|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Avg 22, 2015 8:51 am Naslov sporočila: Kako najti okvarjen modul na ET200S ? |
|
|
Govor je o simatic-ovem profibus distribucijskem sistemu. Za kaj gre? V podjetju so na eni iz med linij postavljeni štrije S7-400. Na vsakem iz med njih pa so do štirje profibusi. Ja, na vsakem profibusu pa poleg ostale "krame" visi tudi po nekaj deset ET200S. Nisem jih nikoli štel. Je pa cifra sigurno krepko preko sto. Nekateri so popolnoma polni- če se prav spomnim gre na enega max 63 modulov.
Za lažjo predtavo en del - printscren in nekaj fotografij.
In kje je težava? Modul zna zelo čudno "umreti" in to tako "odpove" cel ET200S.
Krmilnik se v tem primeru "pritožuje" da je manjka slave ali je v okvari pač komunikacijski modul IM151 - prvi adresirni modul na katerega je priključen profibus. Do sedaj sem na podobno težavo naletel že parkrat. Stvar sem reševal tako, da sem menjal modiul po modul oz. prestavljal enake module z nedelujočega v delujoč ET200S. Za to početje moraš pač imeti rezervne module oz nekje v bližini še kak ET200S, ki ima enake module. Kako to sploh diagnosticirati drugače?
Sedaj sem si sicer pripravil en ET200S za testiranje. Z leti in od zagona linije se mi je namreč nabralo kar nekaj modulov za katere ne vem v kakem stanju so. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pirpy Član

Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57 Prispevkov: 774 Aktiv.: 3.27 Kraj: Topolšica
|
Objavljeno: Sob Avg 22, 2015 8:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz se poslužujem "enake tehnike",le da se mi je nekajkrat zgodilo, da sem moral menjati še podnožje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.31 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Pon Avg 24, 2015 3:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, isto!
Tetrapak instalacija. Je omarica visela nekaj časa na verigah, da se niso prenašali tresljaji in je delalo. Potem smo dobili nove module in smo vse pomenjali, vključno s podnožji, ker ne veš, kje je napaka.
Tako da po mojem ni rešitve, ker je Tetrapak Siemensov velik kupec in je pritiskal na njih, pa ni druge rešitve, kot zamenjava. Eli eden po eden do napake, oz. vse skupaj, če si lahko privoščiš. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.98 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Pon Avg 24, 2015 11:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Um Tetrapak in Siemens pa prvič slišim, Videl sem v Tetrapaku, že Gefanuc, alfalaval, alanbradly in sedaj rockwell,Siemensa pa res nikoli. pri katerih strojih je Tetrapak Siemensov velik kupec? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter Član

Pridružen-a: Sre 30 Jun 2004 12:55 Prispevkov: 375 Aktiv.: 1.58 Kraj: Pod krvavcem nekje
|
Objavljeno: Tor Avg 25, 2015 8:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem na ta način odkril napako na ET200S modulih.
Je pa res da v step7 javi napako na celotnem sestavu ne pa na posameznem modulu kar je precej težko če je sestav velik in nimaš vseh komponent na zalogi. _________________ Vse se da pokvarit, le če se dovol časa ukvarjaš z njo!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.31 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Sre Avg 26, 2015 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
cero je napisal/a: |
Um Tetrapak in Siemens pa prvič slišim, Videl sem v Tetrapaku, že Gefanuc, alfalaval, alanbradly in sedaj rockwell,Siemensa pa res nikoli. pri katerih strojih je Tetrapak Siemensov velik kupec? |
V SLO v celotni mlekarski industriji za tehnologijo. Drugje po evropi pa ali Siemens ali Rockwell.
Da Alfalaval mešaš zraven je čista bedarija, ker nimajo svojih krmilnikov razen čisto namenskih. Včasih je celo obstajala firma TetraLaval, ampak so zaradi monopolne zakonodaje morali to ugasniti.
Je pa Tetrapak tako velik, da ima svoje divizije, npr. "polnilni stroji"... in za vse ne vem kaj uporabljajo. Pa na zahtevo kupca izdelajo verjetno tudi z drugimi PLC-ji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.98 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Sre Avg 26, 2015 6:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
BojanR je napisal/a: |
Da Alfalaval mešaš zraven je čista bedarija, ker nimajo svojih krmilnikov razen čisto namenskih. |
No v starih pasterizatorjih od tetrapaka, so bili parv taki čisto namenski krmilniki ja.
BojanR je napisal/a: |
Včasih je celo obstajala firma TetraLaval, ampak so zaradi monopolne zakonodaje morali to ugasniti.
Je pa Tetrapak tako velik, da ima svoje divizije, npr. "polnilni stroji"... in za vse ne vem kaj uporabljajo. |
Poznam, sem bil v lundu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Sep 04, 2015 7:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moj testni kotiček v pisarni je zaživel.
Na profibus sem dal tisto česar imam največ - verjetno sem na kak modulček tudi pozabil.
Od leve proti desni: IM151-1 - interface modul, PM-E - napajalni modul, 4DI - digitalni vhodi 4x 24V, 4DO - digitalni izhodi 4x 24v0.5A, 2O - digitalni izhod 2x24V 2A, 2AI RTD 2x analogni vhod 15bit(PT100,Ni100... ),2AI 2wire - 2x analogni vhod 4-20mA 13bit, 1SSI - števni modul za absolutni enkoder, 2AO - analogni izhod 4.20mA 13 bit
Začel sem modulčke "oživlajti". Z digitalnimi vhodi in izhodi ni bilo nobenih problemov. Prav tako ni bilo težav z analognimi vhodi in izhodi 4-20mA. Na vhod in izhod sem dal led diodo. Izmerjeno vrednost na vhodu sem poslal direk na izhod. Istočasno sem izmerjeno vrednost pretvoril v dejansko veličino.
Ja, Silvo pač ne more brez assemblerja ... Šalo na stan. V podjetju imam zelo veliko programov pisanih v STL-u, s tem razlogom namreč "treniram" STL, sicer sem v temi, ko je traba tam kaj najti, popravit, spremenit
Ja zataknilo pa se je pri RTD modulčku. Ta ni in ni hotel delovat. Krmilnik se sicer ni nič pritoževal, diagonostika je potrdila, da je modul ok. Ko sem modul zamenjal v proizvodnji in sem ugotovil, da je res OK sem šel iskati napako naprej. Ja, ko sem zažel menjavati podnožje sem ugotovil kje sem ga polomil
slike povedo vse...
Modul je bil v podnožju TM-E15C24-A1 za RTD modul pa mora biti podnožje TM-E15C24-01 (nazven ni razlike)
Še fotografija, kaj se "skriva" v eni RTD kartici Tale je v okvari. Gor je tudi ena mega, jo bom ob priliki snel ter poskusil, če deluje.
 _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TRAFO Član

Pridružen-a: Sre 07 Dec 2011 22:58 Prispevkov: 62 Aktiv.: 0.38 Kraj: TOLMIN
|
Objavljeno: Čet Sep 24, 2015 11:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo. Precej ET200 modulov imaš.
Če ti sistem omogoča daj v program OB82/OB84 tako ti CPU ne bo šel v STOP, ko ti bo izpadel slave. Zraven moraš narediti rutino v kateri vsak slave posebj kličeš z SFC13. Tako boš videl kateri slave je v okvari. Ko pokliče slave z SFC13 s zapiše informacija v polje napak (tja do 240 bytov). Tam bi morala biti informacija, kaj je narobe z slave-om. L.P. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TRAFO Član

Pridružen-a: Sre 07 Dec 2011 22:58 Prispevkov: 62 Aktiv.: 0.38 Kraj: TOLMIN
|
Objavljeno: Čet Sep 24, 2015 11:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Pardon OB82/OB85. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni