|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
slow64 Neznanec

Pridružen-a: Pon 01 Jun 2015 17:37 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.07
|
Objavljeno: Pet Jun 12, 2015 12:56 am Naslov sporočila: Problem pri zagonu elektromtorja |
|
|
Zdravo!
"Induktor" elektro motor brni v prazno dokler ne zasučem osi na roko (večino časa, včasih pa se tudi pravilno zažene), je pa od brusilnega stroja...
Jaz sem ga razstavil ker sem mislil dodati zagonski kondenzator, ampak sem opazil da z navitja pridejo samo 2 žice, tako da domnevam da sploh ni pomožnega navitja.
Zanima me kakšen način zagona naj bi motor imel in kako ga popraviti.
Izpisano z tablice:
Koda: |
TI-BA elektromehanika
Vodnikova 84 LJUBLJANA
Tip: EBRZ št: 4866
220 V 2.2 A
MAX 30 MIN cos: prazno
1450 °/min 50Hz
|
(klikni za velike slike)
 _________________ If I knew what I was doing I wouldn't call it research - A. Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kranjc Član

Pridružen-a: Pon 29 Mar 2004 20:13 Prispevkov: 233 Aktiv.: 0.98 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Pet Jun 12, 2015 7:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede na slike:
-svinarija med rotorjem in statorjem
-ležaji? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slow64 Neznanec

Pridružen-a: Pon 01 Jun 2015 17:37 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.07
|
Objavljeno: Pet Jun 12, 2015 1:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
kranjc je napisal/a: |
Glede na slike:
-svinarija med rotorjem in statorjem
-ležaji? |
rotor in stator sem že očistil
ležaji bi še morili biti v redu
mislim pa da je cela os na kateri je rotor malo zvita, še morem zmerit da bom lahko sigurno kaj rekel
edit:
os ni zvita, bo pa treba menjat ležaje ker ko vstavim rotor v ohišje je že bolj težko sukat
sicer sem mislil da je kaj z navitjem narobe ampak so očitno ležaji, no ja hvala za pomoč  _________________ If I knew what I was doing I wouldn't call it research - A. Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Batman Član

Pridružen-a: Sre 10 Sep 2008 21:43 Prispevkov: 230 Aktiv.: 1.13 Kraj: Notranjska
|
Objavljeno: Sre Feb 03, 2016 1:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Ceprav je star tema je pa zanimiva. Torej tu gre za "znameniti" Babnikov motor, ki ni imel kondenzatorja, imel pa je na poseben nacin navito pomozno navitje. Zaradi tega je bil malce cenejsi v tistih povojnih casih, ko se kondenzatorijev verjetno ni niti dobilo..
Za zagon tega motorja si potreboval 0-1-Start stikalo. Nekako podobno kot pri avtomobilu, za zagon obrneš na Start, ko deluje spustis in ostane na 1. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
faznprifer Član

Pridružen-a: Ned 14 Okt 2012 9:36 Prispevkov: 175 Aktiv.: 1.13 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sre Feb 03, 2016 12:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo. Kaj takega se pa že redko sreča, še nisem zasledil takšnega motorja.  _________________ L.p. faznprifer |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Feb 03, 2016 1:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Batman
In kako bi dve žili, ki gresta iz navitja zvezal na 1-0-start stikalo? _________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerjur Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 22:09 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.49 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: Sre Feb 03, 2016 10:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
faznprifer je napisal/a: |
Zanimivo. Kaj takega se pa že redko sreča, še nisem zasledil takšnega motorja.  |
Vsak kompresor v hladilniku se tako zaganja. Na sebi ima tokovno tuljavico, da se start kontakt avtomatsko izklopi ko se izvede zagon.
Če se pa prav spomnim iz šolskih časov so eni motorji z zasenčenimi poli. Ne spomnim se kako točno delujejo. mogoče je to tak. lahko pa pogledam v priročnik. _________________ Avtomatika je zakon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni