|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.48 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Tor Jan 02, 2007 9:37 pm Naslov sporočila: 89c669 ali ARM? |
|
|
Ojla,
ker to vprašanje sodi v forum o 8051 in v ARM obenem, ga postavljam kar tukaj.
Do zdaj delam z 8051, največ z atmeli 89s53 ter 89s8253. Pri novem projektu pa rabim 2 serijska porta, prav tako nebi bilo odveč malce več rama (>256 bytov) ter flash-a (>12k). Kasneje bi rabil tudi ad converter, ki bo moral biti galvansko ločen od procesorja. Torej, čas je, da presedlam na boljšega konja.
Gledam 89C669 (8051, 2 uarta, xram, 96k flash, i2c....), ki bi zadostoval mojim zahtevam. Uporabil bi i2c ad pretvornik, ki bi ga spojil preko optocouplerjev ter tako izvedel galvansko ločitev (seveda bi bilo tudi napajanje ločeno).
Po drugi strani gledam tudi ARM LPC2138 - ram in flash neprimerljiv z 669, ima še adc (kako tu poceni narediti galvansko ločitev?), dac, in še marsikaj, kar mogoče trenutno ne potrebujem, je pa mamljiva ponudba za naprej.
Prehod na 669 bi bil neboleč, medtem ko na arm zahteva svoj čas, ki pa ga imam bolj malo. Glede cene enega in drugega ne vem, ampak po moje ni nekih drastičnih razlik (recimo da jih bom porabil max 20 na leto). In zdaj nehvaležno vprašanje za vas:
Kaj se vam zdi bolj pametno izbrati?
Nalogo bosta sicer opravila oba. Arm se mi zdi mamljiv kot nova igračka in platforma za naslednjih x let, vendar malo kolebam, da mi bo prehod vzel preveč časa.
Aha, programiram v Cju, vendar kot hobi programer.
hvala za nasvete!
lp! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.32
|
Objavljeno: Tor Jan 02, 2007 10:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ocitno ves kaj potrebujes in tudi ves kako to dobiti. Uporabi 669, v prostem casu pa spoznaj se kaksen drug kontroler npr. kaksnega z ARM jedrom, ce te ze firbec matra. Ko bos zbral dovolj poguma in znanja bos ze zamenjal.
Ampak... zakaj bi posploseval zadeve. Ce ti bo zadostoval in nalogo opravil tudi kaksen 8051, AVR, PIC,... ni potrebno komplicirat. Na pravo izbiro vpliva vec dejavnikov, katere moras pretehtat.
Nazadnje urejal/a Glitch Tor Jan 02, 2007 11:01 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70810.63
|
Objavljeno: Tor Jan 02, 2007 11:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
damo Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45 Prispevkov: 2008 Aktiv.: 8.48 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Tor Jan 02, 2007 11:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, Mare, tudi jaz sem nekak tako mislil. V bistvu samo na začetku inicializiraš hardware, npr. io pine, uart, ad, da, oz. kaj od tega rabiš, ostalo pustiš pri miru. Nato delaš enako kot z 8051. Se motim?
Itak sem prijavljen k tebi na dva deci oz. na ARM tečaj .
Glede uporabe ad se mi ga zdi pametno izolirat, da nebi pobral kakih šumov iz okolja. Plus tega bi rabil diferencialne vhode, ker meril tok večih 4-20ma zank.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
silica Član

Pridružen-a: Ned 29 Avg 2004 20:01 Prispevkov: 360 Aktiv.: 1.52 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Sre Jan 03, 2007 12:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Damo, se par besed glede C669.
Je sicer eden zelo redkih 5 voltnih i51tk, ki ima 2 UARTa in veliko Flasha, 96K.
Ga pa je NPX z 31.3.07 nameraval prenehati izdelovati. Konec Novembra 06
so si premislili in mu podaljsali dobo proizvajanja za se 2 leti, do 2008. Vendar
se mu bo pa z 1.4.07 dvignila cena za cca 15% in z 1.1.08 za se dodoatnih 25%.
Sevedate to pri 20 kosih ne prizadane prevec.
V vsakem primeru pa ti priporocam da se lotis ARMov. Trenutno cenovno najugodnejsi in z vso mogoco periferijo je LPC2364. Ceprav tudi druzina
LPC213x (ali LPC214x) ni slaba odlocitev.
Ko bos rabil semple katerega, se mi javi.
LP Tomaz _________________ Za www.quectel.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.20
|
Objavljeno: Pet Jan 05, 2007 4:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stvar ni vedno tako preprosta, kot se zdi na prvi pogled. Za kateri procesor se boš odločil je najbolj odvisno od tvoje aplikacije, pa tudi od tega, kako sisteme vzdržuješ.
Tudi sam sem bil pred časom pred to dilemo, pa je odločitev padla na 89c669 iz zelo enostavnega razloga:
- enostavnejši in cenejši razvoj in
- enostavnejše in cenejše vzdrževanje.
Vezje z 89c669 je pri meni predstavljalo samo enega izmed sklopov, ki komunicirajo med seboj, pri čemur je v sistemu kar nekaj starih sklopov s starejšimi verzijami 8031. Takoj ko se naročnik spomni kaj takega kar presega obseg parametriranja in moraš poseči v kodo, bi to pri meni pomenilo spreminjanje kode na vsaj dveh mestih enkrat za 8031 (za stare sklope), drugič za ARM (za nove sklope), kar pa mi niti slučajno ni bilo všeč - dvojno delo za isto ceno.
V primeru, da gre za nov produkt, ki ni vezan na kakšnega obstoječega, potem ni dileme izbereš najcenejšo možnost, ki še zadovoljuje tvoje kriterije.
Povsem druga stvar pa je, če nekaj počneš za hobi za svojo dušo za učenje, potem sploh ni potrebno razmišljati o čem drugem, kot o ARM.
Sicer pa, če potrebuješ pri 8031 dva serijska porta, potem 89c669 še zdaleč ni edina izbira. Meni so še posebej všeč "igrače" Dallas Semiconductor.
Zelo uporaben link za iskanje alternativ:
http://www.keil.com/dd/search_parm.asp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smartgsm Član

Pridružen-a: Sob 10 Apr 2004 11:54 Prispevkov: 364 Aktiv.: 1.54
|
Objavljeno: Pet Jan 09, 2009 11:12 am Naslov sporočila: Še kaksna alternativa |
|
|
Podedoval sem nekaj projektov, kateri so pisani za 8051.
Sedaj pa bi rad malo nadgradil.
Pri enem delu imam podoben problem kot zgoraj napisani.
Rabil bi 2 UARTA.
Našel sem dobro alternativo: SILABS c8051f044.
Vse mi ustreza. Edino eno lab lastnost imam ta chip.
Ima dinamično prilagajanje hardvera glede na pin.
Enostavno to pomeni, da ce imam vklopljen UART0 in UART1 sta na pinih 1,2 in 3,4. Če pa vklopim SPI se UART1 premakne na pina 7,8.
Kar pa pomeni ponovno risanje sheme in vezja.
Kaj je od 8051 smiselno uporabit in seveda, da bo v produkciji še nekaj časa? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni