|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.70 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Ned Apr 19, 2015 12:45 pm Naslov sporočila: Bazne postaje mobilne telefonije |
|
|
Nadaljujem iz te teme, morebiti bo manj smetna.
qwertz je napisal/a: |
Glej, če imaš slab signal so možnosti:
menjaj operaterja,
uporabi SIP dostop za telefonijo preko domačega WiFi,
kupi repetitor in usmeri anteno v bazno postajo, ki je v bližini,
naredi preusmeritev na domač telefon,
se sprijazni s situacijo,
teži operaterjem za izgradnjo bazne ali pa vsaj montažo femto celice,
...
Vem, da je težko, vendar pričakovati rešitve za vsako luknjo v Sloveniji ni realnost.
Operaterji so pa tudi kar trdi pri tem, namesto, da bi prišli naproti svojim uporabnikom s težavami s signalom, jih ignorirajo, ker imajo zadosti zadovoljnih uporabnikov znotraj mest, tako da jim morebitni odliv ne povzroča sivih las.
Žal je tako. Sicer pa lahko povem, da je pri nas pokritost dobra, v tujini je to mnogo mnogo slabše urejeno, čeprav imajo teren mnogo manj razgiban = več ravnine. |
Jah boljšega od BigBoba ne vem, če se da dobiti po ugodnosti, po poštenosti do uporabnikov bi pa rad zadal brco telekomu, ker enostavno ignorira pravila igre. Ponudi paket, zraven se vežeš zaradi nakupa telefona za dve leti, že po enem letu ti podraži naročnino. Spomnite se paketov „Džabest za zmeri”.
Dela samo telekomovo omrežje simobilovo bi se dalo sprejemati z repetitorjem. Slednjega bi morebiti ugodno želel kupiti znotraj EUja, vendar še nisem našel ugodnega trgovca.
Operaterjem pa še nisem težil zato, ker sem zgoraj spraševal, če ima kdo izkušnje.
Recimo primer za dati v najem parceto kjer bi lahko bila postavljena sončna elektrarna so me drugi vsaj na hitro potolažili, da bi moral osebno spremeniti navadno parcelo v gradbeno parcelo. Zato me zanima vsaj kdo to naredi, če daš del parcele v prodajo ali najem z nameno, da bo na njej stal drog za bazno postajo.
Ravno tako me zanima kako so recimo urejene zadeve okrog reklamnih tabel, če bi stale na tvoji parceli.
Evo to me je zanimalo, če kje obstajajo kakšni dokumenti, da se človek seznani s situacijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bonus Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2014 22:50 Prispevkov: 130 Aktiv.: 0.95 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Apr 19, 2015 3:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede gradenj - odkorakaj na občino in ti bodo pokazali ka je v prostorskih planih in kaj lahko in pod kakšnimi pogoji lahko gradiš na parceli. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1907 Aktiv.: 8.03 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Pon Apr 20, 2015 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z kobranko imava isto občino in je bolje, da gre v knjigarno po brezčrtni zvezek in čita  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.70 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Pon Apr 20, 2015 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jah no spomnil sem se, da je župan pred časom talal neke papirje, kjer naj bi se pisali predlogi in želje, ko ga najdem lahko zabeležim dve alineji nadgradnjo telekomunikacijskega omrežja na optiko ter postavitev simobilove bazne postaje. Ampak to bo samo en človečnjak s to željo, ostali so se prejšnja leta na podlagi tega npr. umislili, da je na britofu potrebno narediti novo, večjo 3 prostorno vežico, da lahko gre kdo na čaj ali pa če ga ravno takrat prime na potrebo, da gre na WC. Ne vem, meni je bila prejšnja kar vredu. Saj na koncu je bilo slišat župana nekaj tarnat, da vprašanje ali bo sploh skončana v doglednem času zaradi denarja seveda. Pač zmeraj je potrebno v slovenistanu zakomplicirat do daske, da potem zmanjka drugod kjer bi bilo najprej potrebno. Naprimer kot popotresna obnova hiše od moje tete. Ves denar je bilo potrebno pognat za greznico, da potem za hišo ni bilo več nič.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02 Prispevkov: 758 Aktiv.: 4.57 Kraj: Haloze
|
Objavljeno: Pon Apr 20, 2015 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer ne poznam zakonodaje ampak bazne pri nas so postavljene na zasebnih zemljiščih, ki jih ima operater v najemu. Simobil ima montažno izvedbo tako da verjetno ni težev z dokumentacijo. Je pa antene možno montirat tudi na obstoječ objekt.
Mora pa Simobil po pogodbi sanirati bele lise, seveda ne vse in sam se odloči katere in če je pri tebi takšna .... no mogoče bi jo dali na listo.
So pa bile velike težave s sosedi, ki se bojijo strašnega sevanja s 30 metrskega stolpa, telefon pa imajo v žepu.
Ko jim razložiš "po kmečko" in primerjaš bazno s 25W žarnico na 1m se vam blešči v oči, če si jo prislonite na uho je na stolpu pa .... skratka več kot je baznih postaj, potem telefoni delajo z manjšo močjo in manj
grejejo naša ušesa in še kaj  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6736 Aktiv.: 28.36 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Tor Apr 21, 2015 7:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
DX je poln takšnih in drugačnih "signal boosterjev" po cenah, ki so dovolj dostopne za kak eksperiment. Mogoče bi bilo pa za postavit nekam v kombinaciji s kakimi solidnimi antenami in poskusit, kako se obnaša.
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3411 Aktiv.: 14.91 Kraj: slo
|
Objavljeno: Tor Apr 21, 2015 8:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Ravno tako me zanima kako so recimo urejene zadeve okrog reklamnih tabel, če bi stale na tvoji parceli. |
podatek za okoli 4 leta nazaj: pokličeš firmo, ki se ukvarja s postavljanjem reklamnih panojev in oni ti povedo ali je lokacija ustrezna. Moja ni bila; predaleč od ceste. Plačevali pa so takrat okoli 10€ na teden.
Še več let nazaj sem prazno hišo na manjšem hribu ponujal mobilnim operaterjem za postavitev oddajnika ali kar pač imajo, pa tudi ni bilo interesa. Koliko pa oni plačujejo najemnine ? _________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2756 Aktiv.: 13.24 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sre Apr 22, 2015 6:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Se pravi, signal je, vendar nočeš futrat TS? Ja, potem pa še naprej čitaj brezčrtni zvezek in naj ti bo prav, da si brez signala. Trmast si in če še nisi opazil škoduješ sebi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

|
Objavljeno: Čet Apr 23, 2015 9:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
robert, qwertz, vem da se iz brezčrtnega zvezka ne bom nič naučil ampak že vsaj to iz zgornjega pisanja je nekaj za ga dopisat, če si sploh upam kako razlagat, kaj sta mi hotela napisat. Če bi bil vedeš nebi bil revež ali kako že gre tisti pregovor.
Ja Telekon/Mobitel signal je vredu, za Simobil pa sem šel še enkrat gledat z mobitelom, in izgleda da se je iz napram včasih stanje malenkost izboljšalo, vendar ima pa hiša napačno lokacijo in predebele stene. Se pravi bi težavo odpravil že booster in logaritemska antena. To sploh nebi bilo slabo tudi za Telekomov signal saj ko si na drugem koncu znotraj hiše gledano proti oddajniku se zna dogajat, da se med pogovorom le-ta zgubi.
O mobilnih baznih postajah prvič slišim in če prav zastopim te ne potrebujejo gradbenega dovoljenja in še kakšnih podobnih detajlov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02 Prispevkov: 758 Aktiv.: 4.57 Kraj: Haloze
|
Objavljeno: Pet Apr 24, 2015 8:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Problem pri baznih postajah so sosedje in kakšna civilna iniciativa. Pa ti med sabo veselo komunicirajo z mobiteli - bazna postaja jih pa moti in jim ogroža življenja. Pa je samo 4 krat močnejša od nekaterih mobitelov ki ga vsak tišči na uho.
Saj sevanje bazne je škodljivo do 1 m od antene, ampak kaj neki bi nekdo iskal na vrhu stolpa in to pred anteno, pa še več mesecev?! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.29 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sob Apr 25, 2015 1:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede zakonodaje. GSM (3G, UMTS ... LTE) repetitorji so načeloma prepovedani. Vsakdo, ki bi ga želel imeti, mora za uporabo pridobiti dovoljenje AKOS-a (bivši APEK).
Samo tako za informacijo (kot se pač uporabnikov navadno ne napeljuje na torrent strani, ker se ne podpira piratstva in kršenja zakonov se mi zdi primerno opozoriti tudi pri takih primerih, pri katerih, če te dobijo resno pade kazen, ne kot pri torrentih).
Več tukaj: http://www.akos-rs.si/motenje-storitev-javnih-mobilnih-komunikacij _________________
Pravilo št. 1: Pišite slovensko, velja za vse.
TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA. Saj ni tako težko, no! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

|
Objavljeno: Ned Apr 26, 2015 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
AKOS je napisal/a: |
Agencija zato opozarja uporabnike mobilnih storitev, da naj sami ne nameščajo GSM repetitorjev, temveč naj se obrnejo na svoje operaterje, če so nezadovoljni s kvaliteto mobilnih storitev. |
Ja ampak humoristi pa so tudi. Bom rajši njim začel težiti kot pa se dogovarjat s ponudniki.
Torej kakšna antena je potem vredu, ki je širokopasovna ima dober dobitek pri sprejemu in pri oddajanju pa je zadušena. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni