|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
guardspecialone Član

Pridružen-a: Sre 10 Jun 2015 16:21 Prispevkov: 21 Aktiv.: 0.17
|
Objavljeno: Tor Nov 10, 2015 9:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
najlepša hvala za razlago.
rad bi tudi preverjal napetost na izvoru (ampak samo v primeru ko je gor priklopljena batarija) in če napetost pade pod 4.2V se bo naprava izklopila (oziroma gre v sleep mode)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
guardspecialone Član

Pridružen-a: Sre 10 Jun 2015 16:21 Prispevkov: 21 Aktiv.: 0.17
|
Objavljeno: Ned Nov 22, 2015 1:34 am Naslov sporočila: |
|
|
frenki je napisal/a: |
Napajal boš baterijsko, uporabil pa linearni regulator  |
Tako je. Vsakih nekaj sekund pa bom na ADC preverjal napetost na batariji in če ta pade pod 4.2V, izklopil napravo.
nekako mi je le uspelo izračunat vrednosti uporov za delilnik napetosti. narisal sem načrt, pa bi prosil če ga lahko kdo na hitro pogleda, če je kaj "sumljivega". uporabil sem tudi P-mosfet, ki varuje pred napačno polariteto napajanja. upam, da sem uporabil ustreznega. predvidevam, da je mosfet v tem primeru boljša rešitev od diode, zaradi manjšega padca napetosti?
zanima me ali razmišljam pravilno in so moji izračuni pravilni, če:
- je poraba 500mA
- mosfet ima Rds(on) = 0.062ohm
- napetost na izvoru (batarija) je 4.8V
torej bo padec napetosti na mosfetu: U = 0.5A * 0.062ohm = 0.031V
Na vhodu regulatorja bo torej napetost: U = 4.8V - 0.031V = 4.769V ???
Kakšen namen pa ima tista dioda znotraj mosfeta? V datasheetu piše, da je padec napetosti na diodi lahko max 1.1V. Ali je ta dioda samo zato, da se lahko mosfet odpre/zapre? Padec napetosti na mosfetu pa se izračuna tako kot zgoraj?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
289.38 KB |
Pogledana: |
12 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni