|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
toni01 Član

Pridružen-a: Tor 12 Maj 2009 20:10 Prispevkov: 46 Aktiv.: 0.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jun 03, 2016 6:27 am Naslov sporočila: 3 fazni motor in FID stikalo |
|
|
Pozdravljeni,
imam dokaj zanimivo situacijo, ce mi jo kdo zna pojasniti. Namrec pred casom sem
imel vezan 3-f asinhroni motor preko kontaktorjev za smer vrtenja in vgrajen je bil
se 400V/24V transformator. Zadeva je spilala.
Nato pa sem zamenjal instalacijo, se pravi kontaktorje in transformator, pa tudi vse
kable. Ker pa nisem imel 400V transformatorja, sem vzel 230V in tu so se zacele
tezave.
Namrec prej je sistem imel prikljuceno L1,L1,L3,zemljo. Sedaj pa sem transformator
vezal med fazo in nulo, prej pa je bil prikljucen med fazama. In obcasno se zgodi,
da ob zasuku stikala za vklop vrze ven FID stikalo.
Ali je ta simptom res posledica uporabe in vezave transformatorja, ker ostalo sem ze
vse pregledal, pa ne najdem napake. Ne morem pa vec probati 400V transformatorja, ker ga nimam.
Prosim za pomoc.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Pet Jun 03, 2016 6:44 am Naslov sporočila: |
|
|
če sta zemlja in nula povezani, si trafo priklopil med fazo in zemljo in to FID vidi kot napako _________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jun 03, 2016 7:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Nekateri "preveč pametni" eketričarji na 5 polni vtičnici N in PE povežejo na PE in dovodni N pustijo nepriklopljen.
V mojem primeru je bilo to narejeno v razdelilni dozi, ne v vtičnici.
Kolikšna sta nazivna moć transformatorja in diferenčni tok FID stikala ?
Poskusi na vtičnico priključit kakšen drug 1f porabnik, ki troši vsaj 100W - 200w. _________________ Kdor ni skregan, ni Slovenc ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toni01 Član

Pridružen-a: Tor 12 Maj 2009 20:10 Prispevkov: 46 Aktiv.: 0.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jun 03, 2016 7:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Vezavo v vtikacu in vticnici sem sam preveril. Nisem pa preverjal, kako je vezano
v elektricni omari, ker je vse skupaj zelo staro in povezano zadaj za plosco, ki jo
zelo tezko snamem.
Motor je 1KW, vgrajeno FID stikalo pa je 300mA. Probal sem povezati transformator
loceno na drugo vticnico, pa je delovalo "bolje" vendar tudi scasoma ven
vrglo FID. Kot pravim, se to zgodi obcasno, ko pa zacne ven metati, pa sploh ne
neha. Vcasih, pa dela celo 10 ali vec vklopov neprekidoma.
Ali bi bilo mogoce bolje dobiti 400V transformator in pustiti nulo pri miru ter tako
uporabiti le tri faze in zemljo?
Kot pravim instalacija hise je zelo stara.
Hvala vsem za odgovore. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Pet Jun 03, 2016 7:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Kriva je vezava krmilja, ne motor. FID bi izklopil tudi ob odklopljenem motorju.
Za FID stikalom nula in ozemljitev ne smeta biti več spojeni. Vsi 1f porabniki (trafo, ...) morajo biti vezani med fazo in nulo, ozemljena pa so le ohišja.
Z novim trafotom boš najenostavneje rešil vse naenkrat, lahko pa se lotiš predelave omarice iz 4-žilnega na 5-žilni priklop. _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni