|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 871 Aktiv.: 4.03 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Pon Apr 06, 2015 10:05 am Naslov sporočila: odklop ob doseženi napetosti |
|
|
Pozdravljeni!
Pri mojem začasnem polnilcu baterijskega paketa (LiFePo4) bi potreboval 105% delujočo zaščito, ki bi odklopila polnjenje ob doseženi napetosti 65V. (za 100% uporabljam BMS, a vseeno, baterije so predrage).
Sem gledal in poskušal z relejem, ki ga krmili tranzistor, z uporovnim delilnikom pa sem nastavljal pragovno napetost, samo pri tako veliki napetosti je težko doseči natančnost odpiranja tranzistorja. Sem potem nekaj gledal sheme, kjer je uporabljena zener dioda, samo tudi nisem našel (meni razumljivega) nič uporabnega.
Kot tretjo možnost pa vidim v uporabil releja, varovalke in zener diode za to napetost (65V). Zenerco bi povezal vzporedno z relejem. Samo me skrbi (verjetno upravičeno), če bi pregorela varovalka ob odprtju zenerce (5W= 20mA oz Ir=2,1A), ali pač mogoče odpovedala zener dioda v tem smislu, da bi ostala neprevodna in varovalka ne bi pregorela.
Imate ša kako idejo?
lp
uroš
_________________ Elektronika za hobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Apr 06, 2015 11:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Še nisi slišal za komparatorje in operacijske ojačevalce?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Apr 06, 2015 11:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Tukaj imaš lep primer 12V polnilca. Če ga malo predelaš (desni del elektronike napajaš posebej in na kontrolni vhod operacijca dodaš uporovni delilnik 5:1) bo dober tudi za tvoj namen.
Če želiš 200% delovanje pa narediš dva ločena in releja za prekinitev polnjenja vežeš zaporedno ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Pon Apr 06, 2015 6:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Imate ša kako idejo? |
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
10.12 KB |
Pogledana: |
1643 krat |

|
_________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni