www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Detektor

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.88
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 10, 2007 10:48 pm    Naslov sporočila:  Detektor Odgovori s citatom

Moj prvi detektorski sprejemnik / darilo očeta /.

det1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  60.71 KB
 Pogledana:  13 krat

det1.jpg

det2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  88.25 KB
 Pogledana:  11 krat

det2.jpg

Nazadnje urejal/a sebastiant Čet Feb 25, 2016 6:20 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastiant
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 12:25 am    Naslov sporočila:  detektor 2 Odgovori s citatom

Še slike verjetno doma izdelanega detektorja.

det3.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  64.77 KB
 Pogledana:  6 krat

det3.jpg

det4.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  63.09 KB
 Pogledana:  11 krat

det4.jpg

l-note
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Jul 2004 12:32
Aktiv.: 0.42

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 12:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker prvič vidim kaj takšnega, me zanima, kaj se z njim (oz. se je) sploh detektira?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 12:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Radijski signal, običajno na srednjem valu.

lp
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 1:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ne bi slišal na lastna ušesa ne bi verjel ... stari (res precej stari 80+) atati po takšnih sprejemnikih sem ter tja še vedno povprašajo v trgovinah z elektroniko. Shocked
Zraven seveda še v živo opisujejo nek kristal na zunanji strani škatle s katerim se išče postaje ...

Predvidevam, da je na slikah točno to.

Nostalgija je res huda reč ... Very Happy
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 9:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj prvi detektor je uporabljal germanijevo diodo AA121. Na anteno iz nekaj metrov žice je lovil le radio Ljubljana (srednji val).

Jur
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 10:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kalkulator pravi, da je nekaj metrov dalec premalo - za boljsi rezultat bi je moralo biti precej deset metrov.
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 10:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, vem. Ampak takrat sem bil še majhen, pa nisem nikjer našel žice. Tuljava od nihajnega kroga je bila štukana iz treh ali štirih kosov različne žice. Nič spajkano, ampak samo na roke zvito skupaj. Delovalo pa je.
Jur
Nazaj na vrh
toshiba
Član
Član

Pridružen-a: Tor 21 Okt 2003 8:56
Aktiv.: 0.54
Kraj: Ljubljana - Šiška

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 13, 2007 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa visokoohmske slušalke ne pozabi omeniti. Smile))

Sebastijan
Nazaj na vrh
sebastiant
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 14, 2007 12:08 am    Naslov sporočila:  slušalke Odgovori s citatom

Slušalke pa morajo biti res visokoohmske.
Moje prve so bile znamke RFT , 4000 ohmske. Kupljene so bile po spodnjem oglasu!
Cene za tiste čase niso ravno nizke.
Oglas je bil objavljen v Radioamaterju letnik 1953.
Verjetno je telefonska številka že zamenjana Very Happy !

oglas.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  129.99 KB
 Pogledana:  17 krat

oglas.jpg

sebastiant
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 02, 2007 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Shocked
Zraven seveda še v živo opisujejo nek kristal na zunanji strani škatle s katerim se išče postaje ...

Very Happy

Svinčev sijajnik.
Razbiti moram kamen in dobil bom košček " kristala za detektor ".

Seveda so za detektor uporabni še drugi kristali:
Pirit / železov kršec / in bronasta konica
Karborund / silicijev karbid / in jeklena konica, potrebuje tudi pomožno napetost za delovanje

r48.jpg
 Opis:
Svinčev sijajnik
 Velikost datoteke:  58.98 KB
 Pogledana:  5 krat

r48.jpg

zajla
Član
Član

Pridružen-a: Sob 20 Nov 2010 15:15
Aktiv.: 0.10
Kraj: Š.Turn

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 12, 2016 11:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Germanijeva dioda, visokoomske slušalke, tuljava navita na papirnat tulec, kakšen kondezatorček, lesena šaktla izdalana iz vezane plošče (šperplate), antena in ozemljitev pa se je dalo brez baterij poslušati radio (Ljubljana). Antena niti ni bila posebno dolga, saj sem doma približno 15km stran od oddajnika v Domžalah. Ko sem experimentiral s tuljavo, sem ujel tudi kakšno rusko postajo.
Večino šolskih počitnic sem "predelal" v Leku v Mengšu. Prva leta so mi namenili fizično bolj zahtevna dela, da sem se fizično okrepil, ko pa sem bil že "stari maček", pa so mi namenili lažje in bolje plačano delo pri elektro vzdrževalcih. Ker so bili ti možakarji zvedavi ludje, smo seveda preizkusili tudi delovanje detektorja. Radio smo lahko poslušali kar s pomočjo običajne telefonske slušalke in germanijeve diode, ki smo jo zvezali med strelovodom in slušalko. Drugi pol slušalke pa je bil priključen kar na poslušalčev prst. To je bilo seveda mogoče zato, ker je Mengeš zelo blizu Domžal, v tistem času pa je oddajnik delval še s polno močjo.
Nazaj na vrh
Spajky
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05
Aktiv.: 6.01
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 13, 2016 2:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj takega sem tudi jest pred 5 desetletji dobil v roke Rolling Eyes ...

nekaj let kasneje 1km od takratnega Belokriškega mega stolpa 300kW! pa doma : MW LC tuning + demodulatorska Ge dioda med maso (vodovod) in anteno (strešni žleb) ter blok kondić za VF in naprej preko elektrolita na mikro trafić iz "japanska radio buba" in kitarski zvočnik v kištici (prilagodba Hi-Z/LowZ) Wink Poslušal sem Radio KP (slo-ita) ...

Kasneje sem dodal še DC napajanje iz "antene" preko Low pass filtra (inducirani brum iz okolice iz žleba + statika = FreeEnergy) To je napajalo 5mm LEDico in 1-st.amp z AC tranzistorjem ... Čulo se je močno Mr. Green ... ah, kje so tisti časi, ko so bile vodovodne cevi še železne Twisted Evil ...

Ps.: mojemu frendu zraven antene je sviral tudi štedilnik, pegla Twisted Evil etc. jest pa sem ob cesti pri B.anteni zapičil velik cvek v zemljo in prijel 3V baterijsko žarnico in se z njo dotaknil cveka ... svetila je (sam bil antena) ... Razz
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Nostalgija - splošno Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni