www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Projekt - bluetooth in PIC
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
guardspecialone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Jun 2015 16:21
Aktiv.: 0.17

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 10, 2015 9:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

najlepša hvala za razlago.

rad bi tudi preverjal napetost na izvoru (ampak samo v primeru ko je gor priklopljena batarija) in če napetost pade pod 4.2V se bo naprava izklopila (oziroma gre v sleep mode)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
guardspecialone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Jun 2015 16:21
Aktiv.: 0.17

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 22, 2015 1:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

frenki je napisal/a:
Napajal boš baterijsko, uporabil pa linearni regulator Question

Tako je. Vsakih nekaj sekund pa bom na ADC preverjal napetost na batariji in če ta pade pod 4.2V, izklopil napravo.

nekako mi je le uspelo izračunat vrednosti uporov za delilnik napetosti. narisal sem načrt, pa bi prosil če ga lahko kdo na hitro pogleda, če je kaj "sumljivega". uporabil sem tudi P-mosfet, ki varuje pred napačno polariteto napajanja. upam, da sem uporabil ustreznega. predvidevam, da je mosfet v tem primeru boljša rešitev od diode, zaradi manjšega padca napetosti?

zanima me ali razmišljam pravilno in so moji izračuni pravilni, če:

- je poraba 500mA
- mosfet ima Rds(on) = 0.062ohm
- napetost na izvoru (batarija) je 4.8V

torej bo padec napetosti na mosfetu: U = 0.5A * 0.062ohm = 0.031V

Na vhodu regulatorja bo torej napetost: U = 4.8V - 0.031V = 4.769V ???

Kakšen namen pa ima tista dioda znotraj mosfeta? V datasheetu piše, da je padec napetosti na diodi lahko max 1.1V. Ali je ta dioda samo zato, da se lahko mosfet odpre/zapre? Padec napetosti na mosfetu pa se izračuna tako kot zgoraj?

example.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  289.38 KB
 Pogledana:  12 krat

example.png

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni