|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
frodo Član

Pridružen-a: Tor 19 Maj 2015 14:01 Prispevkov: 40 Aktiv.: 0.32 Kraj: mb
|
Objavljeno: Sre Jul 15, 2015 1:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
@mucek, @satelitko: se popolnoma strinjam.
Sam sem v s.p.-ju sedem let. Takrat sem dobil subvencije slabih 5k€. Na "šoli - poslovni načrt" (bil je pogoj za subvencijo) nas je bilo 20. Prešiveli smo trije (znani frizer iz MB, mesar in jaz). Ostali so tako ali drugače propadli in morali vračat sorazmerni del subvencije.
V s.p. sem šal, ker nisem imel druge izbire. Recesija me je dala na čevelj. Delovno mesto sem imel kot sem kot elektronik/programer za s Siemensovimi PLCji opremnjene stroje. Seveda so bila zraven klasična vzdrževalna dela postrojenja.
V teh sedmih letih sem se naučil, da je "imeti s.p." daleč od tega, kar lahko imenuješ "firma" in da si vedno na tankem ledu. Zakaj?
- ni dopusta
- ni "hvatanja krivin"
- ni bolniške (sicer jo lahko imaš, vendar neplačano)
- ne dobiš kredita, kljub hipoteki
- če si plačuješ minimalalne prispevke, kar si moraš (od začetka) je upanje na pokojnino bolj tak tak...
- GARANTIRAŠ Z VSEM SVOJIM PREMOŽENJEM !!!
Sicer ni vse tako črno, kot izgleda. Sedaj lahko družino peljem na dopust, kot se spodobi. Lahko si privoščimo kaj več, kot kruh in mleko. Žena je zaposlena pri meni, ker smo ujeli subvencioniran delovni čas.
Nikakor ne bi dovolil, da gre kdo z mano v s.p.. Tako imenovane "prikolice" so bolj balast, kot karkoli druga.
Se pa je v Sloveniji zadeva malo obrnila. "Delodajalci" bolj zaupajo trenutno s.p.-jem in dno-jem (isto kot doo + sp), kot pa d.o.o.-jem, ker imajo vsaj garancijo, da lahko izterjajo.
Glede računalniške branže. Podjetje, ki nam opravlja takšne storitve, kasirajo 85€/uro. Tukaj se ne gre za popravilo ampak za informatiko. Vzdrževanje, prodajo CRM sistema in individualne aplikacije. PC-jev sploh ne popravljamo, oz.jih sami, če je treba. Prenosnike nabavljamo v nemčiji (cenejši, boljši).
Darki je napisal/a: |
Aja kar se tiče stroškov poslovanja SPja, moja sestra je računovodja tako da lahko vodi knjige!!! En strošek manj!!! |
Ta strošek, ki ga omenjaš je pri meni 60€/mesec. DURS ima tudi zelo rad povezave v družini.
JAz bolj razmišljam v smeri izdelave PCBjev ali za začetek tudi lotanje večjih kosov, kontrola kvalitete PCBjev itd. Morda bi se tudi "vrgel" na razvoj kakšne embedded rešitve za poljedelstvo. Ima kdo kakšne podobne ambicije tukaj? |
"Lotanje" večjih kosov delajo P&P stroji ali kitajci. Ti boš predrag. Za razvoj pa potrebujež izkušnje. Trenutno koordiniram en projekt in ti povem, da takšne rešitve ne pridejo v poštev.
Tako da, premisli. Od sosedov ne boš moral živet. Ideja je ideja. Mogoče ne bi bilo slabo najprej narediti poslovni načrt.
pa LP _________________ Lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.35 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Sre Jul 15, 2015 2:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Satelitko, se podpišem pod tole. jeseni 2013 sem dal odpoved in odprl SP. pol posla imam s projekti avtomatizacije in krmiljenja, (načrt ali celoten PZI v skladu z ZGO, dobava robe, izdelava elektro omar, montaža, programiranje krmilnikov, zagon), ostalo pa nekaj čistega projektiranja s področja elektroenergetike, protieksplozijske zaščite in krmiljenja za večje firme, nekaj servisiranja zahtevnih strojev, predelava DC pogonov na AC s frekvenčnimi pretvorniki, nekaj malega električne meritve zahtevnih objektov in kdaj pa kdaj kakšen prototip s področja elektronike za znanega naročnika. Seveda ne naredim vsega sam, po potrebi naročim usluge pri kolegu, ki ima SP elektroinstalacije.
Pred odprtjem SP sem šel na nekaj tečajev, ki jih prireja firma Data d.o.o. (v glavnem so brezplačni) v zvezi s poslovanjem.
Ker skupaj s storitvijo prodam tudi nekaj materiala, se mi splača biti davčni zavezanec. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Salieri Član

Pridružen-a: Sre 15 Jul 2015 18:50 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.11 Kraj: Severovzhod
|
Objavljeno: Sre Jul 15, 2015 7:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen!
Jest imam enako zgodbo, lahko ti se pridružim če misliš kaj početi v tej smeri!!! Pravtako elektronik, že dlje časa pri starših, in ne vidim nobene prihodnosti!!! |
To mi je pa malo čudno.
Poglej, ne mi zamerit tega kar bom zdaj napisal - nočem in ne bom bil pameten o življenjski situaciji vsakega posameznika, ampak izjava da v elektroniki ne vidiš nobene prihodnosti je milorečeno - nenavadna.
Po mojih izkušnjah je potreba po razvijalcih na severovzhodnem koncu Slovenije velika, verjetno LJ in okolica ne zaostaja. Po našem faksu pogosto visijo listki, da potrebujejo nekoga za delo v ekipah, na razvoju, kako je na FE, ne vem. Na elektronskih forumih se vsake toliko časa pojavi kakšen oglas v "borzi dela", kjer iščejo ljudi ki bi bili pripravljeni v fohu delat. Vem, interno, da bo letos v Ljubljani kar nekaj razvojnih firm dalo ven solidne razpise za kadrovske štipendije, ker jim kadra primanjkuje (nisem pa vprašal, katere specifične, tako da ne morem, in nočem operirat z imeni).
Mislim, da ta trenutek pomanjkanja služb za dober kader ni.
Malo sem si dovolil prebrat tvoja pretekla sporočila tukaj gor, in čeprav sem precej mlajši od tebe, imam en konkreten nasvet. Kupi si neko STM32 Discovery razvojno ploščico za 12 evrov in se začni učit programirat na realni osnovi. Vloži 50 evrov v protoboard in komponente ter začni sestavljat vezja. Najdi si kakšen zanimiv, poceni projekt na internetu (ojačevalniki, mikrokontrolerji, napajalniki), ter ga naredi; nariši lasten PCB v kakšnem izmed zastonjskih programov, probaj razumet kako kakšna shema deluje in jo izboljšaj. Beri forume in debate, googlaj, nauči se brat datasheete ipd.
Sam boš videl da boš začel čez čas delat na vedno bolj zahtevnih projektih. Dobil boš neko idejo, namesto tega da boš pomislil "to bi pa lahko naredil", boš pomislil "to pa znam naredit". Znam narisat shemo, znam izbrat komponente, znam napisat program, znam naredit PCB. Takrat naredi, in na naslednjem razgovoru prinesi s sabo. Boš videl, da boš kar hitro postal zanimiv za delodajalca.
Seveda, če te elektronika sploh zanima. Če te ne, je pa verjetno res bolj k***.
Lahko me nadreš da pametujem, da nimam pojma, da svet ni fer, kaj jaz vem kaj še vse... Ti kar, ne pišem tega zato ker bi hotel hranit svoj ego, al pa ker bi hotel bit žleht do neznanca na internetu. Dejstvo je pač da delodajalci gledajo predvsem na to, da delavec nekaj zna naredit. In to boš dokazal z svojimi izdelki veliko hitreje kot pa z listom papirja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 4 dni