www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Körting Honoris 40WK

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mitchW
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2014 20:58
Aktiv.: 4.28
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2015 2:51 pm    Naslov sporočila:  Körting Honoris 40WK Odgovori s citatom

Že nekaj časa imam v lasti radio Körting Honoris 40WK. Letnik 1939. Prižigal ga nisem do včeraj, včeraj sem naredil preverjanje vseh komponent, če so OK (elektroliti, transformator, navitje zvočnika, gumb za vklop), ker so OK, sem ga prižgal.

Ko se do konca zagreje (20-30 sek), začne prihajati skozi zvočnik glasno cviljenje, tudi, če je glasnost na minimumu. Domnevam, da prebija eden ali več kondnezatorjev, saj so še vsi originalni (z izjemo elektrolitov, ti so letnik 1969).

Notri so lampe: AZ11, ECH11, EBF11 in ECL11, ki pa je bila menjana za ECL82 (z adapterjem), ostalo je bolj kot ne vse originalno.

Radio ima tudi 2 varovalki, 100 mA in 600 mA. Vendar so zdaj prebrikane z žico, žal pa ustreznih nimam, ker so daljše od navadnih manjših. Se še da te večje kje dobiti?

schem-0337-back-korting-honoris-40-wk.jpg
 Opis:
Shema
 Velikost datoteke:  448.82 KB
 Pogledana:  22 krat

schem-0337-back-korting-honoris-40-wk.jpg

2015-04-07 01.33.09.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.58 MB
 Pogledana:  11 krat

2015-04-07 01.33.09.jpg

2015-04-07 01.33.16.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.72 MB
 Pogledana:  8 krat

2015-04-07 01.33.16.jpg

2015-04-07 01.33.23.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.25 MB
 Pogledana:  12 krat

2015-04-07 01.33.23.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
shad
Član
Član

Pridružen-a: Ned 23 Okt 2011 16:17
Aktiv.: 0.77
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 09, 2015 1:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Večje varovalke sem jaz nabavil, zdaj nisem siguren, v Conradu za jukebox.
Samo cena je precej visoka.
Nalotaj podaljške na male varovalke in bo.

Sicer pa, radije z prebrikanimi varovalkami jaz ne bi priklapljal.
Lahko ti spraži elemente, katere ta varovalka ščiti.
Nazaj na vrh
mitchW
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 09, 2015 3:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede prebrikanih varovalk se strinjam, da je bolje, če niso prebrikane Smile

Po drugi strani pa tudi kar nekaj starih radiev ni imelo niti ene varovalke, npr. Kosmaj, ipd. Pa tudi kaj več kot trafo ne bi skuril.

Sem pa itak najprej potegnil vse lampe in preveril kako je z napetostmi za trafotom, potem sem priklopil elko na napetostni izvor in zviševal od 100-250V, ko je elko oživel, pa sem dal notri usmerjevalko in kasneje še ostale lampe...
Nazaj na vrh
mitchW
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 17, 2015 3:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včeraj sem malo raziskoval naprej. Zamenjal sem dva sumljiva kondenzatorja, ostale sem preveril s testerjem (žal le kapacitivnost, za prebijanje pri višjih napetostih žal nimam pravega instrumenta - je pa naročen) in so večina v 5% tolerancah. V kolikor kondenzator prebija, je pričakovati tudi po 100% večjo izmerjeno kapacitivnost.

Po tem je se je vklopil brez kakšnih čudnih zvokov, vendar nisem ničesar ulovil.
Dalje, je nekdo prilotal 10nF kondenzator na antenski vhod, po shemi ga ni, zato je šel. Nato mi je uspelo le nekaj uloviti, vendar le eno postajo na KV. Na LV je le brnenje, SV pa je mrtev.

Žal pa je nekdo radio že nekaj predeloval, saj je namesto 2 ločenih 8uF elektrolitov, le eden dvodelni 2x 32uF, vendar z le s skupno maso, zato druge plavajoče mase kondenzatorja ni, tako, da bo še to treba spremeniti, da bo po shemi. Je pa ta elektrolit še vedno dober. Zelo bi mi pomagala kakšna slika nepredelanega radia spodaj, vendar vprašanje, če ima kdo kaj podobnega..

Ugotovil sem še, da se zvočnik zelo segreje po cca 15 minutah, res pa je, da še nikoli nisem imel v rokah elektrodinamičnega. Je to normalno?
Drugače pa tudi neonski indikator ne deluje, le, ko radio prižgeš in deluje le usmerjevalka, se vklopi, nato pa izgine. Pa gramofonski vhod je tudi videti mrtev.
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 17, 2015 6:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Zamenjal sem dva sumljiva kondenzatorja, ostale sem preveril s testerjem (žal le kapacitivnost, za prebijanje pri višjih napetostih žal nimam pravega instrumenta
z ampermetrom izmeriš koliko toka teče skozi kondenzator, ko je priklopljen na enosmerno napetost. Torej vezava:
plus -> kondenzator -> ampermeter -> minus
in ta tok skozi star kondenzator primerjaš s tokom skozi nov kondenzator. Kondenzator je teoretično sestavljen iz dveh plošč, ki sta zelo blizu, tako da (teoretično) enosmerni tok nikakor ne more skozi.
Citiram:
vendar le eno postajo na KV. Na LV je le brnenje, SV pa je mrtev
najprej poišči z delujočim aparatom kaj se pri nas sploh še sliši na teh frekvencah. Čez dan še "Radio Ljubljana" na 918kHz komaj najdeš.
Spajky
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Aktiv.: 6.01
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 17, 2015 11:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mitchW je napisal/a:
... se zvočnik zelo segreje po cca 15 minutah... Je to normalno?
IMHO to ni normalno, zgleda, kot da prebija med navitjem membrane in elektromagnetom el.din.zvočnika... in potegne več toka in ni juica za ostalo elektroniko. Zmeri voltaže na +sih velikega dvojnega elektrolita pri AZ11 ! Preveri, z roko premikanje membrane, da se ne drgne kje (da ima prost hod) ... in pa napetost na drugi anodi ECL11 ... lahko, da je prebil/delno med primarjem in sek. tudi zvočniški trafo ...
Nazaj na vrh
mitchW
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 19, 2015 4:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem raziskoval malo dalje. Opazil sem, da gredo proti zvočniku in impedančnemu trafotu le 3 žice. Po shemi pa jih vidim 4.

Mislim, da manjka ta, ki gre iz sredinskega odcepa sekundarija trafota na 0,5M potenciometer (ki pa mi tudi ni čisto jasno zakaj služi - morda za zmanjševanje bruma?).

Ostale meritve bom še naredil...

2015-04-19 16.25.43.jpg
 Opis:
Šasija
 Velikost datoteke:  1.96 MB
 Pogledana:  4 krat

2015-04-19 16.25.43.jpg

2015-04-19 16.24.57.jpg
 Opis:
Vezava
 Velikost datoteke:  1.92 MB
 Pogledana:  6 krat

2015-04-19 16.24.57.jpg

2015-04-19 16.24.39.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.9 MB
 Pogledana:  5 krat

2015-04-19 16.24.39.jpg

Nazaj na vrh
mitchW
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 31, 2015 7:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se spet vračam k tem radiu. Najprej bom ga bom spremenil nazaj, da se bo ujemal s shemo, saj bo potem veliko lažje iskati napake. Vendar se tu pojavi problem, saj 2,5M potenciometra, ki je na shemi ne najdem v radiu. Tako, da očitno shema ne ustreza radiu, ali pa sem jaz slep Very Happy .

Sem pa opazil, da je na radiomuseum.com še ena verzija sheme, očitno celo original Körtingova. Bi bil kdo, ki je na gor registriran, tako dober, da bi mi preveril, če se shema ujema s to mojo?
Nazaj na vrh
shad
Član
Član

Pridružen-a: Ned 23 Okt 2011 16:17
Aktiv.: 0.77
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 31, 2015 7:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Daj link.
Ti jutri snamem, če pozabim me spomni.
Nazaj na vrh
mitchW
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 31, 2015 7:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Očitno sem jaz slep, saj sem našel potenciometer... vendar vseeno nekaj ne štima 100%... Najbolje bi bilo, če bi kdo imel slikano šasijo spodaj, kako je zvezano v originalu, saj za določene stvari ne vem, če so bile tam postavljene v originalu ali ne...

Link: http://www.radiomuseum.org/r/korting_honoris_40wk.html
Nazaj na vrh
sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.88
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 31, 2015 8:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče je ta :
http://www.trioda.com/shop/index.php?page=schematic&schematicid=808

mitchW
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 01, 2015 1:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shema je boljša (dosti bolj pregledna), vendar glede na to, koliko je bil radio predelan, bi mi najbolj koristila še kakšna fizična shema elementov (kot je na radiomuseum.com), vidim pa tudi, da so gor navodila za uglaševanje, ki jih bom najverjetneje tudi potreboval (večina tuljav je bila vrtena).

Sem pa zdaj vzel dol še zvočnik, sedaj iščem sredinski odcep sekundarija trafota, ki gre dalje na potenciometer za glasnost. No, ta, ki je predeloval radio, je potenciometer zvezal kar na maso, namesto na sekundarij izhodnega trafota.

Prej sem ga še prižgal in nekje mora biti nek stik, saj napetost po dušilki pade iz 270V takoj ob priklopu, na 120V, ko se vse lampe zagrejejo. Poleg tega ima zdaj z 10uF 400V kondnezatorji kar dosti več bruma, sem pa spravil radio v 95% originalno stanje.
Nazaj na vrh
mitchW
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 02, 2015 7:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je že bolje.

ECL82 namreč ni prava zamenjava za ECL11, saj ima bistveno drugačne specifikacije od ECL11. Najbolj od novalk ustreza ECL86, saj ima skoraj identične specifikacije in celo nekaj več ojačanja. Zato sem prilagodil adapter za ECL82 na ECL86 in dal notri novo ECL86. Zdaj, zakaj je bila narejena predelava na ECL82 in ne na ECL86, je pa dobro vprašanje.

Zdaj napetost ne pade več, kot je prej, ampak stoji nekje na 240V, dušilka je po 15 minutah delovanja malce mlačna, radio pa tudi dobro lovi, čeprav le kratki val, srednji val je pa čisto mrtev. Dolgi val je verjetno tudi dober, saj se slišijo motnje. Še morda kakšna ideja zakaj je srednji val neodziven?

Še vedno pa se priporočam za shemo... Smile
Nazaj na vrh
sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.88
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 02, 2015 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mitchW je napisal/a:
..........Zdaj, zakaj je bila narejena predelava na ECL82 in ne na ECL86, je pa dobro vprašanje...........

ECL82 so začeli izdelovati 1956 leta, ECL86 pa 1960, verjetno je to razlog.
So prodajali tudi podnožja za zamenjavo ECL11/ECL86, na sliki so sicer za ECH11/ECH81.
Ali je bila ECH82 sigurno dobra?
Nekaj adapterjev:
http://www.radiomuseum.org/r/hilfs_roehrenadapter_tube_adapter_adaptateur_lampes.html#c
ECL11/ECL86:
http://www.radiomuseum.org/forum/ecl11_ecl11.html

ZwECH11_ECH81.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  63.94 KB
 Pogledana:  0 krat

ZwECH11_ECH81.jpg

ZwEL11_EL84.jpg
 Opis:
EL11/EL84 Vir http://www.jogis-roehrenbude.de/
 Velikost datoteke:  49.72 KB
 Pogledana:  0 krat

ZwEL11_EL84.jpg

ECL82-ECL11.jpg
 Opis:
Vir http://www.jogis-roehrenbude.de/

Download
 Ime datoteke:  ECL82-ECL11.jpg
 Velikost datoteke:  14.25 KB
 Downloadano:  7 krat

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni