|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.65 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2016 3:47 pm Naslov sporočila: Kaj lahko sestavim iz naštetih stvari (ideje)? |
|
|
Živjo,
V svoji elektro delavnici imam grozne težave s prahom, saj se mi ta nabira po krami in raznih elektro komponentah, ki sem jih pred leti kupil prek ebay-a, vendar jih ne uporabljam oz. jih še nisem uspel porabiti in tako samo ležijo po raznih policah ter nabirajo prah. Nabiranje prahu lahko enostavno preprečim tako, da komponente porabim za kakšen zanimiv projekt. Skratka iščem ideje za kaj bi lahko porabil naslednje komponente, če ima kdo kakšen pameten nasvet.
- Laser diode, nekaj mW (en zelen, dva modra in 20 rdečih)
- Visokosvetleče diode raznih barv, prek 1000kos
- Svetlobno občutljivi upori (razni, prek 100kos)
- Mini sončne celice 107x61mm (napetost okoli 5V), 2 kosa
- Sončne celice 160x138mm (5.5V)
- LM2596 Buck koverterji (4 - 40VDC na 1.3 - 37VDC, 2A), 10 kos
- Triak BTA40600B, močnostni (40A), 1 kos
- Solid state rele SSR-40 (3-32VDC // 24-380V, 40A), 4 kosi
- Solid state rele OMRON G3MB-2202p (5VDC // 240VAC, 2A), 10 kosov
- Razni reed releji (večji, manjši, plastični, stekleni, okrogli, oglati)
- Haal effect senzor magnetnega polja TO-92S, analogni (5 kos)
- Kitajski PIR senzorji, 10 kos.
- Ultrazvočni merilec razdalje US-020, 2 kos
- Razne plošče z žiroskopi, merilci pospeškov in kompasi ter merilci tlaka
- FDR (force dependent resistor) ploščati upor, občutljiv na pritisk (2 majhna, 2 malo večja)
- Številčni (segmentni) display-ji napetosti (voltmetri) do 30VDC, 3 kos
- LCD Display 2x16 1602A paralelni (5V), 5 kosov
- Razne ARM plošče - Vonger VoCore (5kos), Raspberry Pi, Beaglebone, Beaglebone black, Cubieboard A20 (2kos), itd
- Razne arduino plošče in kloni (arduino mini, arduino nano, at-mini, teensy 2+, itd)
- Razni atmel mikrokrmilniki (atmega328, attiny2313, attiny85), zanje imam programator
- Kitajski oddajnik PCB (433MHz) za arduino, 10 kos
- Kitajski sprejemnik PCB (433MHz) za arduino, 10 kos
- Zigbee XBee Pro S2B plošča z RP-SMA konektorjem
- ESP8266 WiFi plošča, 5 kos.
- HC-05 Bluetooth modulčki, 5 kos.
- GPS moduli (GY-GPS6MV2), 5 kos.
- EM4100 Serial RFID reader (125KHz)
- Koračni motorji ([slovenščina je zame španska vas]-42BYG011-25 2kos, 35BYG304 2kos, KH42JMB221 1kos in še par drugih)
- Servo motorji (Zebra ZS-S2113 2kos, Hitec HS-645MG 2kos)
- Super kondenzator PowerStor SeriesHV 2.7V, 100F
- Numpad (številčnica) membranska, več vrst
- Razni piezo mikrofoni
- Razni majhni zvočniki
- Razne tuljave/dušilke 1 do 300 uH
- Piezo piskači, zvočniki
Hvala za kakršne koli ideje za kaj bi lahko tole kramo porabil.
lp _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jakey Član

Pridružen-a: Sre 11 Jul 2012 0:38 Prispevkov: 651 Aktiv.: 4.12 Kraj: Ravne/LJ/Kobarid
|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2016 4:40 pm Naslov sporočila: Re: Kaj lahko sestavim iz naštetih stvari (ideje)? |
|
|
Če bi se rad praha drugače znebil, povej.
(odkupim kakšno stvar ali dve ) _________________ Predlagam, da kar napišem, si čimprej skopirat, saj bodo šerifi tega foruma verjetno pobrisali s predpostavko, da ne prispeva (dosti) k vrednosti foruma. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2016 6:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saran, sedaj si pa priznal, da si hrček po prepričanju!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miharix Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2012 9:59 Prispevkov: 410 Aktiv.: 2.68 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Jan 29, 2016 7:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
A obratno tudi gre? Pri meni je vedno preveč idej & premalo robe/€/znanja/časa
Malo otročja pa vseeno.. ena ideja za porabit čim več tvoje robe v enem projektu na enkrat:
220V napajani samovozeči, preko wifi ter spleta krmiljeni robiti, kjer ima vsak od njih rahlo drugačno konfiguracijo ter se med saboj streljajo z laserji.
Ko končaš objavi link do web vmensika, da se bomo z njimi igrali namesto tebe.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cipko Član

Pridružen-a: Sre 22 Okt 2003 14:19 Prispevkov: 137 Aktiv.: 0.58 Kraj: velenje
|
Objavljeno: Sob Jan 30, 2016 11:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Hm, toliko robe, se mi kar sline cedijo.
Saj ne morem verjeti, da ne veš kaj bi naredil z vso to robo.
Povej kje živiš (hiška, stanovanje) in s čim se pretežno ukvarjaš, itd... ti bomo lažje svetovali. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.02 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Jan 30, 2016 11:56 am Naslov sporočila: |
|
|
miharix je napisal/a: |
A obratno tudi gre? Pri meni je vedno preveč idej & premalo robe/€/znanja/časa ... |
Imaš kakšno idejo kako narediti demonstracijski poskus za Dopplerjev pojav ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sob Jan 30, 2016 1:14 pm Naslov sporočila: Re: Kaj lahko sestavim iz naštetih stvari (ideje)? |
|
|
Saran je napisal/a: |
......Hvala za kakršne koli ideje za kaj bi lahko tole kramo porabil.
|
Torej si to kupoval kar tako, brez vsake ideje?
Če je temu tako in v izogib nabiranja prahu, je najbolje, da vse skupaj prodaš in problemi s prahom na komponentah bodo izginili . _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.36 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Sob Jan 30, 2016 1:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obelix je napisal/a: |
miharix je napisal/a: |
A obratno tudi gre? Pri meni je vedno preveč idej & premalo robe/€/znanja/časa ... |
Imaš kakšno idejo kako narediti demonstracijski poskus za Dopplerjev pojav ? |
https://www.youtube.com/watch?v=JX_A99Bq9AI _________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.65 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Sob Jan 30, 2016 2:09 pm Naslov sporočila: Re: Kaj lahko sestavim iz naštetih stvari (ideje)? |
|
|
Jakey je napisal/a: |
Če bi se rad praha drugače znebil, povej.
(odkupim kakšno stvar ali dve ) |
Tisto glede prahu je bilo mišljeno bolj za šalo. Sicer komponente niso na prodaj in tudi če bi bile, bi jih lahko vrjetno dobil ceneje na ebay-u.
MadMax je napisal/a: |
Saran, sedaj si pa priznal, da si hrček po prepričanju!  |
To sem že itak celo življenje
cipko je napisal/a: |
Povej kje živiš (hiška, stanovanje) in s čim se pretežno ukvarjaš, itd... ti bomo lažje svetovali. |
Zasavje (Hrastnik, zasebna hiša).
Jaka57 je napisal/a: |
Torej si to kupoval kar tako, brez vsake ideje? |
Ne. Ponavadi, ko imam kakšen projekt, kupim zraven nekaj več komponent, kot jih potrebujem. Deloma za rezervne dele, deloma pa, da imam naslednjič stvari takoj pri roki, ko jih potrebujem, namesto, da jih še enkrat naročim s kitajske in čakam kak mesec na pošiljko.
Nekaj idej sicer že imam:
- Na primer pri tistih ultrazvočnih merilcih razdalje sem imel idejo, da bi jih na cisterni kurilnega olja uporabil kot senzor nivoja. Vendar pa nisem čisto prepričan, ker bi baje za tovrsten namen praviloma moral imeti senzorje v EX izvedbi, di pa stanejo 700 do 1200 EUR.
- Solid state releje in pa 433MHz oddajnike/sprejemnike bi lahko porabil za kakšna stikala na daljavo. Ne vem pa kaj bi z njimi vklapljal oz. izklapljal - razmišljal sem, da bi izdelal vgradno varianto, vendar pa je pri meni težava, ker je hiša stara že 50 let. Verjetno, če bomo kdaj prenavljali celotne elektro inštalacije, bi tole prišlo v poštev.
- Z barvnimi LED diodami imam namen izdelati še par okraskov za naslednje novo leto.
- Triak bi mogoče lahko uporabil pri kontroli hitrosti kakega ventilatorja _________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sob Jan 30, 2016 2:24 pm Naslov sporočila: Re: Kaj lahko sestavim iz naštetih stvari (ideje)? |
|
|
Saran je napisal/a: |
Nekaj idej sicer že imam:
- Na primer pri tistih ultrazvočnih merilcih razdalje sem imel idejo, da bi jih na cisterni kurilnega olja uporabil kot senzor nivoja........ |
Če me spomin ne vara, je to naredil naš forumaš vilko.Tudi debata okoli merjenja nivoja tekočin z UZ senzorjem je potekala na našem forumu. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni