www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Poceni 3D skener

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Raptor
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2008 14:20
Aktiv.: 2.53
Kraj: Ravne na Koroškem/Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 29, 2009 9:04 am    Naslov sporočila:  Poceni 3D skener Odgovori s citatom

Ena zanimiva zadeva. Kdor ima primeren laser, web kamero in malo časa lahko preizkusi.

Citiram:
What do I need to build a 3D scanner?

- A camera (e.g. web cam)
- A hand-held line laser (starting at €19.90)
- Two plain boards in the background
- A Windows PC
- Our free software DAVID-laserscanner
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
qwertzui
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Maj 2009 9:38
Aktiv.: 2.21
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 30, 2009 11:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

če bi imel črtni laser bi stvar preizkusil... Sad
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.30
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 12:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

qwertzui je napisal/a:
če bi imel črtni laser bi stvar preizkusil... Sad

Se mi je zazdelo da rabiš tole? Ali pa tole, ali pa kupiš teh 6 (te pride 2,78€ na eno diodo, tiste ki jih ne rabiš, prodaš tukaj), ali mogoče teh 10 (in te pride 3,9€ na diodico Think ). Ampak pazi! Output linije od Kitajcev so trenutno zašopane, namreč oni ta mesec za cel svet nabavljalo darila itd... Tako da pričakuj, da se ti bo teh 14 dni zavleklo v 1 mesec.

Drugače pa fina ideja. Sem že enega vodiča o tem gledal na Instructables... No, v bistvu je bilo vse iz te strani, tako da je itak vseeno.

EDIT: Toliko o ceni...: - A hand-held line laser (starting at €19.90) Rolling Eyes Laughing
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Raptor
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2008 14:20
Aktiv.: 2.53
Kraj: Ravne na Koroškem/Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 12:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Laser imam doma že dva dva meseca pa še sedaj nisem preizkusil... d'oh!

DX ima pa trenutno res veliko dela, čakam na en paket že ene 5 tednov.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
germil
Član
Član

Pridružen-a: Sob 30 Jul 2005 16:14
Aktiv.: 0.82
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 11, 2010 3:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

linijski modul
qwertzui
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 12, 2010 10:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kupil laser, stvar stestiral.

na roko skenirano ter v na hitro skalibrirani kameri, se vidijo lepi obrisi skenirane stvari. Very Happy
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.36
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 12, 2010 1:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

objavi screen shot
Nazaj na vrh
qwertzui
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 12, 2010 1:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

[slovenščina je zame španska vas] že vse zradiral Confused
Nazaj na vrh
galjotj
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2012 15:08
Aktiv.: 1.50
Kraj: Zgornji Brnik

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 21, 2014 7:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DAVID-Laserscanner-Pro-Edition je sicer sodeč po nekaj YouTube primerih zelo učinkovit program, ki podpira laserski in projektorski način, vendar stane 300€+ Brick wall.

Glede na to, da trenutno ne vidim v 3D skeniranju kakšne večje poslovne priložnosti, je to kar drago. Free verzija pa omogoča končni izdelek "okleščene" kvalitete.

Bolj se nagibam k OpenSource varijanti FabScan ( http://hci.rwth-aachen.de/fabscan ), ki smo jo družno "našli" na 3Dp temi.
V kombinaciji z MeschLAB-om ( http://meshlab.sourceforge.net/ ) so videti rezultati kar obetavni.

Mogoče bi "zimpoviziral" mehaniko, ki bi ustrezala kar večim SW rešitvam.

Janez

galjotj
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2012 15:08
Aktiv.: 1.50
Kraj: Zgornji Brnik

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 08, 2016 8:21 pm    Naslov sporočila:  FabScan-Prevajanje kode Odgovori s citatom

Iz »kota« sem spet potegnil nedokončani odprtokodni 3D skener FabScan, sestavljen iz delov, ki sem jih imel pri roki.

Zaradi cenenih EasyDriver koračnih kontrolerjev, ki imajo maksimalni mikrosteping 8 (predvideni Pololu ms:16), sem se moral lotiti prevajanja PC aplikacije.

Program FabScan100 je narejen v C++ in uporablja knjižnice OpenCV, PCL ter Qt, katere pa so sicer vse multi-platformske.

Prevajanje v Windows-ih 7 sem neuspešno izvedel v Visual Studiu 2010. Bolje je uspevalo v Qt Designerju. Pri zagonu programa sem imel težave s prilaganjem ustreznih dll-jev. Žal je Win program deloval večinoma nepravilno, ker koda ni bila nikoli do konca prilagojena za Windows platformo.

Ker Mac-a ne premorem, sem se lotil prevajanja v Linux Ubuntu.

Obstaja tudi FabScan LiveDVD z Ubuntu 13.04, vendar je tam le preveden program, z zame ,»napačnim« mikrostepingom.

Prevajanje sem izvajal v Qt Designerju in sicer na Ubuntu 12.04 LTS, potem 13.04 ter nazadnje na 14.04 LTS. Koda FabScan100 je sicer že deklarirana kot »bugware«, vendar svoje dodajo še različne verzije Linux-a ter predvsem različne verzije knjižnic. Program tako v določenih kombinacijah bodisi ne deluje, bodisi deluje različno nepravilno.

Najbolj zadovoljiv prevod se mi je posrečil na Ubuntu 14.04 LTS s knjižnicami OpenCV 2.4.3 (tudi 2.4.4), PCL 1.7 ter Qt 5.0.1 .

Sama konstrukcija skenerja je preveč poenostavljena, saj je pri določenih »figuricah« velik mrtvi kot, ko kamera ne more videti krivulje laserja. Mogoče bi to rešilo predvideno dinamično spreminjanje kota laserja, kar pa ni programsko implementirano.

Skeni so sicer luknjasti, predebeli in nekam okrogli, tako da je uporabnost precej vprašljiva. Težko jih prebavi tudi MeshLab.

Bolj kot za sam skener, mi je šlo za spoznavanje s C++ ter knjižnico OpenCV (Open Computer Vision), pa tudi Qt je po svoje zanimiv.

Prijetno sem presenečen nad Ubuntu 14.04 LTS Linuxom, kjer je "desktop" postal, po mojem mnenju, tako funkcionalno kot tudi oblikovno, veliko bolj sprejemljiv za povprečnega uporabnika, kot so to bile verzije izpred nekaj let.

Prostora za izboljšave je sicer še ogromno.

FabScan HW.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.43 MB
 Pogledana:  9 krat

FabScan HW.JPG

FabScan Qt.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  82.8 KB
 Pogledana:  10 krat

FabScan Qt.jpg

FabScan Sken.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.7 MB
 Pogledana:  28 krat

FabScan Sken.JPG

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni