Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.04 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Apr 23, 2016 9:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly je napisal/a: |
... Vodnik zaščitne ozemljitve (vedno je bil samo rumeno-zelen), ... |
Očitno si premlad.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Apr 23, 2016 9:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsaj 30+ let je tako. Brane me boš razsvetlil?
_________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.04 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Apr 23, 2016 9:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dobro, če že želiš:
Citiram: |
rot - PE (Schutzleiter, heute grün/gelb)
grau - N (Neutralleiter, heute blau)
schwarz - L (Phase, heute schwarz, bis 2006 bei flexiblen Leitungen
braun) |
Moram še prevesti?
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1671 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Sob Apr 23, 2016 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Včasih, so bile barve tudi:
Črna - faza
siva - nula
rdeča - ozemljitev
Iz prve roke - naša nekdanja piščančja farma, predelana iz starih hlevov, okoli leta '72.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Apr 23, 2016 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nein. Ich verstehe ganz gut. Vielen Dank Herr Branko. Möglicherweise wissen Sie, wenn diese Farben waren gültig nach JUS-Standard.
Prej sem se mogoče nekoliko nerodno izrazil, sem dopolnil trditve v oklepajih.
_________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur.
Nazadnje urejal/a Slowfly Sob Apr 23, 2016 9:47 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

|
Objavljeno: Sob Apr 23, 2016 9:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
sebaveh je napisal/a: |
Včasih, so bile barve tudi:
Črna - faza
siva - nula
rdeča - ozemljitev
Iz prve roke - naša nekdanja piščančja farma, predelana iz starih hlevov, okoli leta '72. |
Takrat sem bil star 10 let. Nisem pa prepričan, če so bile te barve po takratnem JUS-u. Če so bili kabli kupljeni v Avstriji, najbrž ne. Ali pač. Res, nisem še dovolj star. JUS pa je itak največkrat bil kar copy-paste DIN standarda.
_________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Sob Apr 23, 2016 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
... Če so bili kabli kupljeni v Avstriji, najbrž ne... |
Ne! Bili so vodniki položeni v Bergman cevi. Nato so prišli PPR kabli z rdečim ozemljitvenim vodnikom, dooooolgo potem se je rodil Jože in z njim rumeno/zeleni vodniki.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

|
Objavljeno: Sob Apr 23, 2016 10:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
V Bergaman ceveh je bila narejena instalacija v naši stari hiši, zgrajeni okoli leta 1953. Tudi v prizidku, ki je bil narejen ko sem bil star kake 3-4 leta. Takrat sem se prvič pobliže (pravzaprav zelo od blizu in konkretno) spoznal z elektriko in nekako je bilo takrat odločeno kaj bom postal, ko bom velik. Opazoval sem elektrikarja, ki je štemal zid za cevi, pa sem še jaz v svoji sobi nad posteljo skopal z izvijačen en kanal. Nekaj dni po tem sem ga videl kako s preiskuševalcem faze (fazenpruferjem) brklja nekaj po dozah in vtičnicah. Pa sem še jaz poskusil, ampak z žebljem. Že v drugem poskusu mi je uspelo ugotoviti, v kateri luknji je faza. In od takrat sem "pečen".
_________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur.
Nazadnje urejal/a Slowfly Sob Apr 23, 2016 10:36 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Sob Apr 23, 2016 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
... in nekako je bilo takrat odločeno kaj bom postal, ko bom velik.  |
In kaj boš postal, ko boš velik?
Klik!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

|
Objavljeno: Sob Apr 23, 2016 10:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, ja sem videl! Vame še ni vsekala strela, vate je?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Sob Apr 23, 2016 10:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, sem preskočil kar v trpežno vrsto.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.89 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Ned Apr 24, 2016 7:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
..se učimo. Dobro da si z nami Branez.
Dober si..mislim smisel za humor ,da na kratko postane vse jasno..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Ned Apr 24, 2016 7:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Klavdij, trudim se!
Sem(-smo) pred časom dobil(-i) jezikove juhe.
... Pravzaprav že dalj časa pogrešam bolj "aktivno" delo moderatorjev. |
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.89 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Ned Apr 24, 2016 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni je način prikaza všeč. Seveda drži..ker se stvari spreminjajo so tudi penzije velike že kot integrirane vezje.
Drugače prav napisano..bili so včasih tudi taki..ki niso razumeli standardov najboljše.
.ali lokalni električar. Ki je lahk drugače bil dober. Ampak je uporabil kar je bilo pri roko..čimpacen.
Drugače se pa časi spreminjajo Brane..mlada generacija električarjev znajo postati tudi takole..
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
694.89 KB |
Pogledana: |
4 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Apr 25, 2016 9:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Kako elektrika ve v kakšni barvi vodnika teče?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|