|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pajo Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2004 8:50 Prispevkov: 687 Aktiv.: 2.89
|
Objavljeno: Pet Maj 01, 2015 6:23 pm Naslov sporočila: Ozvočenje športne dvorane |
|
|
V športni dvorani so dokončno "crknile" končne stopnje iz leta 95. Sicer bi naj en kanal še deloval, ampak je premalo.
Gre za 4 zvočnike, ki so nameščeni viiisoko pod stropom. Trenutno dostop ni mogoč. Šlo bi naj za 15" zvočnike, kjer so omarice izvedene v home made varianti. Pred tremi leti je silom prilike bil menjan en zvočnik. Vgrajeni-stari je bil brez kakršnihkoli pametnih oznak. Zamenajli smo ga z 4 ohmskim 500W basovcem. Visokotoncev ni. Kretnic še manj.
Ti štirje zvočniki so imeli vsak po svojo končno stopnjo (črna škatla, brez oznak). Od kar pomnim, je bil crknjen en kanal. Zato sta bila dva zvočnika vezana zaporedno na eno končno stopnjo. Sedaj bi naj, razen enega kanala crknilo vse. Zvočniki so ok (v smislu delovanja). Problem predstavljajo tudi dolge linije-povezave do zvočnikov. Najdaljaša meri okoli 30m.
Zanima me vaše mnenje za PROEL KONČNO STOPNJO HPX2800.
Ker gre za večji objekt in ker mora zadeva ŠPILAT ZANESLJIVO, me zanima ali bi nakup dveh omenjenih končnih stopenj (vsak zvočnik bi imel svoj ojačevalnik) bil dvolj in bi zadeva delovala zanesljivo?
Pozna kdo te končne stopnje? _________________ Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zack69 Član

Pridružen-a: Čet 24 Apr 2008 16:57 Prispevkov: 186 Aktiv.: 0.89 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Sob Maj 02, 2015 5:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pajo, v keri dvorani je to ??
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.71 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sob Maj 02, 2015 6:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zvok brez nekih dodatnih visokotoncev po moje ne more bit to to...
Sicer pa bo omenjena končna stopnja najbrž v redu (ne poznam direktno tega modela, le podjetje) vendar rahlo premočna za omenjene zvočnike, kar ni slabo je pa potrebno pazit na izhodno moč, tako da predlagam še kakšen procesor. Tako bo zvočnike v nadaljnje precej težje, če že ne nemogoče uničit.
Glede na cenovno območje, ki je očitno v dvorani bi jaz predlagal končno stopnjo the t.amp TSA 4-700 in en procesor, na primer Behringer ULTRADRIVE PRO DCX2496. Oboje že lep čas uporabljam in deluje odlično, še posebno za to ceno. _________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pajo Član

|
Objavljeno: Sob Maj 02, 2015 7:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
zack69 je napisal/a: |
Pajo, v keri dvorani je to ??
lp |
Enka.
gkrusi je napisal/a: |
Zvok brez nekih dodatnih visokotoncev po moje ne more bit to to...
Sicer pa bo omenjena končna stopnja najbrž v redu (ne poznam direktno tega modela, le podjetje) vendar rahlo premočna za omenjene zvočnike, kar ni slabo je pa potrebno pazit na izhodno moč, tako da predlagam še kakšen procesor. Tako bo zvočnike v nadaljnje precej težje, če že ne nemogoče uničit.
Glede na cenovno območje, ki je očitno v dvorani bi jaz predlagal končno stopnjo the t.amp TSA 4-700 in en procesor, na primer Behringer ULTRADRIVE PRO DCX2496. Oboje že lep čas uporabljam in deluje odlično, še posebno za to ceno. |
Najprej hvala za odgovor. Moram preučiti zadevo.
Zvok je za moje pojme slab. Ampak stanje je takšno kakršno je. Vsi bi radi dobro muziko, ampak penez ne bi dal nihče. O menjavi zvočnikov v tem trenutku ni govora. Mogoče kdaj pozneje.
Kar se tiče moje variante, sem dobil že eno negativno mnenje. Zadeva bi naj bila preslaba in bi naj bila podvržena prehitri odpovedi. Problem bi naj predstavljale dolge linije do zvočnikov in s tem povezane izgube. Kljub tehničnim specifikacijam končne stopnje. Tega pa si ne morem privoščiti. Težave naj ne bi predstavljalala sama moč končne stopnje, ampak napajalni del-switcher.
Kje pa imaš postavljeno to ozvočenje. Glede na to, da si iz Ptuja, bi mogoče laho prišel zadevo pogledat in slišat v živo?
Sedaj sem pogledal specifikacije za tvojo končno stopnjo. Glede na to, da je 4 kanalna je cenovno ugodnejša. V primeru, da bi bila "preslaba", bi jo lahko še povezal v bridge način in nabavil še eno. S tem zadnjim se hecam.
Glede na namembnost dvorane, želim postaviti dve ločeni končni stopnji. V primeru odpovedi ene, lahko začasno še vedno rešim slišnost s pomočjo druge stopnje. Tako mi ta tvoja varianta postaja kar všečna. _________________ Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.03 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Maj 03, 2015 5:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
pajo je napisal/a: |
Vsi bi radi dobro muziko, ampak penez ne bi dal nihče. O menjavi zvočnikov v tem trenutku ni govora. Mogoče kdaj pozneje.
|
Mislim, da je to ves problem ... Težko je brez tiča seks ... Rabiš full range.
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.03 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Maj 03, 2015 8:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ajde, da bom malo konstruktivnejši ...
Najprej se odločite, kakšen je PRVOTNI namen ozvočenja: govor, glasba ali kaj tretjega?
Potem je treba na podlagi tega delati naprej. Če je poanta v govoru, potem bi šel sam na 100 V sistem in troblje. Če glasba, pa na aktivne zvočnike (če je problem denar pač kakšne 4 Behringerje cca. 500 W RMS). Ampak iz nič pač ne bo nič.
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pajo Član

|
Objavljeno: Ned Maj 03, 2015 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gre za večnamensko ŠPORTNO dvorano.
Kdo, zakaj in kako jo uporablja na tem mestu raje ne bi. Je pa vse povezano na "denar in muziko".
Ko so kulturne prireditve se vedno postavi drugo neodvisno ozvočenje (zbori, napovedovalci, glasbeniki,...).
Tako ostane problem komentiranja športnih tekem, vrtenje glasbe za nastope navijačic med pavzami, vrtenje navijaških komadov,, ...
Je vsega pomalem. Vsak bi rad mel max. vložil pa min.=0.
Tudi sam sem že razmišljal o aktivnem ozvočenju, o menjavi komlplet ozvočenja, ampak... ni x€.€€€,€€.
Kot si že rekel:
mucek je napisal/a: |
Mislim, da je to ves problem ... Težko je brez tiča seks ... Rabiš full range.
LP, g |
_________________ Martin Krpan je že dobro vedel zakaj je posekal lipo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.61 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Maj 03, 2015 9:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem bil zraven, ko smo postavljali ozvočenje za eno športno dvorano, in sicer z napihnjeno polkrožno streho. Se pravi malo specifična, ampak nima veze.
Notri sta dva 2-kanalna ojačevalca in 8 full-range zvočnikov.
Je že daaleč, ampak po spominu sta ojačevalca kilovatarja (2x 500 W). Zvočniki so pasivni in vsi obešeni nad tribunami. Vse od firme EV. Ojačevalca sta linearna klasika, z debelim toroidnim trafotom na napajalniku.
S tem sistemom se ne da dobiti dobre reprodukcije glasbe, ampak za športne tekme je dovolj. Basov itak ni, ker so škatle pod stropom in ker ni dovolj moči. Se pravi škoda matrat opremo in na EQ se 50 Hz zapre do konca, 100 Hz za 6 dB, pa je. Glasnosti je tako dovolj. Z EQ se še prilagodi akustiko dvorani, pa je že užitno.
Dolžine žic so kar precejšnje, ampak ker je presek pravilen, ni opazne razlike med zvočniki na eni in na drugi strani dvorane. Mislim, da so zvočniki vezani paralelno pri ojačevalcih.
Tik pred ojačevalci je še v ločeni škatli kompresor & limiter, ki varuje sistem, če se kakšen "veseli" priklopi na signalne linije in nabija v rdeče  _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29 Prispevkov: 556 Aktiv.: 2.34
|
Objavljeno: Pon Maj 04, 2015 9:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Za ULTRADRIVE PRO DCX2496 bi že skoraj lahko rekli, da je "industry standard", no vsaj v budget ozvočenjih Ampak se je zadeva že zdavnaj izkazala za več kot dobro in zanesljivo. Jih lahko vidiš v marsikaterem racku zraven dosti (dosti) dražjih komponent.
Za ozvočenje pa težko rečem. Osebno bi šel v neko full-range varijanto oz. mogoče niti v to ne, ker spodnjih frekvenc itak ne bo.
Lahko greš v aktivno ali pasivno varijanto. Ampak za kaj več nasvetov in predlogov boš pa moral omenit o koliko €€€ budgeta se sploh pogovarjamo. _________________ LP Tilen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni