www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Tokovna regulacija
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
elektr@nik
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Maj 2016 22:07
Aktiv.: 0.82

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2016 7:43 pm    Naslov sporočila:  Tokovna regulacija Odgovori s citatom

Rad bi tokovno reguliral izhod iz akumulatorja 12v 54Ah. Rad bi reguliral od 0-5A lahko pa tudi manj saj vezje deluje pri 500mA. Ampak bi obdržal 12V če se da. Na internetu sem našel neko preprosto vezje ki naj bi reguliralo pozitivni potencial vendar napetost preveč pade ob obremenitvi iz 12,41V pade nastavljivo s trimerjem na 2,75V do 4,5V, kot breme sicer priklapljam vezje za pastirja ampak mislim da se je vžigalna tuljava itak pregrela in je velik del nje v kratkem stiku, ker sem jo priklopil direktno na akumulator preko vezja seveda, vezje pastira ima dva trimerja s katerima nastavljaš hitrost prižiganja in ugašanja drugi trimer pa nastavlja dolžino impulza proženja, jaz mislim da sem tuljavo ravno s tem ko sem nastavil predolgo trajanje impulza zažgal, zdaj sem moral zamenjati tranzistor in ko sem nastavil na krajši čas trajanja impulza vezje deluje ampak tuljava daje šibkejši tok tako da skoraj nič ne trese. Pastirsko vezje deluje z pomočjo 2eh timerjev NE555, vezje se lahko napaja z 8x 1,5V baterijami.
Jaz mislim da je sorazmerno z večjo kapaciteto akumulatorja sorazmerno večji tok ki ga zmore oddati akumulator če se motim me prosim popravite.
Jaz sem čisti amater in bi vas prosil za pomoč, že v naprej se vam zahvaljujem za pomoč

generator_lm317_455.png
 Opis:
tokovno reguliranje
 Velikost datoteke:  28.41 KB
 Pogledana:  7 krat

generator_lm317_455.png

Nazadnje urejal/a elektr@nik Sob Jun 04, 2016 1:25 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Aktiv.: 4.05
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2016 8:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne zastopim zakaj bi rabil tokovni generator. Pastri si vzame toliko toka kot ga potrebuje, če le ni v okvari.
Citiram:
Jaz mislim da je sorazmerno z večjo kapaciteto akumulatorja sorazmerno večji tok ki ga zmore oddati akumulator če se motim me prosim popravite.

Ne kapaciteta nima veliko vpliva na tok, ki ga je zmožen akumulator. Od kapacitete je odvisno samo, koliko časa ti bo pastir deloval. Če bi delal na baterije nakaj dni, ti bo na akumulator zadostoval za celo sezono.

Citiram:
Ampak bi obdržal 12V če se da.

Se ne da. Vsaj ohmov zakon to ne dovoljuje Smile. Saj če boš teoretično tokovni generator priklopil v kratek stik, bo napetost 0V

Bi ti pa vsekakor lažje svetovali, če bi pripel na forum shemo, po kateri je narejen pastir.

lp
uroš

elektr@nik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2016 10:38 pm    Naslov sporočila:  tokovna regulacija Odgovori s citatom

Če bi breme v vsakem primeru (vsaki napetosti in toku) porabilo enako energije bi moralo imeti regulator saj polj so predupori itd. brez veze po tvojem mnenju malci.
Tokovno regulacijo bi jaz naredil zato, da bi omejil izhodni tok da ne bi akumulator za kratek čas dajal 200A ali več, (če na LED dijodo dovedeš previsoko napetost ali tok bo ta crknila ker nima prilagodilnega vezja za višje tokove. Problem pri pastirju je ravno ta da porablja energijo za kratek čas kar pomeni da akumulator, ki je zmožen dati na izhod 200A bo skozi tranzistor spustil ta ogromen tok kar povzroči odpoved tranzistorja 2N3055 ki postane v kratkem stiku in skuri tuljavo

Za kapaciteto pa nisem prepričan in mislim da res nima nobenega vpliva na izhodni tok ampak pri večjih akumulatorjih je da le ti dajo enormne tokove za kratek čas to bi bolj pomenilo da je odvisno npr. kako debele plošče so pri akumulatorjih itd. oziroma zgradba akumulatorja.

Se strinjam da če je kratki stik na bremenu da bo tudi tok 0 to je logično ampak vžigalna tuljava ni v čistem kratkem stiku zato pade napetost na 4,5V v najboljšem primeru.
Nazaj na vrh
elektr@nik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2016 10:42 pm    Naslov sporočila: icon_bad  Odgovori s citatom

Vprašanje je samo zakaj crkne tranzistor 2N3055
Nazaj na vrh
elektr@nik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2016 10:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tukaj dodajam še shemo pastirja

pastir.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  125.02 KB
 Pogledana:  94 krat

pastir.jpg

Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.19
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2016 10:50 pm    Naslov sporočila: icon_bad  Odgovori s citatom

elektr@nik je napisal/a:
Vprašanje je samo zakaj crkne tranzistor 2N3055

Najbrž ga ubije previsoka napetost.

elektr@nik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2016 11:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slowfly mislim da imaš prav na BE tranzistorja 2N2222 pride višja napetost, ko nastaviš oba trimerja na maksimum je maksimalna napetost na BE 133mV. Če je to krivo je potrebno paziti kako nastaviš trimerje?
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.19
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2016 11:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Katero imaš diodo D2?
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.85
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 02, 2016 6:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tebi 2N3055 ne uničuje prevelik tok ampak previsoka napetostna špica, ki jo ob izklopu generira tuljava. Veži diodo paralelno s tuljavo, da se tam zgoraj preko diode izniha energija tuljave.
p.s.
Dodal sliko kot prilogo.

Nazadnje urejal/a DusanK Pet Jun 10, 2016 10:44 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
drejko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 30 Dec 2005 18:18
Aktiv.: 1.07
Kraj: koroška-okolica SG

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 02, 2016 10:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za omejitev toka zaporedno veži avtomobilsko žarnico 12v 5w.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
elektr@nik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 02, 2016 6:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobri odgovori. DusanK za dijodo D2 imam vstavljeno 1N4007 v original načrtu pa je 1N4004. Torej je dobro vezati paralelno z tuljavo še eno dijodo, mislim da je to dobra varianta. Tuljava naj bi dala s tem vezjem 20kV na izhodu pa je resnično vprašaj če dioda D2 blokira špico ali je celo prepočasna?
Nazaj na vrh
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.87
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 02, 2016 8:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Namesto 4007 diode uporabi kaj hitrejšega, recimo BA159.

LP, Peter
Nazaj na vrh
elektr@nik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 02, 2016 10:59 pm    Naslov sporočila:  Nastavljiva napetost in spremenljiv tokovni omejevalnik vezj Odgovori s citatom

Zdaj sem našel eno zanimivo vezje s katerim lahko nastavljaš tok in napetost pa je z malo elementi spodaj je opis vezja ki je zelo pomankljiv, prosil bi za razlago delovanja tega vezja če mi kdo zaupa.

Adjustable Voltage and Variable Current Limiter Circuit Diagram

This Mini Voltage Source with Adjustable Current Limit variable is very simple and efficient, ideal for small shippers or circuits that require a current limiter with adjustable voltage that this circuit can vary from a few mA up to 2 A and voltage 1.225v up to 12V or more, depending on the power supply.

Once the current reaches the limit set by the 100R resistor, transistor BC547 begins to act on the voltage regulator in the Adj pin and the output voltage starts to decrease. If the output is shorted, the output voltage will reduce to almost zero, as a kind of protection.

Adjustable Voltage and Variable Current Limiter Circuit Diagram

Nastavljiva napetost in spremenljiv tok.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  34.9 KB
 Pogledana:  5 krat

Nastavljiva napetost in spremenljiv tok.jpg

Nazaj na vrh
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.87
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 03, 2016 8:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zgornje vezje je namenjeno enostavnemu polnjenju akumulatorjev.

Omejevati tok ni rešitev problema, potrebno je zadušiti špice ki ti uničijo tranzistor, rešitve ti je že povedal DusanK.

LP, Peter
Nazaj na vrh
elektr@nik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 03, 2016 12:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vem da mi je rešitev povedal DusanK bom preizkusil enkrat ko bom kupil vse nove potrebne komponente, ki so uničene.

Peter mene pa vseeno zanima kako deluje vezje za enostavno polnjenje akumulatorjev, ne bom poizkušal odpraviti napake z tem vezjem. Prosim. Pa pojdite še na 2. stran

Nazadnje urejal/a elektr@nik Sob Jun 04, 2016 1:43 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni