|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
stursc Član

Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29 Prispevkov: 323 Aktiv.: 1.36
|
Objavljeno: Pet Jun 05, 2015 6:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
arksi je napisal/a: |
No, to se pa ne zgodi, v nobenem primeru ne zasvetita obe ledici, kar je malo čudno. Je pa možno, da sem modulčka že elektronsko "pokopal"......
Se bom poizkusil še malo poigrati z modulčki, striktno po tvojih nasvetih, ampak imam kar nekam slab občutek, da ne bosta oživela....
|
Ti ne znam kaj več svetovati, le ponavljam lahko, tako pa tudi ti ponavljaj, dokler, da najdeš napako na UART.
Naj te potolažim, da je modul pri napajanju zelo toleraten in če ga boš imel malo časa na 5V se mu ne bo kaj zgodilo. Sem pomotoma delal pol ure na 5V in je še cel.
NO, pri komunikaciji pa ne pusti kake tolerance, zato boš moral to res dobro urediti.
Ko boš dobil iz modula že omenjen izpis takrat boš šele lahko začel komunicirati v namenskem programu, seveda v "config mode"
Poskušaj še kakim drugim vmesnikom.
LP, stursc
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stursc Član

|
Objavljeno: Sob Jun 20, 2015 6:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
arksi je napisal/a: |
No, to se pa ne zgodi, v nobenem primeru ne zasvetita obe ledici, kar je malo čudno. Je pa možno, da sem modulčka že elektronsko "pokopal"......
|
Dobil sem te modulčke in jih priključil.
Moduli so za 915MHz in ne za 868MHz kot si podal link. Nisi nikjer omenil, da na modulu utripa zelena led, če ni priključen tudi drugi modul. Modula komunicirata med seboj (vedno nekaj oddajata), ko se sinhronizirat na obeh gorijo zelene led. Modul tudi prejeto pošilja na UART, le pri kaki hitrosti, je vprašanje. Najbližje deluje na 14400, tukaj je šstevilo znakov identično poslanim, niso pa znaki, ki so dejansko poslani.
Glede na to, da čip ni identičen kot na 868-modulih, predvidevam, da je tu SW drugačen in se vse skupaj tudi drugače programira.
Če je modul ob prve priklopu na napajanje (pred poskusom programiranja) deloval tako, da so ledice "zaflešale", potem sta modula uničena, kajti Enable pin je vedno vklopljen, tudi če je puščen v "luftu", komunikacija med moduloma se nenehno odvija, kar nakazuje na neidentičnost z moduli 868.
Torej, kje najti podatke za ta modul oziroma možnost za preprogramiranje, ker modul ni namenjen EU tržišču.
LP, stursc
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.03 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sob Jun 20, 2015 9:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
915, 868 in celo 433 MHz HM-TRP moduli so praktično identični, kar se tiče HW in SW, razlika je le v izhodnem filtru. Se da zadevo tudi preprogramirati, nisem pa prepričan preko katerega SW (ali zadošča že vpis frekvence preko standardnega konfiguratorja ali je potreben kak poseben SW flash).
Zna biti, da gre za kakšne "custom firmware" module. Arksi, kje pa si jih pravzaprav dobil?
LP, g
p.s. Stursc, svaka čast, če so ti moduli preživeli 5 V ... Sam sem ene dva spohal na ta način (pa pri AXu so imeli iste izkušnje ) ...
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stursc Član

|
Objavljeno: Ned Jun 21, 2015 7:59 am Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
Zna biti, da gre za kakšne "custom firmware" module. Arksi, kje pa si jih pravzaprav dobil?
LP, g
p.s. Stursc, svaka čast, če so ti moduli preživeli 5 V ... Sam sem ene dva spohal na ta način (pa pri AXu so imeli iste izkušnje ) ... |
Očitno je namensko sprogramiran. Trudim se , da bi 868 uspel nastavit na frekvenco in baudrate, da bi videl kaj pošilja za medsebojno komunikacijo, pa mi ne uspeva (mi še ni).
Glede napajanja: Mojih 6 testiranih je preživelo 5V (nenamerno) pol ure delovanja in še vsi delajo.
LP, stursc
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.68 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Jun 21, 2015 11:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem moj bivši 868 M modul (ki žal ni preživel 26V sunka ) nastavil na 433MHz preprosto preko hopejevega programa in tudi programsko. Na razdaljo nisem meril dometa, ampak na 433 mi na dva metra recimo ni neslo na najnižji nastavitvi moči, na eni višje pa že. Tako da domet je zagotovo manjši, dela pa.
Imam pa doma 915M modula, kupljena preko ebaja iz amerike in sem jih tudi brez težav nastavil na 868MHz. Tukaj po moje ne bo preveč spremembe v dometu, saj je razlika v frekcenci manjša.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stursc Član

|
Objavljeno: Ned Jun 21, 2015 5:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Imam pa doma 915M modula, kupljena preko ebaja iz amerike in sem jih tudi brez težav nastavil na 868MHz.
|
Seveda gre, če imaš SW v njemu, ki ga Hope program pozna. Tukaj gre za posebnost, saj modula komunicirata med seboj non-stop in signalizirata povezavo z zeleno led, ki sveti ob uspešni povezavi v nasprotnem primeru pa utripata. Torej sta vedno (vsako sekundo na oddaji).
Za @arksi-ja:
Uspešno sem jima indentificiral baud-rate in modula normalno komunicita med seboj.
Kaj več ne uspem narediti brez dokumentacije za dotični modul. Tak primerek stalne komunukacije ni "primeren za naše okolje -EU" in je uporaben le kot testni primerek.
S preprogramiranjem modula bi bila mogoča normalna uporaba, vendar kako in s čim ga preprogramirat ?
Za vpogled v komunikacijo še priloga
LP, strusc
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
80.44 KB |
Pogledana: |
8 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Jun 21, 2015 7:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem prikopil moja dva modula. Na začetku, ko mu dam napajanje mi javi: "HM-TRP-V02!"
Na tovarniških nastavitvah (torej na 915 MHz) komunicirata brez težav in to samo takrat, ko jaz hočem. Torej, oba modula sta na sprejemu, ko na enem oddam kodo, drugi sprejme in obratno.
Zanimivo pa je nekaj: modul brez težav nastavim na 868MHz, in ko mu pošljem string, ga odda, kar se vidi na ledici in trenutni porabi toka, a drugi modul ne sprejema ničesar. Zanimivo, ker ta dva modula sta, kot rečeno, iz ZDA. Ko sem imel modula iz SE sem z njimi brez težav delal na 433, čeprav sta bila za 868 M.
Tole mi nekaj smrdi...se moram malo poglobiti. res zanimivo. Moram priklopit dva PCja med seboj in "čarat", da vidim, kaj nastane iz tega...
Vprašanje (za Jureta in Mucka mogoče) pa je: ali je pri nas dovoljeno delati na 915 MHz, z obzirom, da jih SE prodaja?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.03 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Jun 21, 2015 9:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vprašanje (za Jureta in Mucka mogoče) pa je: ali je pri nas dovoljeno delati na 915 MHz, z obzirom, da jih SE prodaja? |
Na kratko: ne. Vprašanje je podobno kot: Ali lahko z nožem zaštiham tečnega soseda, saj lahko nož kupim v prosti prodaji
Tudi pri 868 MHz moraš, da bo vse po regelcih, malo paziti na duty cycle ...
LP, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Jun 21, 2015 9:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se mi je zdelo..
No, sreči sem usposobil moje module na 868MHz. Izgleda, da je eden od njih odšel, zato pa prej ni delalo..zakaj, se mi tudi sanja ne. Najprej je delal samo s factory default, nato niti to ne. Zanimivo, da izgleda, kot da oddaja, a v resnici ne, ker ni povečane porabe...izgleda, da so tile moduli prav pre*leto občutljivi...
Povzetek: na 868 dela brez težav, na 433 pa ni vlekel niti na meter narazen (res pa je, da nimam na antenske, izhodu nič, niti žičke). Moč je bila nastavljena nekje na sredini.
Stursc, ti moraš res imeti neke exotične verzije teh modulov...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stursc Član

|
Objavljeno: Pon Jun 22, 2015 6:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Stursc, ti moraš res imeti neke exotične verzije teh modulov... |
Moduli so od avtorja teme.
Ker on ni uspel ugotoviti to kar sem jaz, mi je zadevo poslal. V linku, ki ga je navedel je šlo za 868 verzijo in nisem vedel, da ima za 915MHz. To sem videl šele po prejetju modulov, da je pa drugačen SW (costum) pa sem opazil šele ko sem priklopil oba in videl, da samodejno komunicirata me seboj, kot sem opisal.
V config mode se sicer postavita z signalizacijo rdeče led, ne pa z rdečo in zeleno, kot bi naj po podatkih, na ukaze iz datasheeta pa ne reagirata.
LP, stursc
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
arksi Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19 Prispevkov: 748 Aktiv.: 3.65 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: Pon Jun 22, 2015 7:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, očitno so tile moji modulčki res nekaj posebnega. Nabavil sem jih preko Ebay-a. Modulla sta 915MHz. Lik na modulčka od SE sem prilepil zato, da bo jasno o katerem modulu je govora. Kot je že Mucek povedal, so moduli (naj bi bili!) vsi enaki razen izhodnega filtra, ki je prilagojen določeni frekvenci.
Protonček je v eni drugi temi napisal, da je module 915MHz enostavno preprogramiral na 868MHz in, da delujejo brez problema. Zato sem jaz nabavil 915MHz module, ki sem jih potem želel uporabiti na 868MHz, vendar se jih nikakor ni dalo preprogramirati, zato sem jih poslal stursc-u, da preveri delovanje. No in izkazalo se je, da nekako "čudno/posebno" delujeta.
Ravno prejšnji teden sem dobil taka 868MHz modula in delujeta brezhibno, tudi programirati se jih da brez problema.
stursc hvala za trud in čas.
Saj se ni potrebno s temi moduli sedaj preveč ukvarjat, ker sta itak "čudna/posebna". Škoda časa. Jaz sem samo hotel preveriti, če delujeta in, če jih je mogoče programirati. Očitno delujeta drugače od standarda....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Jun 22, 2015 8:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Aha..pa smo prišli nekam! Piše, da imajo 3DR firmware. Na hitro najdeno: To pomeni,da so od 3D robotics in menda namenjeni za telemetrijo pri robotih. nastavljajo se menda drugače kot standardni moduli. Tudi komunikacija je menda preko AT ukazov.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni