|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mkezmah Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30 Prispevkov: 220 Aktiv.: 1.10 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Feb 29, 2016 11:03 am Naslov sporočila: Krmiljenje zunanjih žaluzij - merjenje AC toka |
|
|
Zdravo!
Zanimalo bi me, kako najenostavneje meriti AC tok v kombinaciji z mikrokrmilnikom. Našel sem nekaj IC-jev, npr.
LTC1966 in 78M6613, zanima pa me, ali obstaja še kakšna druga možnost, da ne bom spregledal očitne rešitve. Ne rabim zelo točne informacije o toku, želim detektirati samo končno pozicijo.
Želim namreč narediti rele za krmiljenje zunanjih žaluzij, ki pa se mora izklopiti v končni poziciji žaluzij (kar bi ugotovil z merjenjem AC toka).
Ker ima originalni "rele" samo dva AC izhoda (preklaplja eno ali drugo smer na motorju žaluzij) domnevam, da se izkopi na podlagi informacije o povečanem toku in tako zazna končno pozicijo žaluzij.
V novo pridobljeni hiši imam na zimskem vrtu več zunanjih žaluzij. Nekaj kontrolerjev (ne motorjev) je prenehalo delovati. Opazil sem, da so ti kontrolerji zlati (cca 70 € za ploščico, na kateri sta 2 releja in modul za wireless prejem komand) - govora je o CJAU-01/02 (http://zaufl.at/shop/index.php?page=product&info=20).
Zato razmišljam o lasni izdelavi sistema, ki ga lahko z arduinotom preko WiFi-ja krmilim preko mobitela ali tablice - tako imam veliko več možnosti kontrole kot mi jih ponuja trenuten sistem (krmiljenje vsake žaluzije posebej preko stikal), saj lahko sprogramiram delovanje žaluzij po odsekih, časovno, glede na sonce, veter,...pa še domnevam, da bi moral biti končni sistem precej bolj cenovno ugoden, kot če menjam vse kontrolerje - 70 € * 8 žaluzij se že nabere...
Moram pa rešiti detekcijo mejnega položaja žaluzij. Ali morda kdo ve če se ta detekcija izvaja kako drugače?
LP
Marko
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 29, 2016 11:14 am Naslov sporočila: |
|
|
S končnimi stikali in štetjem vrtljajev osi motorja.
_________________ Kdor ni skregan, ni Slovenc ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.27 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pon Feb 29, 2016 11:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Motor ima končna stikala.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.68 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Pon Feb 29, 2016 11:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš končna stikala, potem je to to. Na tvojem mestu nebi preveč kompliciral. Me pa zanima kaj storiš s temi žaluzijami ob izpadu ele. enrgije? Agregat ali si cel dan v temi?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkezmah Član

|
Objavljeno: Pon Feb 29, 2016 12:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala!
Torej bo zadeva precej bolj enostavna, kot sem prvotno predvideval. Mi je še manj jasno, zakaj takšna cena modula, ampak pustimo to.
Če zmanjka elektrike...preživiš teh nekaj ur. Gre za zimski vrt, tako da še zmeraj dobiš notri kar nekaj svetlobe.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmartin Član

Pridružen-a: Sre 04 Feb 2004 16:19 Prispevkov: 375 Aktiv.: 1.58 Kraj: Zg. Polskava
|
Objavljeno: Pon Feb 29, 2016 8:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Marko,
sem imel podoben problem; kontrolerji so prenehali delati po cca 8-ih letih.....sicer so od firme Nice...
Sem jih demontiral in odprl ter jih kar nekaj časa imel na delovni mizi...in že skoraj naročil nove....
Nekega dne sem prišel na idejo, da bi menjal kondenzatorja za napajanje/ po delovanu- nedelovanu sodeč sem sklepa, da ko želi elektronika vklopiti rele se napetost preprosto seseda (išči pod: transformerless-supply-circuit..).....in je začelo delati...
P.S.
če boš pa delal novega uporabi kar ESP8266 modulčke (se da narediti tudi brez dodatne Arduino plate)...
_________________ Lep pozdrav,
webmartin |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.93 Kraj: slo
|
Objavljeno: Tor Mar 01, 2016 8:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Ne rabim zelo točne informacije o toku, želim detektirati samo končno pozicijo.
Želim namreč narediti rele za krmiljenje zunanjih žaluzij, ki pa se mora izklopiti v končni poziciji žaluzij (kar bi ugotovil z merjenjem AC toka). |
nekaj takega kot na sliki, a brez releja, če gre za zvezno merjenje. Ali pa z relejem, če gre samo za stanje 1-0.
_________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.68 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Tor Mar 01, 2016 11:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Oziroma kar nabaviš mini tokovni transformator.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MOND Član

Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05 Prispevkov: 623 Aktiv.: 2.63 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 01, 2016 11:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Namesto odsluženega kontaktorja na zgornji sliki lahko uporabiš tudi majhen 10W 230V/6V transformator, pri čemer namesto rdečega navitja uporabiš sekundarno navitje transformatorja(pazi, da je nazivni tok sekundarnega navitja večji od toka porabnika). Primar priključiš namesto tuljave, pri čemer ne potrebuješ dvojilnika napetosti, ampak samo graetz in zener diodo ter rele.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MOND Član

Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05 Prispevkov: 623 Aktiv.: 2.63 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 01, 2016 2:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vem, zgoraj sem malo čudno in nerazumljivo napisal...celo napačno. Pozabil sem omeniti, da Graetzov spoj (ki mora biti dovolj močan, da zdrži tok bremena) uporabiš na strani 230AC in izkoriščaš padec napetosti na usmerniških diodah, ki ga "meriš" z transformatorjem. Tole vezje je seveda uporabno samo kot On/Off, torej stane 1-0. Principielna slika:
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
46.8 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkezmah Član

|
Objavljeno: Sre Mar 02, 2016 9:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za kar precej gradiva.
Imate prav, motor ima končno stikalo. Ko pride do končne lege se motor ustavi, čez kakšno sekundo pa se sliši izklop releja.
ESP8266 je v planu, ampak bom imel preveč izhodov/vhodov, da bi mi zadoščal, pa še malo več opcij bi rad imel pri programiranju, zato ga bom uporabil v kombinaciji z arduinotom.
Zanimiva ideja z obrnjenim transformatorjem za merjenje padca na gretzu. Mi ne bi padlo na pamet.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni