|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
primozib Član

Pridružen-a: Sre 09 Mar 2011 10:38 Prispevkov: 58 Aktiv.: 0.33 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 26, 2015 10:52 am Naslov sporočila: Statični IP |
|
|
Pozdravljeni,
nekako mi še ni najbolj jasno glede IP-jov. Statični ali dinamični.
Po domače
Na računalniku imam nastavljen dinamični IP, to pomeni da vsakič ko se priklopim preko Wi-fi ja na router mi router dodeli nek IP (lahko vsakič drugačnega)
Če pa imam nastavljen Statični IP imam vsakič isti IP.
Imam Wi-fi router od Amisa, potem takem je potrebno če prav vem na routerju nastavit da MAC naslov od računalnika ima nek določen IP naslov.
Kako se potem v takem primeru router predstavlja navzven v splet? Moram tudi na Amisu kaj zaprosit?
Lahko na enem routerju 2 računalnika delujeta na statičnem IP-ju in 2 računalnika na dinamičnem IP-ju
Sam bi rad nastavil na enem računalniku in mikrokrmilniku statičen IP. na ostalih računalnikih in telefonih pa da ostane isto kot je bilo, se pravi dinamičen IP.
Kako je potem z odaljenim dostopom do tega krmilnika?
Prosim popravite me če sem kje mimo usekal.
LP
Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
eboc Član

Pridružen-a: Tor 10 Maj 2005 8:42 Prispevkov: 261 Aktiv.: 1.10
|
Objavljeno: Čet Nov 26, 2015 11:10 am Naslov sporočila: |
|
|
na internetu si viden prek IP številke, ki ga Amis posreduje routerju.
V večini primeru je to dinamičen IP, če hočeš statičnega pa je to za doplačat.
Je pa rešitev ti. https://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_DNS, kjer sicer imaš vedno isto ime, ki se updjeta vsakič ko dobiš nov IP.
Za dostop do naprav, ki se priključijo na router, od zunaj pa boš moral uporabit port forward. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3388 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Čet Nov 26, 2015 11:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem na svojem routerju Raspberry-ja priklopil preko wifi na statični IP (viden v domačem omrežju). Da se seveda določit statični IP tudi ožičenim napravam.
Jaz sem statični IP (npr 192.168.1.115) vezal na MAC Raspberry-ja. Torej poglej v nastavitvah na routerju, kje in kako to urediš.
Za dostop do mikrokrmilnika pa je že omenjen "port forwarding". Tudi viden v nastavitvah routerja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
primozib Član

|
Objavljeno: Čet Nov 26, 2015 11:24 am Naslov sporočila: |
|
|
eboc je napisal/a: |
na internetu si viden prek IP številke, ki ga Amis posreduje routerju.
V večini primeru je to dinamičen IP, če hočeš statičnega pa je to za doplačat.
Je pa rešitev ti. https://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_DNS, kjer sicer imaš vedno isto ime, ki se updjeta vsakič ko dobiš nov IP.
Za dostop do naprav, ki se priključijo na router, od zunaj pa boš moral uporabit port forward. |
Meni je za navzven vseeeno če je dinamičen IP, vbistvu bi še rajši imel dinamičen, saj mi potem ni potrebno ničesar spreminjati na Amisu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
primozib Član

|
Objavljeno: Čet Nov 26, 2015 11:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni je važno da ta mikrokrmilnik in PC delujeta na statičnem IP, v začetku ni potrebno da se ga vidi navzven krmilnik
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.52 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Čet Nov 26, 2015 12:10 pm Naslov sporočila: Re: Statični IP |
|
|
primozib je napisal/a: |
Kako se potem v takem primeru router predstavlja navzven v splet? Moram tudi na Amisu kaj zaprosit? |
Kako imaš ti organizirano notranje omrežje, t.j. omrežje za routerjem, je tvoja stvar in o tem ne rabiš nobenega zaprosila na Amisu.
Lahko na enem routerju 2 računalnika delujeta na statičnem IP-ju in 2 računalnika na dinamičnem IP-ju |
Seveda lahko.
Sam imam vse mašine, ki so fiksne (desktopi, Nasi, AP, GB Switch) na fiksnem omrežju, prenosnikom, katere uporabljam še kje drugje, ne samo doma, pa dodeljujem dinamični IP.
V nastavitvah routerja lahko nastaviš območje dodeljevanja naslovov.
Organizirano imam tako, da je vsa infrastruktura na fiksnih IPjih v območju 1-10, za čarunalnike (fiksni IP) imam rezervirano 11-30, za vse ostale pa 100 in naprej. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
primozib Član

|
Objavljeno: Čet Nov 26, 2015 10:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo pa mi je ratalo nastaviti statičen IP na prenosniku in na krmilniku, sedaj pa bi si rad ta krmilnik ogledal še iz telefona?
Kako nastavim port forwording
Imam pa router od Amisa in sicer ENKOM Tecnologies, Enkom Exended A1521-l
E6002-A011-C111
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1908 Aktiv.: 8.03 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Pet Nov 27, 2015 7:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mešamo jabolka, hruške, banane
Statični IP rabiš samo na mikrokrmilniku.
Seveda ga je potrebno izbrati iz takega obsega, ki ga podpira tvoj router, ki je očitno Amisov modem.
Torej pogledaš pod lastnosti omrežne povezave na PC za PCjev IP.
Če je npr: 192.168.1.102 potem je DHCP verjetno nastavljen na obseg 192.168.1.100-150.
Pozoren je potrebno biti na 1 (predzadnja vrednost) in, da določiš IP izven obsega dodeljevanja (ponavadi zadnja številka pod 100 in nad 200)
Iz drugih računalnikov in telefonov potem enostavno brez dodatnih nastavitev dostopaš do njega tako, da v brskalnik vpišeš krmilnikov IP )npr: 192.168.1.123  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.52 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pet Nov 27, 2015 7:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
robert je napisal/a: |
Mešamo jabolka, hruške, banane...... |
In kje ti vidiš to mešanje? _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
primozib Član

|
Objavljeno: Pet Nov 27, 2015 9:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
robert je napisal/a: |
Mešamo jabolka, hruške, banane
Iz drugih računalnikov in telefonov potem enostavno brez dodatnih nastavitev dostopaš do njega tako, da v brskalnik vpišeš krmilnikov IP )npr: 192.168.1.123  |
To mi je jasno da tako dostopam do krmilnika, vendar samo če sem v istem omrežju, ko pa sem nekje drugje?
Kakšen je potem postopek?
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
primozib Član

|
Objavljeno: Tor Dec 15, 2015 11:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Kakšen nasvet za dostop iz odaljenega računalnika na ta krmilnik, krmilnik uporablja port 20055 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.97 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Sre Dec 16, 2015 3:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
So ti že napisali...."port forwarding".
če imaš dinamičen IP na Amisu boš bolj težko dostopal iz zunanjega omrežja, saj si na svetovnem spletu en dan Darko, drugi dan pa Marko. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
primozib Član

|
Objavljeno: Sre Dec 16, 2015 3:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšne pa so prednosti/slabosti statičnega IP-ja
LP
Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rafaellsi Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 18:54 Prispevkov: 479 Aktiv.: 2.85 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Sre Dec 16, 2015 5:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za take primere obstajajo določeni ponudniki (plačljivi in frree) DNS storitev (preusmeritev), ali kakorkoli se temu že reče. Recimo tale (plačljiva) , tale (free), .. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Matej-M Član

Pridružen-a: Čet 14 Maj 2009 18:40 Prispevkov: 87 Aktiv.: 0.44 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Čet Dec 17, 2015 10:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Kakšne pa so prednosti/slabosti statičnega IP-ja
LP
Primož |
Prednosti
+ če imaš spletno stran, ali moraš dostopati do kakšnih podatkov, tiskalnika
- če te blokirajo na kateri strani IP je to dolgoročno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni