|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ran Član

Pridružen-a: Pon 22 Feb 2016 16:37 Prispevkov: 23 Aktiv.: 0.20 Kraj: kidričevo
|
Objavljeno: Pon Feb 22, 2016 5:13 pm Naslov sporočila: Deljenje zunanjega wifi signala porabnikom v stanovanju |
|
|
Rabil bi pomoč nekoga, ki pozna točno tak specifičen primer, kot je ta moj. Morda pa se kdo najde..
Sosedova hiša je oddaljena od mene med 35-40 m, z zunanjo (16db jagi) anteno lovim wifi signal, ki prihaja iz tega ruterja. Omrežje je odprto.
Kabel iz zunanje antene je speljan na mrežno kartico namiznega računalnika. Zadeva v tej obliki lepo deluje.
Sedaj pa se pojavi problem z nastavitvami, ki ga jaz sam ne znam rešiti.
Rad bi imel wifi prisoten tudi po stanovanju ( za prenosnik) in ne samo do namiznega PCja.
Imam linksysov WRT54GL in nanj naložen program DD-WRT.
Potrebno bi bilo nastaviti teh nekaj različnih parametrov v ruterju, vendar imam sam premalo znanja, da bi v tem uspel. Kako potekajo prenos in vse te povezave razumem zgolj osnovno...toliko v informacijo.
Zato bi prosil nekoga, če mi lahko pomaga. S preprostimi in počasnimi koraki.
Kaj moram storiti ko v brskalnik vnesem IP za router in se mi odprejo polja za vnose - mislim od te točke naprej? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.71 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pon Feb 22, 2016 5:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mrežno kartico imaš USB, vgradno? Ali imaš kako "škatlico" ki ti iz koax kabla z Yagice "spremeni" v UTP kabel, ki je potem priklopljen v PC?
Najlažji scenarij (ne vem če bi "palil" pri tebi); kolegu (enaka situacija) sem nabavil en mali routerček ki zna delat v WiFi Client modu in se poveže na gostujočo mrežo od soseda, na izhodu ima pa LAN port, ki sem ga vtaknil v WAN port njegovega routerja. Ta WAN port sem nastavil na DHCP način dela, LAN (interno mrežo) pa na drugo IP masko (192.168.20.1 naprimer) in zadeva deluje. _________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dumr666 Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 23:30 Prispevkov: 409 Aktiv.: 2.51 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 22, 2016 6:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
EVO!
upam da bo pomagalo. Nekoč sem sam po tem šel in je delalo.
EDIT: sem ugotovil da nimaš ravno tako kot sem si predstavljal. Kaj če daš kabel direktno v WAN port na ruterju, ter router postaviš v AP? _________________ Robots will steal your job. But that's OK. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ran Član

|
Objavljeno: Pon Feb 22, 2016 8:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
a) "elson2k"
Mrežna kartica (Asus) je vgradna. Kabel zunanje Yagice pride preko konektorja SMA namontiran na mrežno kartico in to je to.
Router ima pa, ko odmontiraš eno njegovo antenico dol, drugačen konektor zato je bil potreben prekonektor, da se je sploh dalo antenski kabel prišraufat nanj.
Saj se razumemo, upam, antenski kabel je namontiran na mestu ene odstranjene antenice routerja. V mojem primeru ne obstaja modem internetnega operaterja in iz njega kabel(klik) v WAN/Internet vhod routerja, kot je to običajna klasika.
b) "dumr666"
Če je tako, kot mi predlagaš, da si naredil prijatelju in je šlo - pomeni, da potrebujem dva routerja in da z enim to ne gre...če prav razumem?
Pravzaprav je to v obeh odgovorih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ecobra Član

Pridružen-a: Pet 27 Jun 2014 14:16 Prispevkov: 318 Aktiv.: 2.38 Kraj: Radeče
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ran Član

|
Objavljeno: Pon Feb 22, 2016 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
p.s.
Zanimivo bi bilo vedeti kako imajo potem skonfiguriran router na teh lokalnih wifi omrežjih, ki jih je na podeželju kar nekaj in sicer ima po sto, dvesto ali še več odjemalcev signala/ljudi zunaj sprejemno anteno (kot jaz), wifi signal speljan po kablu na router iz njega pa potem klasično naprej preko LAN porta kabel v namizni računalnik + imajo seveda še wifi signal po hiši za ostale brezžične odjemalce (prenosnike, tablice ipd). Se pravi uporabljen je en router in to deluje. In prav takšen je moj primer.
Nazadnje urejal/a ran Pon Feb 22, 2016 9:48 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.55 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pon Feb 22, 2016 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
ran je napisal/a: |
...........Če je tako, kot mi predlagaš, da si naredil prijatelju in je šlo - pomeni, da potrebujem dva routerja in da z enim to ne gre...če prav razumem?
Pravzaprav je to v obeh odgovorih. |
Tudi z enim, katerega nastaviš v WRTju kot repetitor gre, preizkušeno v eni vasi ob Krki. Hitrost se v tem primeru prepolovi.
Druga varianta pa je z dvema routerjema. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ran Član

|
Objavljeno: Pon Feb 22, 2016 9:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaka57 je napisal/a: |
Tudi z enim, katerega nastaviš v WRTju kot repetitor gre, preizkušeno v eni vasi ob Krki. Hitrost se v tem primeru prepolovi.
Druga varianta pa je z dvema routerjema. |
"Jaka57" Hvala za nasvet. No nekaj takega sem mislil in morda imajo tako nastavljene routerje v teh podeželskih wifi lokalnih omrežjih, tega je kar veliko in se množijo. Je pa tam router običajno kar neka škatlica brez imena in oznak ampak to deluje v nulo.
p.s.
Najbrž pa bo potrebno vnesti nekam(?) nastavitve od sosedovega routerja saj, če prav razumem sta potem moj in njegov router v odnosu in medsebojno komunicirata? Imam prav ali to ni tako? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.55 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pon Feb 22, 2016 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
ran je napisal/a: |
.....Najbrž pa bo potrebno vnesti nekam(?) nastavitve od sosedovega routerja saj, če prav razumem sta potem moj in njegov router v odnosu in medsebojno komunicirata? Imam prav ali to ni tako? |
Seveda, nastavitve pa moraš imeti, če se sedaj priključuješ na sosedov WiFi.
Za začetek bo rešitev, ki ti jo je dal dumr666, čisto OK. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09 Prispevkov: 1026 Aktiv.: 4.33
|
Objavljeno: Tor Feb 23, 2016 12:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pod zavihek Wireless, Basic settings nastavi pod Physical Interface Wireless Mode kot Repeater, vpiši še SSID oddaljene naprave, nato klikni pod virtual devices gumb Add. Pod ta SSID vpiši ime AP, ki ga želiš videti v hiši in vse skupaj potrdi (apply/Save).
Nato pojdi na podzavihek Wireless security in tam nastavi gesla za oddaljeno napravo (pri tebi je prvi password Disabled) in nato še za tvojo lokalno Wifi mrežo v hiši. Spet Apply/Save. Zdaj bi moral videti nov AP, ki ima dostop do interneta preko oddaljenega APja. _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ran Član

|
Objavljeno: Tor Feb 23, 2016 12:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
"matjazkariz" /Matjaž >hvala ti za pomoč/nasvet; to kar pišeš bom šel preizkušat malo pozneje, popoldan, si pa lepo previdno in nazorno napisal. Ja - tako potem res razumem!
Žal ni bilo v vseh ostalih poskusih sinoči popolnoma nobenega uspeha. Nekje delam oz sem delal zelo očitno napako(e), ker prikazati bi mi moralo na koncu najmanj dve omrežji, tole sosedovo, ki ga želim imeti in še vsaj eno drugo oddaljeno omrežje, morda celo dve.
1. Je nastavitev gesel (podzavihek Wireless security) pogoj?
Namreč tega nisem nastavljal, to sem do sedaj vedno preskočil, ker se mi zaenkrat to ne zdi pomembno, nastavim lahko tudi kdaj kasneje ko že vse deluje (to je blo moje razmišljanje zato tudi sprašujem ali je ureditev tega sproti pogoj za delovanje).
2. Prosil bi dalje še tole> to se mi zdi tudi pomembno.
Zanima me kam se sploh vnesejo podatki sosedovega omrežja (IP, Gateway, pa morda še kaj). Denimo IP omrežja je 192.168.1.5 kam ga vpisati?
Potem tam čist na začetku v Setup Basic Settings ko je treba vnesti IP lokalnega omrežja, kateri IP je tam pravi, ta od routerja 192.168.1.1 ali neki drugi IP?
3. Z 'Oddaljeno omrežje' je mišljeno sosedovo omrežje?
Lp, Miran |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

|
Objavljeno: Tor Feb 23, 2016 1:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri prejšnjem opisu sem pozabil dodat, da je potrebno pri obeh Interface-jih (Wireless, Basic settings) Network configuration radiobutton nastaviti na Bridged!
1. Nisem prepričan. Vem da ni pogoj, da mora biti oddaljeno omrežje pod geslom. Ne vem pa ali je pogoj, da mora biti lokalno omrežje ekriptirano. Poskusi.
2. Ne rabiš posebej nastavljat. Oddaljen router ti bo sam dodelil WAN IP. Vsaj moral bi, če ima vklopljen DHCP. Glede na to, da si se že povezal, je to verjetno tako.
Pod Basic setup pri WAN connection type nastaviš Automatic Configuration - DHCP.
Pod Optional settings pri Host name nastaviš ime clienta (se pravi tega tvojega routerja, kot ga bo videl oddaljen router v svoji dhcp listi.
Pod router IP nastaviš Local IP address, kot ga bo imelo tvoje lokalno omrežje, na primer 10.0.0.1.. Subnet mask daš na 255.255.255.0. Tako bodo tvoji hosti v mreži dobili IPje 10.0.0.2. itd...
3. Ja, oddaljeno omrežje je v tvojem primeru sosedovo omrežje. _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ran Član

|
Objavljeno: Tor Feb 23, 2016 1:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala ti lepa.
Bom kasneje popoldan z vsem tem poskušal..in bom poročal kako je..
Lp, M.
Nazadnje urejal/a ran Tor Feb 23, 2016 7:19 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ran Član

|
Objavljeno: Tor Feb 23, 2016 7:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Delal sem, kot si svetoval ti in kot je svetoval "dumr666", pa še kaj drugega sem poskusil ampak - ne gre in ne deluje!
Že pred par dnevi sem preizkušal vse to kar ste svetovali pa ne deluje.
Resnično že več ne vem kje/v čem bi lahko bil problem! Ker ko preklopim kabel nazaj na brezžično kartico na računalniku internet oz povezava deluje, kot treba.
1. Na koncu v Wireless Status se spodaj v segmentu Wireless Nodes/Access Point&Clients
izpiše MAC Address od sosedovega routerja, tudi vsa okenca v tej vrstici so zapolnjena s podatki (Interface, Signal (je ok), in naprej Noise, SNR, Signal Quality). Ko pa nato kliknem na Site Survey pa je vse prazno, ničesar na strani Neighbor's Wireless Networks, ki se odpre. In to je vedno znova tako...nekje mora biti nekaj, ki to zavira!
Routerju sem v zavihku Basic Settings na mestu "ip Lokalnega omrežja" določil IP 10.0.0.1, za delovanje si je pridobil IP 10.0.0.149, pinganje pa je pokazalo IP 192.168.1.3
2. Sem pa opazil eno razliko: > v zavihku Wireless Basic Settings v vrstici, kjer v začetni vrstici "Wireless Physical Interface wl0" izpiše naprej-> Physical Interface wl0 - SSID in od tu naprej v oglatem oklepaju ((ime SSID-ja in MAC naslov)) to pri meni NI TAKO. V primeru po katerem sem se zgledoval (bom dal spodaj link) je tukaj vpisan MAC naslov oddaljenega routerja. V mojem primeru pa ni izpisan MAC naslov oddaljenega (sosedovega) routerja ampak MAC naslov mojega routerja!
Tu je link http://www.howtogeek.com/56810/how-to-extend-your-wireless-network-with-dd-wrt/ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matjazkariz Član

|
Objavljeno: Sre Feb 24, 2016 1:50 am Naslov sporočila: |
|
|
1. Koliko so vrednosti Signal, Noise, SNR in Signal Quality?
Ali je zgoraj desno pri WAN IP dodeljena IP številka, ali je 0.0.0.0?
2. Tako je prav: Physical Interface wl0 - SSID [Ime oddaljenega routerja] HWAddr [MAC tvojega routerja]. _________________ LP, Matjaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni