 9:44 am Naslov sporočila: Domača izdelava piva |
|
|
Pozdravljeni,
Ker sem se sam lotil domače izdelave piva - iz kitov, me zanima če se še kdo ukvarja s tem. Zanimajo me predvsem praktične izkušnje, morebitne težave na katere ste naleteli ter rešitve za le-te. Trenutno imam na staranju v steklenicah 21l Ale piva (Coopers Real Ale) . Zanima me tudi, če ima kdo izkušnje z Lager sorto piva iz domače "varilnice" - katero ste že preizkusili in je izpadla dobro (proizvajalec, postopki, ...). Kot sem bral je postopek za Lager pivo bolj kompliciran kot za Ale (pri Ale-ju so uporabljene kvasovke zgornjega vretja katere delujejo pri temperaturah 20-24 st. C, pri Lagerju pa kvasovke spodnjega vretja katere delujejo pri temperaturah 12-16 st. C). Razlika naj bi bila predvsem v času staranja piva katera je za Lager pivo vsaj 3 mesece ter v temperaturah staranja. Moja želja za naprej je da bi prešel iz izdelave piva iz kitov na All Grain metodo (kar pa verjetno ne bo še tako kmalu ).
LP Boštjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.04
|
Objavljeno: Pet Mar 27, 2015 1:17 pm Naslov sporočila: Re: Domača izdelava piva |
|
|
dipsi111 je napisal/a: |
Ker sem se sam lotil domače izdelave piva - iz kitov |
Ne morem si kaj, kje pa naloviš kite?
Kaj se uporabi celi ali samo deli?
Na Jadranu jih je zelo malo.
Pa brez zamere _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dipsi111 Član

|
Objavljeno: Pet Mar 27, 2015 1:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
@ krampus
Kite lovim v tistem morju kjer tudi "surfam"
LP Boštjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Xbolha Član

Pridružen-a: Pon 11 Mar 2013 9:20 Prispevkov: 140 Aktiv.: 0.93 Kraj: Ljubljana- Dolenjska
|
Objavljeno: Pet Mar 27, 2015 3:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja tudi jaz se pripravljam na prvo varjenje iz celovitega ekstrakta (beer kita). Lager.
Ampak gre za zgornje vretje.
Pa ni temperature prave. Tam kjer pa je pa ni prostora za sod. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dipsi111 Član

|
Objavljeno: Pet Mar 27, 2015 3:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
@ Xbolha
Če gre za kvasovke zgornjega vretja v Lager kitu je po informacijah dosegljivih na medmrežju to v bistvu različica IPA (India Pale Ale) pivo. Na kratko povedano je to Ale pivo svetlejše barve in z večjo vsebnostjo alkohola in malo manj grenkobe. Velika grenkoba je ravno glavna značilnost Ale vrste piva. Tudi sam bom verjetno za naslednje "varjenje" poizkusil tak beer kit. Če smem vprašat - od katerega proizvajalca boš nabavil beer kit?
Dosti informacij za domače pivovarje je dosegljivih na tej povezavi.
LP Boštjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Xbolha Član

Pridružen-a: Pon 11 Mar 2013 9:20 Prispevkov: 140 Aktiv.: 0.93 Kraj: Ljubljana- Dolenjska
|
Objavljeno: Pon Mar 30, 2015 8:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Gre za ta ''kit''. Vse skupaj sem dobil za darilo in podarjenemu konju se ne gleda v zobe.
Sam se sicer bolj nagibam k temnim vrstam piva. Ampak najprej ta potem pa naslednji.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni