|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
aleskof Član

Pridružen-a: Tor 29 Dec 2015 11:27 Prispevkov: 13 Aktiv.: 0.11 Kraj: Lj.okolica
|
Objavljeno: Tor Dec 29, 2015 1:54 pm Naslov sporočila: Predelava LCD TVja-Zamenjava neonk z LED back light |
|
|
Vsem vesele božične praznike.
V začetku decembra mi je spet crknil 7 let star Full HD tv Philips 42pfl7662. Zvok je bil slike pa ne. Zaradi iste napake je bil v prvih dveh letih garancije že na servisu. Napaka pa se je velikokrat pojavila pri vklopu. Pri ponovnem vklopu se je slika pojavila in je TV delal normalno. Sedaj pa je crknil dokončno. Napihnilo je elektrolite na master-inverterju in posledično verjetno še vse ostalo, ker sem jih zamenjal, pa še vedno ni napetosti. Slika je bila drugače zares fenomenalna, nikoli pa se nisem mogel sprijazniti z 200W+ porabe. Da bi kupoval druge inverterčke zato da bi mi spet pocrkali, mi nekako ni privlačno in se tudi ne izplača. Sem pa slučajno naletel na oglas z novo 3D LED TV Philips 42pfk6559 Ambilight s počenim panelom za celih 60€. Zraven sem dobil še 4x 3D očala in seveda novega daljinca, ta stari je že precej bogi. Najmanj 4 muhe na en mah in takoj sem se lotil predelave.Take stvari so me vedno privlačile in sem v življenju predelal že marsikaj. Naprimer avtoradio mi je stopilo in sem naredil leseno komandno ploščo-seveda lično kot original. Predelal sem že staro iskrino televizijo v bolj moderno škatlo. Lotil sem se celo starega traktorja, ter ga naredil neprepoznavnega, modernega in funkcionalnega. Da ne omenjam še avtomobilov in stare hiše.
Torej prioriteta je bila zamenjati neonke za LED diode. Oba TVja sem razstavil na prafaktorje, iz ta starega zmetal neonke in na isto mesto namontiral ledice iz tanovega. Inverterje sem prav tako odstranil in na to mesto namontiral kar cel napajalnik-switcher iz ta nove. Ker ima ta nova Ambilight, sem zraven pritisnil še celo Mother board z daljinskimi komandami in obenem rešil še prižiganje. Na kratko -vso šaro od obeh TV-jev sem stlačil v ta staro škatlo in ne boste verjeli vse funkcionira fenomenalno samo s ta novim daljincem. Ambilight je zaenkrat sinhroniziran samo z anteno, ker imam še vedno priklopljen zunanji DVB sprejemnik, na ostalih vhodih pa deluje malo po svoje.Poraba je 4x manjša-50W.
Škoda je samo v tem, da novejši TV-ji nimajo več monitorskih izhodov. Potem bi imel še internetno smart TV z vgrajenim digitalnim sprejemnikom.
Razmišljal sem že, da bi kupil še HDMI WIFI adapter, ki bi ga vtaknil v staro matično ploščo in jo nekako zvezal preko WIFI-ja na novi plošči. Zaenkrat je ovira dodatni strošek cca. 60€ in to, da ne morem nastaviti oz. vklopiti vgrajenega WIFI-ja, ker enostavno ne morem videti postopka protokola-nastavitev.
Ali ima mogoče kdo kakšno idejo, kako bi povezal novo in staro ploščo. Stari TV nima USB vhoda ima pa 2x HDMI. Novi TV ima Wi-Fi Smart Screen, Wi-Fi Miracast, Multiroom watching.
Ali kdo ve kaj pomeni: Vgrajen Wi-Fi 2 x 2 ?
Konektorja na T-con ploščah sta popolnoma različna.
Če pa kdo rabi slave inverter ali pa neonke od ta stare in T-con od ta nove 3D pa naj me kontaktira.
Lepe praznike
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
33.3 KB |
Pogledana: |
91 krat |

|
stare neonke tudi naprodaj |
|
32.96 KB |
73 krat |

|
|
362.52 KB |
54 krat |

|
|
2.62 MB |
45 krat |

|
|
35.39 KB |
68 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RobiStrom Član

Pridružen-a: Ned 01 Mar 2015 22:00 Prispevkov: 220 Aktiv.: 1.75 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Dec 30, 2015 7:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Bravo! Lep uspeh. Sam sem pred časom zamenjal neonke z običajnim LED trakom. Žal se je izkazalo, da se svetloba kljub porabi 5m traku ni razpršila dovolj enakomerno - kar sem potihem tudi pričakoval. Projekt sem opustil, ker TV ni bil vreden bogvekaj...
Ali se vidi kakšen tip ledic je vgrajen? Iz slike izgleda, da imajo čez lečo.
_________________ LP Robi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aleskof Član

|
Objavljeno: Sre Dec 30, 2015 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala
Vsaka ledica ima svojo lečo iz pleksija,niso pa videti kaj posebnega razen da ima vsaka približno pol wata.Je pa jasno da je to originalna-namenska oprema za LCD.Žal pa nisem naredil nobene mikro fotografije ledic.
Pomoje si jih dal samo premalo,ali pa bi moral vmes dodati še kak difuzor-razpršilec svetlobe,recimo leče od grafoskopa itd.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
airwolf Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17 Prispevkov: 2221 Aktiv.: 10.67 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Sre Dec 30, 2015 11:57 am Naslov sporočila: |
|
|
WiFi 2X2 je AC WiFi. pomeni hitrejši prenos podatkov, izkoristiš ga lahko le če imaš tudi AC router.
_________________ LP Gašper |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3476 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Jan 03, 2016 12:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nedolgo nazaj sem popravil dve osvetlitvi LED. Pri obeh je bila prekinjena po ena LED, ki sem jo premostil. Vse LED (45 pri 40 inch) so vezane zaporedno. Premoščena LED pa se nič ne pozna na sliki, čeprav vem, kje je.
Preseneča pa me kratka žviljenska doba. Oba TV-ja sta bila takorekoč ravno iz garancije. Do sedaj pa nisem menjal še nobene CCFL. Prilagam sliko LED.
|
521.05 KB |
19 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3476 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Jan 03, 2016 1:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
@aleskof: Torej imaš nov SSB (Small Signal Board) zgolj zaradi kontrole napajalnika in Ambilight-a? Če ne bi bilo Ambilight-a, bi jaz skoraj gotovo uporabil samo stari SSB.
Sicer pa čestitke. Vem, da so take predelave precej nerodne.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aleskof Član

|
Objavljeno: Pon Jan 04, 2016 12:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala
Prvotno sem razmišljal da bi posebej kupil še led driver. SSB in napajalnik pa bi prodal.Ampak ta gonilnik za 36 V stane od 50 € naprej.Glede na to da imajo vsi ambilight TVji 5 let garancije , pa teh plat še nekaj časa ne bom prodal.zato sem se odločil za najcenejšo varianto in koristno uporabil nevarne odpadke.Ambilight pa tudi nekaj odtehta.Tako da se niti nisem poglabljal v to kako bi povezal BUS na novi napajalnik ker je tudi velika verjetnost da se kaj pokadi.Imam pa še vedno upanje da bom nekoč na nek način dobil sliko iz tanove SSB.Ali ima mogoče kdo idejo kje na novi ssb bi lahko dobil komponent ali pa digitalni izhod in ga direktno povezal na staro plato.Mogoče na CI modulu?
Saj res.Ali mogoče kdo pozna 3pinski SERV.U konektor?Način komunikacije itd.
Lep pozdrav
Nazadnje urejal/a aleskof Pon Jan 04, 2016 9:43 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

|
Objavljeno: Pon Jan 04, 2016 1:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je krmiljenje napajalnika oz. osvetlitve enostavno on/off in signal za zatmenitev, potem ni tak problem zvezati. Mogoče je potrebno obrniti polariteto kakšnega signala ali pa dodati kakšen majhen DC/DC. Če se stvar dvakrat preveri, se nima kaj pokaditi.
Komponentni video izhod? Nikjer.
Digitalni? Tudi nikjer (po vsej verjetnosti).
Za service konektor pa poglej v S. M. za tvojo šasijo (novo oz. staro). Pri nekaterih je UART, drugje I2C,... poteke signalov pa so tudi običajno lepo narisani v blok shemi.
Jaz bi najprej pogledal ali je za LVDS zgolj drugačen konektor ali so tudi signali drugačni. Če je samo konektor problem, bi lahko uporabil zgolj novo elektroniko.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aleskof Član

|
Objavljeno: Pon Jan 04, 2016 2:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lep pozdrav
Od starega imam načrte,ker sem jih dobil kar v paketu,pri tanovem pa jih ni bilo.Kje pa bi lahko dobil sheme od Philips 42PFK6559/12 .Kar se pa tiče LVDSja,ali bi sploh delal 3D signal na navadnem panelu?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

|
Objavljeno: Pon Jan 04, 2016 3:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na nalepki TV-ja pogledaš šasijo in piše: TPM14.2ELA. Za to šaijo potem načrt poiščeš na spletu in dobiš zadetek tudi na ElektroTanya. Menda ni prekomplicirano?
Panel prikazuje samo 2D sliko, razen nekaterih specialnih.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aleskof Član

|
Objavljeno: Pon Jan 04, 2016 11:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Joj.Hvala,še dobro da ste mi povedali,ohišje od tanove z nalepko imam že v avtu pripravljeno za na odpad.
Torej če vas razumem moram poiskati ustrezne izhodne signale na novi SSB in vhodne na starem T-conu ,ter jih enostavno povezati.Koliko je možnosti da skurim obe?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2016 10:32 am Naslov sporočila: |
|
|
aleskof je napisal/a: |
Joj.Hvala,še dobro da ste mi povedali,ohišje od tanove z nalepko imam že v avtu pripravljeno za na odpad. :shock: |
Potem pa hitro prepisati ali poslikati nalepko. Tudi serijska št. (ki vsebuje tudi kodo kosovnice) je uporabna in pa koda panela (običajno ob strani).[/quote]
aleskof je napisal/a: |
Torej če vas razumem moram poiskati ustrezne izhodne signale na novi SSB in vhodne na starem T-conu ,ter jih enostavno povezati.Koliko je možnosti da skurim obe? |
Pri povezovanju je treba paziti, ker gre za visoke frekvence. Če je napajalna enaka, potem je zelo majhna verjetnost, da se kaj skuri.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aleskof Član

|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2016 11:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Žal mi ne uspe dobiti jasne slike blok shem od TPM14.2E LA.Očitno je še preveč nov model,ker od starejših ni problem dobit.Ali mi lahko kdo pomaga,če mogoče že ima shemo za ta model?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1975 Aktiv.: 12.85 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2016 2:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Počakaj, da se spodaj pod sliko v tretji vrstici "This file is downloadable free of charge" namesto "processing" pojavi "Get Manual" in ga preneseš. Brez registracije imaš dnevno možnost 2 prenosa.
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aleskof Član

|
Objavljeno: Sre Jan 06, 2016 12:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala vam 100x.Z računalnikom hitro zgubim živce .
Pri ljudeh se bolj potrudim.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni