www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pečica Gorenje - nepravilno delovanje

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gorazdkop
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Dec 2008 12:19
Aktiv.: 0.72
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2016 9:05 am    Naslov sporočila:  Pečica Gorenje - nepravilno delovanje Odgovori s citatom

Na vas se obračam za nasvet v zvezi z nepravilnim delovanjem moje vgradne pečice Gorenje. Točnega tipa žal ne vem, saj je nalepka s tipom čisto zbrisana. Gre pa za starejši, vendar dokaj pogost model. Sliko v priponki sem si sposodil na bolhi.

Moje ugotovitve so sledeče.
V načinju pečenja (oba grelca) se segreje na cca 100˙C. Več ne segreje tudi po daljšem času. Termostat je vklopljen oz. rdeča lučka gori.
Če vrtim gumb za uravnavo temperature, se sliši klik termostata. Rdeča lučka se prižge oz. ugasne.
Na žarnici v pečici (bolj švoh elektrika v vasi in se "čuti" vklop večjega porabnika) vidim, da se grelci za kratek čas (hip?) vklopijo in izklopijo. To se dogaja periodično, vendar ne ve nekem rednem časovnem razmaku.
Spodnji grelec greje - dno pečice postane vroče. Zgornji grelec greje (zunanji obod), če vklopim INFRA začne notranja spirala na zgornjem grelcu po nekem času žareti.

Pečico sem potegnil ven in na sprednji plošči ni videti zažganih kontaktov (če bi kje iskrilo zaradi slabega stika). Na termostatu s faznim preizkuševalcem vidim napetost na obeh kontaktih, ko je termostat vklopljen.

Je tudi ventilacijska, vendar se ventilator po določenem času (temperaturi ?) izklopi. Je to normalno?
Vendar se je to dogajalo tudi pred zgoraj opisanim. Ventilacije pač nismo uporabljali, tako da se s tem nisem ubadal.

Kaj bi lahko bilo?

slika.png
 Opis:
slika
 Velikost datoteke:  320.68 KB
 Pogledana:  3 krat

slika.png

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lipa
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39
Aktiv.: 3.82
Kraj: Lipa Beltinci

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2016 1:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej če je kje še kak varnostni termostat, mogoče ta izklaplaja.
sars
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Jan 2010 20:40
Aktiv.: 3.55
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2016 1:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Noter je še takšen termostat. Si tega preveril?
gorazdkop
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Dec 2008 12:19
Aktiv.: 0.72
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2016 2:47 pm    Naslov sporočila: icon_great  Odgovori s citatom

Hvala obema. Res je bil krivec varnostni termostat. Ko sem ga vzel dol, je razpadel. Očitno je še toliko delal, da je do neke T še prevajal, potem je pa začel drekat

Nisem vedel, da je v pečicah tudi ta varnostni termostat. Torej sem se naučil nekaj novega.

V glavnem sem že zamenjal. Imel sem še enega doma od predelave laminatorja Mr. Green
Takrat mi je kitajc poslal napačnega.

Dancing
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni