www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kje dobiti polnilec za 12V paket nimh baterij

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
skyline89
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 10 Apr 2015 20:44
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 10, 2015 8:52 pm    Naslov sporočila:  Kje dobiti polnilec za 12V paket nimh baterij Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

za neko predstavitev potrebujem pogjanjati dva 0.5A ventilatorja (računalniška), le za nekaj minut. V ta namen sem na ebayu že kupil tale 12V battery pack: http://www.ebay.co.uk/itm/12V-2600mAh-AA-Vapex-flat-5x2-NiMH-battery-power-pack-Tamiya-connector-/361096195910?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item541302af46

Zadevo bi rabil v ponedeljek in še nimam polnilca, baterije verjetno niso poponlnoma napolnjene, glede na to da voltmeter pokaže 12,8V, se motim?

Moje vprašanje je torej, kje bi lahko kupil (v LJ) nek polnilec, da bi jih napolnil oz. na kaj moram vse paziti? Še boljše, če bi se dalo doma kaj na easy improvizirat? Imam že neki adapter 12V, bi lahko s tem napolnil? Nimam glih elektro znanja, bi pa vedel nekaj žičk povezat oz. polotat. Konektor na bateriji je drugače tamiya, ampak to ni tako pomembno.

Hvala za pomoč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
T0RN4D0
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Mar 2008 23:58
Aktiv.: 0.41
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 10, 2015 9:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi če so napol prazne bodo tista dva ventilatorja še poganjale kakšno uro.
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 10, 2015 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikšno napetost v praznem teku (neobremenjen) pa da od sebe tisti tvoj 12 V adapter?
Lahko pa prineseš celice k meni domov (za Bežigrad) jutri ali v nedeljo, pa jih bova napolnila na mojem modelarskem polnilcu. V dobrih dveh urah bodo polne. Težavo s polnjenjem boš tako lahko reševal pozneje.

0100994IntelliBiPower4.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  51.18 KB
 Pogledana:  0 krat

0100994IntelliBiPower4.jpg

skyline89
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 11, 2015 11:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bi izmeril napetost, vendar sem trenutno še doma (MS), adapter je pa v LJ, kamor grem šele jutri, sem mislil že danes iti, pa ne bo šlo. Drugače je namenjen napajanju 3,5" HDD / CDROM... Tudi sam računam na to, da bodo baterije še sposobne poganjati ventilatorja tistih 10 min, več se itak ne potrebuje. Zelo prijazno od tebe, da si ponudil poljnjenje baterij pri tebi, ampak bom jutri verjetno šele popoldan šel iz MS, tako da bo časovno bolj težko šlo čez.
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 11, 2015 12:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

skyline89 je napisal/a:
Tudi sam računam na to, da bodo baterije še sposobne poganjati ventilatorja tistih 10 min, več se itak ne potrebuje.

Hmm, po mojih izkušnjah je v novih celicah bolj malo "župce". Glede na to, da ti en ventilator vleče pol ampera celice pa so 2,6 Ah, je veliko vprašanje ali ti bodo res zdržale tistih nekaj minut. Če upoštevava še Murphy-ja, najbrž ne.
Tisti adapter najbrž ne bo dober, razen če neobremenjen iz sebe da vsaj 15 V, kar pa močno dvomim.

skyline89
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 12, 2015 10:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm, potem bi pa res mogoče bilo boljše napolniti. Danes bom po 17h že v LJ, boš imel danes še slučajno kaj časa, da bi ti tole prinesel? V tem primeru mi prosim na ZS napiši številko. Se z veseljem oddolžim s šestorčkom najbljubšega piva Smile.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 12, 2015 10:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi jih imel s seboj bi jih lahko za tiste 2 ure vožnje priklopil kar v avtomobilsko vtičnico preko 10W žarnice zaradi omejitve toka, napetost alternatorja cca. 14V pa bi bila ravno prava.

Pa še nekaj - novi NiMh akkuji se po mojih izkušnjah dobro napolnijo šele po kakšnem petem praznjenju/polnjenju, ko dobijo tisto pravo deklarirano "kondicijo".
Tako to delajo nekateri polnilci, ko vklopiš REFRESH mode.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
skyline89
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2015 1:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za pomoč. Za večkratno polnjenje (in praznjenje) ni bilo časa, sem pa vseeno pack odnesel uporabniku Slowfly, in sva napolnila zadevo, tako da je šlo vse OK.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni