|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2015 12:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
12V linija je le del nazivne moči PC napajalnika, pa še ta dejansko na polno lahko deluje le ob obremenjenih ostalih (reguliranih) izhodih.
Pri 400W napajalniku bo na 12V težko uporabno kaj več kot par A, brez obremenitve na 5V/3.3V liniji. Več kot 10A pa bo itak misija nemogoče.
Pri dobrih (= dragih) napajalnikih so zadeve sicer boljše, ampak cena....
Navaden usmernik (primerni trafo, grec, elko) je mnogo boljša in trajnejša izbira.
A kot sem razumel, gre tu zgolj in samo za test ali zadeva sploh deluje, za kar je PC napajalnik za začetek čisto ok (dokler gre za test na "navadni" jakosti).
Za "stress-test" rabiš pa (pre)drag napajalnik ali pa najbolje kar avtomobilski akumulator.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spart Član

Pridružen-a: Pet 08 Avg 2014 10:55 Prispevkov: 126 Aktiv.: 0.95
|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2015 1:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če sem prav razumel se tok meri z Amper metrom na ta način da vmes ni nič drugega kot samo žica?
http://hopsasa/f/2G/k2/44TZQ7Q2/priklop.png
Nekdo je omenil akumulator pa se mi je porodilo vprašanje če je možno z napajalnikom polnit akumulator.
Tudi za polnjenje telefončka me zanima. Polnilec je 5V in 550 mA. Pojavi se tudi vprašanje koliko toka bi dal polnilec telefončku. Če prav mislim bo vzel telefon največ kolikor more. Za samo obstojnost baterije pa je če se ne motim dobro da je polnilni tok čim manjši. Če se prav spomnim so včasih baterije obnavljali tako da so na baterijo priklopili polnilec z minimalnim tokom ali nekaj takega.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2015 1:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da, eno žico prekineš in daš vmes ampermeter.
Da, ampak ne zgolj "plug'n'play", je treba predelat napajalnik. Brez poznavanja karakteristik (in načinov polnjenja, potrebnih kontroliranih parametrov...) akumulatorja ne priporočam.
Telefon ima v sebi kompletno polnilno vezje, ki nadzoruje vse, marsikaj in še kaj, mnogo več kot si predstavljaš.
550mA je zgolj max. tok, ki ga bo telefon morda uporabil.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02 Prispevkov: 758 Aktiv.: 4.56 Kraj: Haloze
|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2015 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni je tako delalao nekaj let, seveda samo sobna jakost in dodatno sem imel 10 k uF. Ko sem presegel neko moč se je napajalnik enostavno izklopil.
Priklopiš preizkusiš in vidiš kaj bo.
Polnjenje akumulatorja hm, če ga predelaš potem ja, sedaj ima 12V kar je manj od akumulatorja.
5V izhod pa že imaš, toka pa tudi več kot rabiš.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spart Član

|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2015 4:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moj poceni A-meter vidim meri samo do 10 A zato ga več ne bom smel obremenjevat.
Na linku je fotka pa me zanima če sem prav nastavil.
http://hopsasa/f/3n/Eb/365FV3jA/meter.jpg
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2015 4:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj ne pripenjaš slik na forum?
Tale tralalahopsasa bo v kratkem izginil, kaj pa potem, kakšna bo tema brez slik? Še komu koristna?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spart Član

|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2015 6:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pojavilo se mi je vprašanje okoli priključka Remote.
Remote pomeni torej prižig avtoradia, avtoojačevalca.
Zdaj če imam v avtu samo avtoradio, potem na remote priklopim-brikam 12 V kabel? Če prav mislim je v avtu na remote priklopljen kontakt ključa.
Kaj pa če imam zraven še avtoojačevalec? V tem primeru povežem remote iz avtoradia na remote na avtoojačevalcu?
V mojem primeru PC napajalnika pa moram remote na avtoradiu priklopit-brikat 12 V kabel, na remote avtoojačevalca pa je potem vseeno če priklopim 12 V kabel, ali pa remote na avtoradiu.
Nisem štromar pa se še mal lovim...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2015 6:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
spart je napisal/a: |
Zdaj če imam v avtu samo avtoradio, potem na remote priklopim-brikam 12 V kabel? Če prav mislim je v avtu na remote priklopljen kontakt ključa.
Kaj pa če imam zraven še avtoojačevalec? V tem primeru povežem remote iz avtoradia na remote na avtoojačevalcu?
V mojem primeru PC napajalnika pa moram remote na avtoradiu priklopit-brikat 12 V kabel, na remote avtoojačevalca pa je potem vseeno če priklopim 12 V kabel, ali pa remote na avtoradiu.
|
Remote je + izhod iz AR (za stikalom) za anteno ali ojačevalec. Lahko vse priklopiš ali pa na AR pustiš ta kabel v zraku na ojačevalcu pa brikaš na +.
Če bo napajalnik stalno vključen rajši poveži remote z AR, da s stikalom AR izklopiš še ojačevalec.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spart Član

|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2015 7:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
carli je napisal/a: |
spart je napisal/a: |
|
Remote je + izhod iz AR (za stikalom) za anteno ali ojačevalec. Lahko vse priklopiš ali pa na AR pustiš ta kabel v zraku na ojačevalcu pa brikaš na +.
Če bo napajalnik stalno vključen rajši poveži remote z AR, da s stikalom AR izklopiš še ojačevalec. |
Jaz pa sem mislil da moram kabel 12V povezat z remote da bi tako prižgal avtoradia.
Ta se mi v avtu namreč ni prižigal, dokler nisem obrnil ključa zato sem mislil da ključ aktivira napetost na remote, kar potem povzroči da se radio prižge.
Kmalu bi si uničil radio kajne?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
50.92 KB |
Pogledana: |
4 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

|
Objavljeno: Tor Apr 14, 2015 8:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno ne, saj si samo + pripeljal za stikalo, v kakšnem novejšem pa za tranzistor. Kaj ni ponavadi ta žica tanjša od obeh plusov in brez varovalke?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spart Član

|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2015 1:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da bi bila to tanka žica ki je zraven preout kabla med radiem in ojačevalcem. Ne nima varovalke. Varovalko ima kabel ki je bil v avtu iz avtoojačevalca speljan na maso.
Na avtoradio sem iz PC napajalnika priklopil žici za 12 V in 0 V ampak ko ga prižgem se čisto nič ne zgodi.
Na napajalnik sem kot rečeno priklopil avtomobilsko žarnico na 5V kabel. Tudi napetost sem izmeril na koncih rumenega kabla in znaša 12,3 V
Moram še kaj drugega narediti da aktiviram radio?
Ko sem ga imel nazadnje v avtu je normalno delal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2015 6:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si priključil obe žici rdečo in rumeno na +? Ena je stalni plus druga pa kontakt (ACC+) tu pa pač skupaj priklopiš.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spart Član

|
Objavljeno: Sre Apr 15, 2015 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
carli je napisal/a: |
Si priključil obe žici rdečo in rumeno na +? Ena je stalni plus druga pa kontakt (ACC+) tu pa pač skupaj priklopiš. |
To je bilo to. Dela ko šus.
Naslednje dni sprobam še ojačevalec in woofer
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni