www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Utripanje LED lučk

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pikipoki
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 02 Jan 2016 12:59
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 02, 2016 1:09 pm    Naslov sporočila:  Utripanje LED lučk Odgovori s citatom

Lep pozdrav, imam en problem.

Ko priklopim led luči (7) na senzor gibanja, mi le - te utripajo (ko so prižgane) Kupil sem tale senzor:

http://www.emos-si.si/zbozi/1454001100-tipalo-gibanja-lx39-180%C2%B0-belo

Kupljene imam tele luči:

http://www.inled.si/vgradna-led-svetila/vgradna-led-svetila-slim-bela/vgradni-led-panel-3w-okrogli-beli

Ko luči priklopim na stikalo pa delajo normalno.

Kaj bi mi svetovali?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.03
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 02, 2016 4:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj je novoletni čas in morajo utripati Very Happy

Problem pri LED svetilih se pojavi že zaradi lučke v navadnemu stikalu ali vlažnih kablov.
LED svetila rabijo za svoje delovanje primeren napajalnik (tudi na tvojemu linku je priložen) kateri usmeri in prilagodi napetost.
Le-ta je ponavadi napravljen iz usmernika in kondenzatorja, ki se v tvojemu primeru počasi polni z "parazitnim" tokom. Ko napetost doseže določen prag LED pobliskne in postopek se ponavlja.
Problem je najverjetneje v senzorju, ki ima čez kontakte vezan kondenzator proti motnjam.
Če nisi vešč elektronike bo najboljša rešitev nakup drugega ustreznejšega senzorja.

Dodatno: Pogledal sem še link od senzorja in ta ima nekaj "odvečne ropotije", ker sem jih nekaj predelal na 12V.

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 02, 2016 10:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Link na temo kjer smo o tem pisali par dni nazaj: http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=44737 ... pa čeprav je v napačnem podforumu Smile
Nazaj na vrh
robert
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 02, 2016 10:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Iztok: V tisti temi si pisal o parazitnemu napajanju senzorja.
V večini senzorjev (tudi zgornjenu) napajanje ni parazitno zato imajo na priklopu tudi "nulo".
Problem pri LED in varčevalnih žarnicah se pojavlja zaradi RC filtra motenj čez rele.
Če le-tega odstraniš je problem rešen Wink

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 03, 2016 1:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@robert, drži če ima RC zaščito kontaktov. A so taki ceneni velika redkost, ker so večinoma narejene za ohmske bremena - navadne žarnice, ki tega ne potrebujejo.
Potem pa šparajo na vsakem centu drugače ne bi bilo to tako poceni ... Smile

Linka na senzor pa nisem gledal do konca, ker na vsak način zahteva sprejem peciva ... takih pa potem ne gledam do konca ker mi lahko comp dobi sladkorno ... Laughing
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 03, 2016 11:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@robert in @iztok: @pikipoki pravi, da utripajo, ko so prižgane.

Za tiste, ki ne morete sneti navodil brez sprejema peciva (jaz tudi JavaScripta nisem potreboval):
http://www.emos-si.si/soubory-ve-skladu/ke-stazeni/navody/1454001100_31-G1010.pdf

@pikipoki: Ali ima senzor relejni izhod (ali naredi klik ob vklopu/izklopu)? V takem primeru ne bi smelo biti problemov, ko je prižgano. V primeru triaka pa je lahko problem prenizka poraba. Svetujem uporabo senzorja z relejem in samostojnega napajanja (tri žice) in ne parazitnega (dve žici).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 03, 2016 11:04 am    Naslov sporočila:  Re: Utripanje LED lučk Odgovori s citatom

pikipoki je napisal/a:
te utripajo (ko so prižgane)

Spregledal d'oh!

Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 03, 2016 1:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem spregledal ... če 100x slišiš en in isti problem podzavestno sklepaš, da je sto-prvič isto ... Wink

Kot tista finta, ko ti nekdo reče naj ponavljaš belo-belo-belo ... potem pa te na hitro vpraša kaj pije krava ... Razz

Nazaj k težavi - v tem primeru sumim, da senzor nima releja ampak triak, ki se zna pri majhnih bremenih obnašat čudno. Jaz bi za preizkus vezal paralelno zraven LED še navadno vsaj 25W žarnico in videl kaj bo. Verjetno bo potem delovalo OK in bo rešitev več LED svetilk ali ena halogenska paralelno.
Za poizkusit bi bilo tudi RC člen kakršnega sem predlagal pri težavah s parazitno napajanimi senzorji, ki zna umirit triak.

Če to ni možno pa drug senzor s trožilnim priklopom in relejskim izhodom.
Nazaj na vrh
pikipoki
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 03, 2016 9:35 pm    Naslov sporočila:  j Odgovori s citatom

sem kupil senzor z relejem, vendar še vseeno utripa (v trgovini je rekel da je z relejem, samo sem vezal in lučka uripa vendar senzor ne ''škloca'' - klika ko se prižge)

Utripnejo pa tak za sekundo, pa enakomerno

Ali je možna napaka pri vezavi?

Vezava je pa takšna,da ko priklopim reflektor gori, ko pa priklopim Ledice pa utripajo.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 03, 2016 10:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
... Jaz bi za preizkus vezal paralelno zraven LED še navadno vsaj 25W žarnico in videl kaj bo. Verjetno bo potem delovalo OK in bo rešitev več LED svetilk ali ena halogenska paralelno.
Za poizkusit bi bilo tudi RC člen kakršnega sem predlagal pri težavah s parazitno napajanimi senzorji ...

Si preizkusil tole?

Očitno je not res nek filter proti iskrenju kot je omenil Robert.
Lahko pa to daš kakšnemu elektroniku, da ti ta filter odstrani - deset minut dela. Lahko pa ta senzor tudi odpreš in poslikaš vezje z obeh strani, pa bomo verjetno hitro videli kje bi lahko bil problem.
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2016 10:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko je kontakt sklenjen, filter ne igra nikakršne vloge in mora biti na bremenu (lučkah) enaka napetost kot je omrežna.
In ker praviš, da ne šklocne, je še eden znak, da ni releja. Slednje lahko potrdiš z merjenjem napetosti preko 'relejnih' sponk, ko je ta sklenjen (in priključena navadna žarnica). Če je rele, bi morala biti napetost krepko pod 1V, sicer pa več.

LEDic vzporedno z žarnico, ko so predlagali, še nisi preizkusil?
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2016 1:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem pogledal link do senzorja in mislim da imam točno take doma - vsaj po obliki (so LX in neka številka). Enega imam celo odprtega (čakam napajalni kondelc). Sicer ima rele, to vem zagotovo, če ima pa kak filter na kontaktih, pa nisem 100%. Sedajle ravno ne morem pogledat, če bo potreba, lahko pogledam jutri.

Seveda to moje velja, če notranjosti niso spreminjali, to je da niso dali namesto releja triak notri.

Nazadnje urejal/a lojzek Pon Jan 04, 2016 1:08 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
pikipoki
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2016 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sedaj dela, prejšni senzor ni imel releja, pa sem šel po drugega in sedaj dela super

hvala za informacije Very Happy Very Happy Very Happy
Nazaj na vrh
bostjang
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 05, 2016 4:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pikipoki je napisal/a:
sedaj dela, prejšni senzor ni imel releja, pa sem šel po drugega in sedaj dela super

Istega tipa?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni