|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Hector1 Član

Pridružen-a: Čet 23 Feb 2012 11:54 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.60 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Sob Nov 23, 2013 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja debata je res že malo mimo, ampak vseeno naj objasnim nekaj stvari. Naša kmetije je ekološka umetna krmila pravzaprav niso umetna ampak so narejena iz žit, koruze. Poznamo tudi ekološka krmila, ki so narejena iz ekološko pridelanih surovin. V temu je trik. ne gre za neko pričarano hrano iz ničesar. gre za dodatek k normalni prehrani. Sploh krave mlečne pasme morajo jesti raznovrstno, koruzo, ječmem. Na suho krmo pa lahko povem, da krave zelo slabo molzejo
Glede odkupa: Trenutno nimamo možnosti, da bi mleko prodajali kot ekološko, saj nas je na tem področju premalo, oziramo smo premajhni. Možnost je direktna prodaja, ki pa znova prinese nove težave in tveganja. Zgodbe o kmetijstvu z Avstrije pa poznamo. Žal je stanje v Sloveniji povsem drugačno.
Danes smo montirali še ležišča tako da se glavna dela zaključujejo, zato bom imel več časa za ustvarjanje avtomata. Še enkrat poudarjam. Krmilno mesto bo eno in samo za ti. umetna krmila. Ne razmišljam v smeri avtomatizacije celotnega krmljenja. Mogoče kdaj v prihodnosti
RFID bom kupil kar narejene ušesne sponke, ter primeren reader.
p.s Če koga zanima povsem preprosta in poceni preureditev hleva naj me kontaktira na ZS za kakšno sliko, da ne bomo smetili tukaj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70625.37
|
Objavljeno: Ned Nov 24, 2013 8:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Ned Nov 24, 2013 12:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zagotovo bo komu prišlo prav, če svoj projekt predstaviš tukaj.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hector1 Član

|
Objavljeno: Ned Nov 24, 2013 6:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vse bolj me mika izvedba s PLCjem. Kakšen krmilnik konkretno priporočate? Potreboval bom zgolj en vhod za RFID reader ter izhod na elektro motor, kateri bo poganjal polža.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70625.37
|
Objavljeno: Ned Nov 24, 2013 7:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JOST Član

Pridružen-a: Ned 23 Nov 2008 12:01 Prispevkov: 130 Aktiv.: 0.64 Kraj: Lokovica
|
Objavljeno: Ned Nov 24, 2013 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšne podatke pa boš dobival iz RFID bralnika? Verjetno nek integer (številka tag-a ki ga boš prebral), pa mogoče še kakšen status bralnika. Verjetno bo bralnik samo oddajal podatke, nič pa sprejemal. Lahko pa boš tudi potreboval kakšen prožilni signal za bralnik.. Vse to je odvisno od bralnika...V takem primeru bo verjetno imel bralnik RS232 povezavo in bo PLC potreboval pravtako serijski port... Jaz bi delal s simatikom ali pa Mitsubishijem, vendar sta malce dražje variante (nekaj 100€)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29 Prispevkov: 556 Aktiv.: 2.34
|
Objavljeno: Ned Nov 24, 2013 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko ti povem kaj bi rabil pri Cybro PLC sistemu. V osnovi rabiš Cybro-2 PLC krmilnik + CR-W2 (RFID vmesnik, gor lahko priključiš poljuben RFID reader, ki podpira wiegand protokol). Programiranje je enostavno, večina programske opreme je na razpolago za free in so jo lahko že danes snameš z tega linka. Podatke lahko shranjuješ kar na krmilnik, če je pa potreba po večji podatkovni bazi so pa na razlolago programska orodja za shranjevanje podatkov na PC-ju.
V osnovi bi za tvoj primer rabil:
Cybro-2 - PLC krmilnik
CR-W2 - RFID razširitvena enota (potrebuješ še nek poljuben reader)
CybroMiniScada - grafični vmesnik za nador sistema, konfiguriracija je enostavna in se dela preko XML-a.
_________________ LP Tilen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hector1 Član

|
Objavljeno: Ned Nov 24, 2013 11:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
No nazadnje sem se odločil kar za Pokeys predvsem zaradi cenovne ugodnosti. Kakšen motor pa priporočate za vrtenje polža? Vklop bo verjetno na rele, kar pomeni, da bom moral narediti pwm še posebej, da bom motorju precej omejil obrate (bom upošteval nasvet in nastavil bolj počasno doziranje).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Ned Nov 24, 2013 11:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obvezno motor z reduktorjem. Tako boš lahko verjetno dosegel ustrezne obrate brez PWM-ja in nastavljal le še čas delovanja.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pon Nov 25, 2013 1:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Vsak polž ima reduktorski motor in še to preko frekvenčnega zagona z nadzorom obratov v industrijski avtomatiki.
V tvojem primeru bi moral zaznavati izsipani material. Tehtnice so drage, tako da bi količino krmila zaznaval s kakšno fotocelico. Važen ti je le podatek, da se material sipa, šele nato določiš čas kako dolgo ga naj sipa, da ga bo dovolj.
Brez kontrole sipanja se ti lahko zgodi, da v polžu ne bo krmila. Avtomatika bo delala svoje, krme pa ne bo, ker se je nekje nekaj zabasalo; krmilo strdilo zaradi vlage, se ne vsuje na vhod polža ker je zabasano,...itd
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pirpy Član

Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57 Prispevkov: 774 Aktiv.: 3.26 Kraj: Topolšica
|
Objavljeno: Sob Dec 21, 2013 11:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lp,
Jaz sem pred 18 leti naredil tak krmilnik in je do lani deloval bp ,samo računalnike sem menjeval lani pa sem popolnoma preuredil elektroniko, razen čitalnika ki je od špice oziroma motorola indala .
čitalec je malo večji vodotesen in deluje na 30 cm,kartice sem zavil v poliestersko smolo in steklena vlakna ter poleg zavil tudi širok 5 tonski pas za privez na vrat krave. Tak čitalec danes stane okrog 300 € kartice pa so po 2 €.
za elektroniko uporabljam modul ki sem ga pred leti razvil za pametno hišo in ima 8 relejnih izhodov in 12 vhodov z atmega32
v računalniku teče program ki posluša čitalec in ko pride krava , pošlje avr-ju kaj naj naredi(vklopi motor 1 za določen čas , izklopi anteno ...
za točen čas vrtenja motorjev skrbi avr.
ker je čitalec močan se mi je zgodilo da so kartice nehale delovati ker ko krava pride do krmilnika tam ostane par minut čitalnik in kartice pa so narejene da približaš eno drugemu in po pisku odmakneš in ko mi je tretja ali četrta odšla v elektronska nebesa sem zadevo raziskal in rešil tako da takoj ko čitalec pošlje številko kartice , z relejem prekinem napajanje anteni(čitalec in antena sta ločena).
motor je od brisalca, poganja pa doma narejen polž dolžine 50 cm, drugi pa poganja 1.5 m polž vendar je malo preslab in lahko nasipa samo sipka krmila (ne briketov).
če si vešč lahko vse skupaj narediš za 500 € + računalnik + okvir krmilnika.
Posoda kamor padajo krmila je od starega posnemalnika mleka
Če bi še enkrat delal bi naredil da avr šteje obrate motorja ,saj če meri čas ni dovolj natančen ker se včasih motor vrti počasneje in drugič hitreje.
Pozdrav
b
edit:
malo nerodno si izbral naslov "umetna" bolj prav bi bilo koncentrirana saj beseda umetna v sloveniji pri prehrani ni dobro zapisana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hector1 Član

|
Objavljeno: Sre Avg 19, 2015 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
2015
V tem času je ideja vsaj približno dozorela v glavi, sedaj pa že delam prve korake. Tukaj pa že imam težave.
Kupil sem UHF RFID reader in nekaj kartic za začetek. Reader je takšen in deloval naj bi na wiegand26 protokol. Za začetek je vse kar si želim prebrati kodo kartice s pomočjo Arduina. Poizkušal sem z nekaj "exampli" vendar brez želenega rezultata.
Največ sem se ukvarjal z kodo objavljeno na tej strani, rezultat je v priponki. Pri branju vedno iste kartice dobim različno število bitov, vendar prav nikoli željenih 26.
Rfid bralnik imam povezan na arduino z žico DATA0 na pin 2, DATA1 na pin 3, ter Trigger T- na GND, Serijska komunikacija med računalnikom in arduinom pa tudi deluje brez težav.
Prosim za pomoč, če ima kdo več izkušenj z wiegand rotokolom in arduinom.
Hvala.
Opis: |
Pri isti kartici prebere različno število bitov. |
|
Velikost datoteke: |
52.18 KB |
Pogledana: |
13 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hector1 Član

|
Objavljeno: Sre Avg 19, 2015 10:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poizkušal sem tudi z naslednjim primerom:
Koda: |
#include <SoftwareSerial.h> // SoftwareSerial must be included because the library depends on it
#include "RFID.h"
RFID rfid(RFID_WIEGAND, W26BIT);
// Declares a struct to hold the data of the RFID tag
// Available fields:
// * id (3 Bytes) - card code
// * valid - validity
RFIDTag tag;
void setup()
{
Serial.begin(9600); // Initializes serial port
// Waits for serial port to connect. Needed for Leonardo only
while ( !Serial ) ;
}
void loop()
{
if( rfid.available() ) // Checks if there is available an RFID tag
{
tag = rfid.getTag(); // Retrieves the information of the tag
Serial.print("CC = "); // and prints that info on the serial port
Serial.println(tag.id, HEX);
Serial.print("The ID is ");
if (tag.valid) Serial.println("valid");
else Serial.println("invalid");
}
}
|
Rezultat pa je prav tako vsakič različno število prebranih bitov in vedno drugačna številka.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1445 Aktiv.: 7.20 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Čet Avg 20, 2015 7:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa imaš kartico, ki izpolnjuje oba pogoja:
Frequency Range 902-928mhz
Protocols ISO18000-6B, ISO18000-6C
?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hector1 Član

|
Objavljeno: Čet Avg 20, 2015 7:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Peter123 je napisal/a: |
Pa imaš kartico, ki izpolnjuje oba pogoja:
Frequency Range 902-928mhz
Protocols ISO18000-6B, ISO18000-6C
? |
Imam.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni