|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
urosst Član

Pridružen-a: Čet 03 Feb 2005 9:52 Prispevkov: 81 Aktiv.: 0.34
|
Objavljeno: Sob Feb 27, 2016 8:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fantocci je napisal/a: |
Izbrani driverji so sicer iz budget razreda okoli 30EUR/kom, vendar kljub temu zelo solidni: Bas Monacor SP202E in visokotonec Vifa/Peerless DX25TG-09
Rezno frekvenco bom postavil relativno nizko, na okoli 1600Hz (bas je do 2kHz izjemno linearen, visokotonec pa ima zelo nizko resonanco, tipično okoli 700Hz). Občutljivost imata približno enako.
Gre pa za drugi (oz. celo tretji) sistem za spalnico, kar pomeni nižje zahteve po glasnosti in definiciji. Zato tudi kompresijska škatla, pri kateri skoraj ne moreš falit. Tudi ta Monacor se bolje počuti v njej, glede na T/S parametre in relativno visoko fres 51Hz. |
bas driver ti lahko igra do max 800 Hz visokotonec pa od 3000 HZ dalje.Imel
boš veliko luknjo.Pri rezu 1600 Hz ti bo bas enota močno popačila srednjetonsko področje zvoka,visokotonec pa boš preobremenil z srednjetoskim območjem.
Izberi raje 6" driver.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52 Prispevkov: 384 Aktiv.: 1.97
|
Objavljeno: Sob Feb 27, 2016 9:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si sploh pogledal karaktistike teh dveh driverjev?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Sob Feb 27, 2016 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Očitno je pogledal, ker sem zdaj pogledal tudi jaz in se vidi, da če boš bas rezal nad cca 1khz, boš imel zelo velik špic malo kasneje (resonanca membrane) in ti bo štrlel ven. Mislim, da bi moral ta bas rezati 2. reda, da se znebiš tiste resonance.
Za visokotonec pa tudi ni ziher, da ti bo prenesel na dolgi rok, če ga boš rezal tako nizko. Mislim, da to nista driverja za skupaj.
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

|
Objavljeno: Ned Feb 28, 2016 12:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Oba bo treba rezat na 12dB, 6dB sem že odmislil. 18dB bi bilo zaradi omenjenih stvari verjetno še bolje, ampak ne bom toliko zakompliciral.
Če bosta oba na 12, ne vidim težav pri rezu na cca. 1,6kHz
Popačenja basa iznad 3kHz bodo že pridušena z 12dB, visokotonec pa ima približno enako rezervo do 750Hz, kjer je njegova fres. Ga bo pa treba malce šparat. Kot sem dejal, imam specifično uporabo (spalnica), zato ga ne bom preobremenjeval z veliko močjo. To bo igralo bolj na potiho, priklopljeno na receiver zmerne moči....
Vsekakor bi si življenje bolj olajšal s kakšnim pripravljenim projektom ala Visaton Alto I ali II, ampak sedaj je kar je: driverji so prišli in nekaj bom naredil z njimi.
Ne pozabit, da je to vseeno budget rang in nižje zahteve, projekt pa jemljem tudi kot priložnost, da se kaj naučim iz te tematike, ki me zanima. Trenutno se ukvarjam z BoxSim programom od Visatona, ker je pač zastonj na voljo na njihovi strani.
Še eno vprašanje: Te karakteristike za impedanco basa so verjetno posnete na neskončni plošči? Torej za vpis v program ali kalkulator niso preveč uporabne in je treba driver ponovno izmeriti v škatli? Ali potemtakem vsi najprej naredite škatlo, še preden se lotite kretnice? Koliko se ponavadi te karakteristike razlikujejo (tovar. podatki iz neskončne plošče proti tistim iz realne škatle)?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
urosst Član

|
Objavljeno: Ned Feb 28, 2016 12:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si sploh pogledal karaktistike teh dveh driverjev? |
jaz sem te enote celo prodajal in večino od njih tudi stestiral.
12 db pomeni da ti bo slišno basovec igral do 6-7 kHZ in tukaj z visotoncem
pride do faznih napak.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

|
Objavljeno: Ned Feb 28, 2016 12:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok, hvala za mnenje. Vsaka izkušnja prav pride in me opozori na kaj, česar še ne vem.
To bi me še vedno zanimalo:
...
Še eno vprašanje: Te karakteristike za impedanco basa Monacor SP202E so verjetno posnete na neskončni plošči? Torej za vpis v program ali kalkulator niso preveč uporabne in je treba driver ponovno izmeriti v škatli? Ali potemtakem vsi najprej naredite škatlo, še preden se lotite kretnice? Koliko se ponavadi te karakteristike razlikujejo (tovar. podatki iz neskončne plošče proti tistim iz realne škatle)? |
Če pa bi kdo lahko prikazal na primeru, bi bilo pa sploh super. Torej dve karakteristiki: eno tovarniško in drugo svojo izmerjeno v škatli, še brez kretnice. Slika pove več kot 1000 besed.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29 Prispevkov: 556 Aktiv.: 2.34
|
Objavljeno: Ned Feb 28, 2016 10:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odvisno. Ni nekih standardov okoli tega, kje naj bi se delale te meritve. Primerjava med izdelki istega proizvajalca še gre skozi medtem ko primerjava med izdelki različnih proizvajalcev veliko težje, ker eni merijo odzive v 600L zaprti škatli (kolikor vem recimo RCF) drugi v open baffle (B&C?) in tretji spet drugje.
Meritev naredi v škatli potem pa importaj te meritve v BoxSim. Midva sva BoxSim uporabljala za simuliranje odziva pasivne kretnice. Za to si rabil imet frekvenčni, fazni ter impedančni odziv (vse dobiš recimo z ARTA in verjetno tudi drugimi programi).
_________________ LP Tilen |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

|
Objavljeno: Ned Feb 28, 2016 11:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK. Arta je plačljiva sicer, bom videl kaj se da naredit z demo verzijo.
Tale majstr je prikazal približno to, kar sem spraševal, glede primerjave impedančne krivulje. Sprememba je res velika, ko se postavi v kompresijsko škatlo:
https://www.youtube.com/watch?v=DXclhRegDGw&feature=player_detailpage
Zanimiv mi je tudi prikaz (dokaz) navideznega povečanja volumna z absorbcijskim materijalom.
Še prej je izmeril TS parametre: https://www.youtube.com/watch?v=CfcBuGDeJrg&feature=player_detailpage
To je eden redkih uporabnih videov, kar sem jih našel v morju plevela na youtubu.
Ima še kdo kakšen uporaben link iz Youtuba ali drugod? Step by step dizajniranje in optimizacija kretnice bi me najbolj zanimalo, sama kompresijska škatla mislim da ne bo prehud izziv.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
urosst Član

|
Objavljeno: Ned Feb 28, 2016 11:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
QTC parametre izračunaš s pomočjo resonačnih frekvenc impendance v določenem volumnu in z dodajanjem mase membrani.
S pomočjo QTC parametrov in resonačne frekvence lahko optimiziraš
odziv driverja pri nizkih pfrekvencih. Pri visokih pati več pomenita samo konstrukcija mebrane in vpetja driverja.
Pa še bolj pomeben podatek je grup delay zvočnika večjega ima za nižje frekvence je driver zgrajen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

|
Objavljeno: Pon Feb 29, 2016 12:02 am Naslov sporočila: |
|
|
urosst je napisal/a: |
...
Pa še bolj pomeben podatek je grup delay zvočnika večjega ima za nižje frekvence je driver zgrajen. |
Tole pa žal nisem nič razumel.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

|
Objavljeno: Pon Feb 29, 2016 1:57 am Naslov sporočila: |
|
|
ARTA free verzija omogoča vse kar omogoča polna verzija ampak z razliko, da rezultatov meritev ne moreš shraniti in žal mislim, da to tudi pomeni, da ne gre narediti export-a ampak nisem pa 100%, preveri.
GD je sprememba naklona faze v odvisnosti od frekvence. Enostavno povedano si želiš GD graf čimbolj zravnan in brez večjih sprememb, kar tudi pomeni, da ni večjih odstopanj naklona faznih zakasnitev v sistemu. Linearne fazne zakasnitve ne opaziš tako hitro kot pa recimo opaziš, če ta nekje v sistemu odstopa od nekega povprečnega naklona.
Za audio se smatra, da je najboljši zero-phase oz. linear-phase odziv, kar pomeni, da so vse frekvence zakasnjene za enako vrednost.
Ampak kot sem rekel, za začetek mislim, da bo dovolj, da sistem vsaj amplitudno zravnaš po njegovem območju delovanja. Če boš kasneje pa opazil kakšne resnejše probleme z destruktivnimi interferencami pri reznih frekvencah potem se boš pa tako ali tako moral malo poglobit v te zadeve (GD ter fazne zakasnitve).
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

|
Objavljeno: Pon Feb 29, 2016 9:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Da, to naj ostane za nadaljevalni tečaj
A niso fazo razen s kretnico nekateri uravnavali tudi z različnimi razdaljami postavitve driverjev po globini? Včasih je Dynaudio to počel, se mi zdi, danes pa tega ne vidiš več veliko. Verjetno je razlog v tem, ker tako lahko spremeniš fazo le za celo področje, ki ga pokriva ta driver, ona pa se tudi vmes spreminja.
Ko sem že pri razdaljah - kako pa gre tisto določanje razdalje med centri driverjev? Torej optimalna razdalja med bas in visokotonsko enoto, to je odvisno od reza ali česa? Sedaj govorim o tem, ko sta oba montirana na isti ploskvi, ne tisto iz zgornjega primera.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
TilenS Član

|
Objavljeno: Tor Mar 01, 2016 11:45 am Naslov sporočila: |
|
|
A niso fazo razen s kretnico nekateri uravnavali tudi z različnimi razdaljami postavitve driverjev po globini? Včasih je Dynaudio to počel, se mi zdi, danes pa tega ne vidiš več veliko. |
Tudi danes je to še zmeraj standardna praksa. Z razliko v razdalji med dvema ali več izvori v ta sistem vnašaš časovno zakasnitev. To delovanje lahko lepo vidiš na vsakem klasičnem 2-way sistemu kjer je na HF driver-ju spredaj pripet HF horn, zaradi tega je sam HF izvor fizično bolj zadaj kot pa recimo MF ali LF driver. Signal bo seveda najprej prišel do tebe iz MF ali LF driverja in šele kasneje iz HF driverja.
Glede postavitve izvorov. Ogromno za napisat. Če te stvar zanima mislim, da lahko začneš z tema programoma, EASE Focus ter Danley Direct. Danley Direct, je bil včasih bolj "open source" narave in si lahko delal z svojimi parametri driver-jev (vsaj kolikor se spomnim) potem je licenco kupil Danley in zadevo pač priredil za svoj program zvočnikov, ampak vseeno zanimivo za igranje z postavitvami.
Literature okoli je pa tudi ogromno, Void Acoustics je imel včasih en odličen članek na temo postavitve izvorov ampak ga žal na njihovi strani ne najdem več. Bom pregledal če imam pdf še mogoče kje na PC-ju.
Lahko pa za začetek pregledaš tole ter tole. Ima pa skoraj vsak pro audio proizvajalec vsaj en članek na to temo, priporočam tudi da preletiš zelo bogato zbirko dokumentacije na JBL pro strani.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

|
Objavljeno: Tor Mar 01, 2016 1:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za vse te iztočnice. Si mi dal domače naloge, da bom šel zopet ob 1h ponoči spat
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

|
Objavljeno: Čet Mar 03, 2016 1:19 am Naslov sporočila: |
|
|
TilenS je napisal/a: |
...
Glede mikrofona. Odvisno koliko si pripravljen odštet Prvi mikrofon je bil točno ta ECM 8000 Behringer, kasneje Beyerdynamic MM1 zdaj pa že nekaj časa uporabljam EMX-7150 od ISEMcon. Dobro je tudi gledati, da po možnosti dobiš vsaj list meritve mikrofona ali pa celo že pripravljeno datoteko, ki jo potem lahko vneseš v večino programov in narediš offset za možna odstopanja mikrofona.
.... |
Tole sem našel, kako se ti zdi ta ponudba?
http://store.sonarworks.com/products/sonarworks-trial-kit-sonarworks-reference-3-trial-mac-xref-20-microphone
49€ je fiksna cena, ni dodatnih stroškov dostave. Delujejo mi resna firma.
Kalibrirni list je zraven, datoteke verjetno ni. Ampak kolikor vidim, se da v Arto vnesti tudi vrednosti v neki txt obliki in to potem upošteva? (ARTA User manual stran 20)
P.S.: Žal poštnina je, ko sem zalaufal paypal je hotelo prištet še 24€. Je vreden 73€? Za manj novega s kalibracijo verjetno ne bom dobil...
Sem počekiral še pri Thomannu, tam je dražji (59+25).
Bi mi pa prav prišel tudi za sobno akustiko porihtat, nameravam dodati nekaj absorbcijskih panelov na stene.
hmmm, tam zraven v škatli izgleda, kot da je USB ključek zraven, mogoče pa je le tudi datoteka v kompletu (ali pa je le za tisti trial software):
Slike dodajaj na forum!
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
68.3 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni