|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
herkull Neznanec

Pridružen-a: Sob 21 Nov 2015 20:25 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Sob Nov 21, 2015 8:45 pm Naslov sporočila: radio rr240 niš |
|
|
imam vprašanje glede enega starega radija RR240 NIŠ . in sicer,ko ga vklopim, tišina, elektronke delujejo koliko je videti., razen em80, pri spreminjanju frekvece, iskanju postaj, ne daje vidnih signalov. kaj naj naredim, da spravim radijo v delujoče stanje, kaj bi lahko bilo, radio je od nakupa in do sedaj v posesti moje družine, tako,da mislim, da so vsi deli na njem originalni. prosim za nasvete.
hvala lepa Roman
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mitchW Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2014 20:58 Prispevkov: 568 Aktiv.: 4.28 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Ned Nov 22, 2015 2:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Izmeri napetosti... anodne, kurjava, itd. Spodaj naredi vizualni pregled šasije, glej za kakšne skurjene elemente. Če je dolgo stal, premigaj malo elektronke, preglej za kakšne slabe stike, mogoče s kontakt sprejem nasprejaj kontakte preklopnikov, itd. Najverjetneje boš moral zamenjati tudi kakšen kondenzator, preglej če ni slučajno glavni 2x50uF elektrolit v stiku, dobro je tudi preveriti vezni kondenzator iz triode na mrežico izhodne lampe (10nF po shemi). Morda veš, ali je radio preden je bil "upokojen" še delal?
Upam, da si uporabil kakšno anteno, saj boš brez nje težko kaj ulovil, dosti je že kakšen meter žice.
Če daš preklopnik na GR (gramofon) in se dotakneš zadaj vhoda za gramofon s prstom, se sliši kaj?
EM80 je magično oko in je možno, da je že izrabljeno, zato ga ne vidiš. Poskusi še v temi, če se morda kaj zeleno svetlika. Seveda, če ti manjka anodna napetost ali kurjava, tudi potem ne boš videl ničesar, tudi če je sama EM80 še dobra.
Pripel sem ti shemo za tvoj radio, vendar kolikor sem gledal so obstajali dve verziji, z izhodno lampo ECL82 ali EL84. (nekje sem zasledil še tretjo - z germanijevo diodo).
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
117.65 KB |
Pogledana: |
21 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
herkull Neznanec

|
Objavljeno: Ned Nov 22, 2015 1:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
super. hvala .
optično pregledano,in mislim,da ni nič narobe,glede stikov. potenciometra za nastavitev glasnosti delata,elektronke tudi, prav tako EM80 deluje, sveti zeleno,ampak se ne spreminja jakost svetlobe če spreminjam frekvenco postaj
.
moram še povedati, da je res da imam šolo elektrotehnik elektronik,ampak ,sem zelo malo delal na tem področju, zato sem tudi tukaj, bolj zgublen.
ne vem ali je radijo deloval ali ne . oče mi je rekel,da ko je nazadnje probal,če dela,kako leto ali dve nazaj,je rekel,da je šumelo,ni pa našel postaje,ne vem,ali je imel sploh priključeno anteno. aha, če dam prst na vhod za gramofon se ne zgodi nič.po shemi še nisem mogel nič pogledati,ker še nimam dostopa do priponk, sem se komaj včeraj registriral..
naredil sem nekaj slik od plošče, spodnja stran, če bi se kaj videlo. saj pravim,sem zgubljen kaj se tega tiče,bilo pa bi mi žal,ga vrečti vztran,ker ga imamo že 55 let.
hvala za pomoč. Lep pozdrav
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
herkull Neznanec

|
Objavljeno: Ned Nov 22, 2015 1:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
super. hvala .
optično pregledano,in mislim,da ni nič narobe,glede stikov. potenciometra za nastavitev glasnosti delata,elektronke tudi, prav tako EM80 deluje, sveti zeleno,ampak se ne spreminja jakost svetlobe če spreminjam frekvenco postaj
.
moram še povedati, da je res da imam šolo elektrotehnik elektronik,ampak ,sem zelo malo delal na tem področju, zato sem tudi tukaj, bolj zgublen.
ne vem ali je radijo deloval ali ne . oče mi je rekel,da ko je nazadnje probal,če dela,kako leto ali dve nazaj,je rekel,da je šumelo,ni pa našel postaje,ne vem,ali je imel sploh priključeno anteno. aha, če dam prst na vhod za gramofon se ne zgodi nič.po shemi še nisem mogel nič pogledati,ker še nimam dostopa do priponk, sem se komaj včeraj registriral..
naredil sem nekaj slik od plošče, spodnja stran, če bi se kaj videlo. saj pravim,sem zgubljen kaj se tega tiče,bilo pa bi mi žal,ga vrečti vztran,ker ga imamo že 55 let.
hvala za pomoč. Lep pozdrav
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mitchW Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2014 20:58 Prispevkov: 568 Aktiv.: 4.28 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Ned Nov 22, 2015 7:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preko vhoda za gramofon bi že moral vsaj kaj slišati. Si imel preklopnik na pravem mestu? Če prav vidim, morata biti SV in KV oba pritisnjena... Preveri okoli ECL82 kako je kaj videti. Napetosti na podnožju, elektrolit na katodi. Lampa slučajno preveč žari?
Mogoče še preveriš če ni slučajno izhodni trafo prekinjen... Na primar priklopi ojačan avdio signal iz ojačevalca in nekaj bi mogel slišati preko zvočnika.. seveda pri izklopljenem radiu...
Evo shemo: https://www.dropbox.com/s/4bnsjws2lnraoji/rr240a.PNG?dl=0
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni