www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Brum pri avtoojačevalcu s TDA1562Q čipoma
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
glavič
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12
Aktiv.: 1.35
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 20, 2004 11:00 am    Naslov sporočila: icon_question Brum pri avtoojačevalcu s TDA1562Q čipoma Odgovori s citatom

Kot vidite v naslovu teme sem si naredil 2x TDA1562Q, ki se napaja direkt iz akumulatorja (od 10V do 18V piše v datasheetu), tako da ni bilo potrebe delat DC/DC pretvornik.
Sedaj imam probleme ko sem to vstavil v avto. Ojačevalec dela še kr solidno ko je avto ugasnjen in ko je ugasnjen ventilator ki je na rebrih.
Ko prižgem npr. ventilator pri ugasnjenem avtu in ugasnjenem radiu se mi pojavi brum na zvočnikih. Zvok je identičen tistemu kot ventilator ko ga prižgeš. [slovenščina je zame španska vas] sliši se zvok ventilatorja na zvočnikih..
To še niti ni tok velik problem, ker se to zelo malo sliši.. Do problema pride ko prižgem avto. Ko je avto prižgan v zvočnik piska podobno "žvižgu" in ta je precej glasen oz. moteč. Ko dodam glas se frekvenca in amplituda žvižga poveča.
In sedaj kako bi se tega bruma rešil? Mogoče kšn filter na napetost?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 20, 2004 12:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kateri avto pa imaš???
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
glavič
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 20, 2004 12:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

a je to važn?
rad bi naredil univerzalen ojačevalc da bi delal povsod..
drugač trenutno je pa v fiat tipotu.
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 20, 2004 12:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No , novejši avtomobili naj bi imeli razne RF blokade že vgrajene.Kako je s tvojim Tipo-tom , ne bi vedel. Vsekakor pa ne bo škodilo , če napajalno linijo ojačevalca dobro RF blokiraš.

lp Slowfly
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 20, 2004 12:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če to ne bo pomagalo , pa boš moral blokirati še motor ventilatorja in sistem vžiga. Čeprav mislim , da si ga polomil pri konstrukciji avtoojačevalca. Kaj konkretno ,pa tako na daleč težko rečem.

lp Slowfly
Nazaj na vrh
glavič
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 20, 2004 1:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RF?
imaš mogoče kšn načrt?
kam se to montira?
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 20, 2004 1:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če govoriva o komercialnih RF (radio frequencies) blokadah , te lahko kupiš v trgovinah z avtomaterialom , se montirajo na napajanje in maso čim bliže izvoru motenj , so pa to ponavadi kondenzatorji okrog 0,1 uF s primerno prebojno napetostjo in pa kakšno LC vezje.
Ker vidim , da si nov na tem forumu , si vsekakor preberi tole http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=249 , še posebej pravilo št. 1

lp Slowfly
Nazaj na vrh
glavič
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 20, 2004 1:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bi mi lahko povedal/pokazal kako to vezje izgleda?
kajti niti približno se mi ne "sanja" kako bi to izgledalo; oz. kako bi prodajalcu razložil kaj hočem (če bi kupil kit komplet).
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 20, 2004 1:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preprosto poveš , da želiš komplet za blokado , obstajajo pa seveda različni , po vsebini in ceni. V nekaterih so npr. samo kondenzatorji v posebnih ohišjih , za lažjo montažo , v boljših (beri dražjih) pa celo posebni kabli , ki gredo na svečke , posebne "kapice" za na svečke itd.. So pa zraven tudi navodila za montažo.
Verjetno pa bo najbolje , da se oglasiš pri kakem dobrem avtoelektrikarju , tam boš dobil in izvedel vse.

Slowfly
Nazaj na vrh
glavič
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 20, 2004 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Čeprav mislim , da si ga polomil pri konstrukciji avtoojačevalca. Kaj konkretno ,pa tako na daleč težko rečem.
samo zakaj potem deluje če je avto ugasnjen oz. testiran na domačem usmerniku 12V 20A, kjer stvar lepo deluje.

sem klical v IC elektroniko pa nevedo kaj pomeni RF blokada oz. je nimajo.
po googlu pa tud nič nisem našel.
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 20, 2004 2:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

IC ni trgovina kjer bi prodajali dele za avtoelektriko! Tudi Google ni vsemogoč. Bo treba k avtoelektrikarju oz v trgovino kjer te reči prodajajo.
Ko je avto ugasnjen (pa tudi vse ostalo), pač ni nobene motnje , ki bi se širila po napajanju , usmernik ki ga uporabljaš , pa je verjetno dovolj dobro glajen(ni bruma v napajanju)
Nazaj na vrh
glavič
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 20, 2004 2:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
usmernik ki ga uporabljaš , pa je verjetno dovolj dobro glajen(ni bruma v napajanju)
ne uporabljam nobenega usmernika, vezje je vezano "direkt" na akumulator.
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 20, 2004 2:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

glavič je napisal/a:
[samo zakaj potem deluje če je avto ugasnjen oz. testiran na domačem usmerniku 12V 20A, kjer stvar lepo deluje.

Je slednje mogoče napisal kdo drugi , in ne ti ???????
Nazaj na vrh
glavič
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 20, 2004 2:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja to sem jaz napisal, vendar sem mislil da ti misliš da imam usmenik v avtu (dc/dc).
se bom probal danes odepljati do avtoelektričarja, pa ga vprašati glede teh moten in če ima RF blokado da mi odstrani motnje iz napajanja.
mogoče veš velikost tega vezja oz. ceno?
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 20, 2004 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Običajno blokade za odpravo RF motenj niso nič drugega kot kondenzatorji velikosti ohišja cca 25 x 20 x10 mm , s posebnim priljučkom za maso in pozitivni pol napajanja elementa , ki povzroča motnje. Sicer sem več o tem že napisal v prejšnih postih - poglej malo nazaj ! Cena - nimam pojma - vendar mislim da ni pretirana. Sicer pa lahko poskusiš tudi s priklopom v kateri drugi avtomobil. Tako boš vedel kje je problem , v tvojem Tipotu , ali v konstrukciji ojačevalca.

glavič je napisal/a:
ja to sem jaz napisal, vendar sem mislil da ti misliš da imam usmenik v avtu (dc/dc).

S tem si verjetno mislil na DC-DC pretvornik?

lp Slowfly
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni