|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pomlad Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 10:54 Prispevkov: 424 Aktiv.: 1.99 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Ned Jul 05, 2015 8:23 pm Naslov sporočila: pameten nasvet za disk rabim |
|
|
Prepričan sem da je z mojim diskom na pc-ju nekaj narobe,sumljiv je. S tem sem se že sprijaznil, rad bi samo poskrbel da pravočasno zamenjam disk. Na tem disku je tudi particija (gre za hp računalnik) na katerem je verjetno ključ od biosa oziroma, da lahko na ta novi disk naložim nazaj na novo opracijski sistem. Je možno pripraviti ta disk z to particijo da ga imam za rezervo samo za ta originalni pc? Imam driver recoveri dvd in operacijski dvd windows ki sem ju dobil poleg računalnika. Kaj naj torej naredim, dokler še disk dela, da ga zamenjam z drugim? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vpeter Član

Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05 Prispevkov: 369 Aktiv.: 2.33 Kraj: Maribor okolica
|
Objavljeno: Ned Jul 05, 2015 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Narediš kompletno sliko diska na zunanji disk. Za vsak slučaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pomlad Član

|
Objavljeno: Pon Jul 06, 2015 7:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
vpeter je napisal/a: |
Narediš kompletno sliko diska na zunanji disk. Za vsak slučaj. |
super, s čim bi to šlo najenostavnejše za posnet ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vpeter Član

Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05 Prispevkov: 369 Aktiv.: 2.33 Kraj: Maribor okolica
|
Objavljeno: Pon Jul 06, 2015 8:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Clonezilla, AOMEI Partition Assistant, ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Jul 06, 2015 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ti disk crkuje, nima smisla delati sliko na "nek zunanji disk", ker ga boš s tem samo brez potrebe dodatno obremenjeval in še povečal možnost smrti. Kupi si drug disk in naredi sliko nanj, potem pa samo zamenjaš in si zmagal.
Pa čim prej, dokler še lahko bereš z njega. Orodij za to je kar nekaj. Če se odločiš za SSD, je pri nekaterih tak program že priložen, sicer je poleg že omenjenih opcija tudi Macrium free recimo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vpeter Član

|
Objavljeno: Pon Jul 06, 2015 9:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi iz slike na "nekem zunanjem disku" lahko naredi restore na novi disk. Le zakaj to ne bi šlo...
Pa še malce off topic: pred kratkim sem dobil v popravilo računalnik, ki se ni več zagnal. Po krajši analizi je bilo jasno, da ima bad sektorje. Za "popravilo" sem uporabil program HDD Regenerator, ki je 100% upešno prestavil vsebino iz 88 bad sektorjev na dobre. Naslednji korak je bil kopija diska na novega. Stranka je bila več kot zadovoljna  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pon Jul 06, 2015 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Šlo...ali pa tudi ne bi. Namreč, kopiranje zagonske particije je lahko zoprno opravilo. Sam sem nazadnje, ko sem kopiral HDD na SSD rabil kar nekaj časa in nekaj zaporednih kopiranj z različnimi programi, na koncu pa sem moral še popravljati zagonski sektor, da je zadeva delala. (če bi to vedel bi raje takoj na sveže namestil Winse in bi bilo hitreje..)
Kot kaže ni nujno, da se to vedno kopira tako, kot treba...In več, kot je posrednikov, večja je možnost, da gre kaj narobe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vpeter Član

|
Objavljeno: Pon Jul 06, 2015 10:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, to pa je stvar programa. Dober program zna marsikaj.
Recimo poznam dva primera uporabe Samsungovega programa za prenos HDD na SSD, kjer se SSD ni bootal. Z uporabo AOMEI Partition Assistant je zadeva delovala brez problema. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Jul 07, 2015 7:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni je bil neuspešen Acronis, pa Macrium, pa tudi originalni samsungov. Na koncu sem nekaj sčaral, da je zadeva stekla... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihc87 Član

Pridružen-a: Tor 25 Jan 2011 11:58 Prispevkov: 189 Aktiv.: 1.08 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 07, 2015 9:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam se strinjam. Naj raje prvo skopira podatke, ki so nujni.
OS ni nujen in tudi če takoj crkne.
Če ti pa med kopiranjem diska ta crkne in zgubiš osebne podatke je pa malo večja kriza. Poleg tega, če ima disk slabe sektorje, ki niso rešljivi, potem je možnost, da del datotek ne boš uspel kopirati in je clone diska lahko neprimeren.
Mogoče še omeni kateri OS imaš? Ker če imaš kaj starejšega in je že dolgo časa naložen, se ti verjetno bolj splača svežo instalacijo OSja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pomlad Član

|
Objavljeno: Tor Jul 07, 2015 3:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
imam štiri particije
- Os C:
- Podatki D:
- Hp_Tools G: velikost 17,7 Mb
- Hp_recovery H: velikost 17,7 Gb
Važni sta mi zadnji dve particiji G in H. Če imam ti dve particiji original napisane na disku, lahko OS na novo naložim na disk (računalnik je original z tem diskom). Enostavno povedano na originalnem PC-ju ki ima licenčne Windowse bi samo zamenjal disk in povrnil nazaj podobno stanje kot je na njemu bilo. Vse ostale podatke imam že shranjene, kakšni podatki pa so na teh dveh particijah pa ne vem, ker sta bili že na kupljenem računalniku. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihc87 Član

Pridružen-a: Tor 25 Jan 2011 11:58 Prispevkov: 189 Aktiv.: 1.08 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jul 10, 2015 8:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Na zadnji particiji imaš kopijo OSja...
Sam sicer nisem nikoli tega počel, tako da ti težko svetujem kako spraviti ta backup v pogon.
Particiji kot taki pa seveda kopiraš po zgoraj omenjenih postopkih.
Drugače obstajajo programi, kjer lahko za trenutni OS najdeš točno licenco, ki jo uporabljaš.
Potem pa lahko samo iz spleta preneseš dotično različico OSja, ga na novo namestiš in vpišeš licenčni ključ iz starega OSja... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kixs Član

Pridružen-a: Sre 28 Jan 2009 17:03 Prispevkov: 77 Aktiv.: 0.39 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: Pet Jul 10, 2015 9:25 am Naslov sporočila: Re: pameten nasvet za disk rabim |
|
|
pomlad je napisal/a: |
Prepričan sem da je z mojim diskom na pc-ju nekaj narobe,sumljiv je. S tem sem se že sprijaznil, rad bi samo poskrbel da pravočasno zamenjam disk. Na tem disku je tudi particija (gre za hp računalnik) na katerem je verjetno ključ od biosa oziroma, da lahko na ta novi disk naložim nazaj na novo opracijski sistem. Je možno pripraviti ta disk z to particijo da ga imam za rezervo samo za ta originalni pc? Imam driver recoveri dvd in operacijski dvd windows ki sem ju dobil poleg računalnika. Kaj naj torej naredim, dokler še disk dela, da ga zamenjam z drugim? |
Sicer nisi nic napisal kaj se ti dogaja, da mislis, da je kriv disk.
Si preveril SMART status?
Uporabis lahko katerega od teh orodij:
http://www.passmark.com/products/diskcheckup.htm
http://www.hdtune.com/
Kot ze receno, naredi backup pomembnih dokumentov/slik/certifikatov...
lp _________________ Iscem stare racunalnike in dele (1990-99)! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.75 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sob Jan 23, 2016 5:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo.
SIcer ne vem, če bo to šlo, ker tega nikoli nisem počel.
Sestri je prenosnik nekaj začel protestirat. Natančneje ne vem kaj je narobe in moram še ugotoviti. Omenjala mi je, da je pri zagonu prišlo do BSOD(modei zaslon). Nekaj je že nekdo poskušal se dajati z njim pa pravi, da bi bilo potrebno menjati disk.
No danes sem v ta prenosnik vstavil Hirens boot CD in pognal mini XP. Znotraj je nekaj orodi ampak nimam pojma kako bi z njimi iz diska dobil nekaj slik. Pač sestra me je prosila, če bi jih uspel dobiti dol pa nimam pojma kje in skaterim programom jih iskati v tem butastem datotečnem sistemu. Tudi če vem kje se ponavadi shranjujejo in nahajajo dokumenti in slike je tam vse prazno.
Kaj mi je storiti?
Nazadnje urejal/a kobranka Sob Jan 23, 2016 6:58 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Jan 23, 2016 6:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je disk že kolikor toliko dober (da nima uničenih particij), je po moje najbolje, če ga vzameš ven in priklopiš kot zunanji disk na nek drug PC. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni